logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra 64 - Utrata pamięci EEPROM i awaria układu RTC po serwisie

jjjanek 30 Paź 2006 17:57 4471 12
REKLAMA
  • #1 3169553
    jjjanek
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam właśnie odebrałem swoją integre 64 z serwisu po podłączeniu ukazała się żółta dioda sygnalizująca awarie i komunikat ustaw czas, więc ustawiłem i zatwierdziłem ok. po chwili znowu ustaw czas i tak wkoło w szedłem za pomocą programu dload w awarie i tam mam komunikat UTRATA PAMIĘCI EEPROM I UTRATA zegara próbowałem zrobić reset to wyskakuje wtedy awaria układu RTC, jeżeli macie pomysły to bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3169619
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3169689
    jjjanek
    Poziom 18  
    sharp napisał:
    witam

albo rozładowany akumulatorek od podtrzymania pamięci ?

pozdrawiam - Maciej

zworka jest założona a czy domowym sposobem jdzie sprawdzić akumulatorek i czy jest to ten niebieski obok zworki memory ?
    dodam że wszystko chodzi tylko na wyświetlaczu jest cały czas komunikat ustaw zegar ! iżółta dioda awaria
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3169715
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3172318
    jjjanek
    Poziom 18  
    mam komunikat UTRATA PAMIĘCI EEPROM I UTRATA zegara
    komunikat taki uzyskuje wchodząc za pomocą programu dload w awariach a jak chce robić restart wyświetla na manipulatorze komunikat
    awaria ukladu rtc

Dodano po 5 [godziny] 10 [minuty]:

zmierzyłem napięcie na baterii jest 3,88v z tego co piszecie powinno być 3,6v co o tym moim napięciu sądzicie ?
  • Pomocny post
    #6 3173555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 3176434
    jjjanek
    Poziom 18  
    Niestety nie ma możliwości zrobienia restartu, ponieważ ukazuje się komunikat uszkodzony zegar rtc nawet z kołków nie chce wejść w stan serwisowy, bo od razu jest komunikat ustaw zegar ZE ZWORKĄ MEMORY TESZ KOMBINOWAŁĘM BEZ REZULTATU dodzwoniłem się do producenta polecono mi zmierzenia napięcia zegara oraz wgrania nowego oprogramowania bez rezultatu kazano centrale mi przysłać i obiecano mi, że będzie zrobiona poza kolejnością zapytano mnie czy rozładowałem ładunki elektrostatyczne niestety
    Tego nie uczyniłem mam nadzieje, że nie było to przyczyną przy zakładaniu raczej nie miałem ubrań, które się elektryzują powiecie mi czy wy przed montażem rozładowujecie te ładunki i jak to robicie
  • Pomocny post
    #8 3180700
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3181018
    gurgi
    Poziom 12  
    Mam pytanko,czy Ty aby wcześniej miałeś możliwość programowania
    centrali Satela?
    Czy robiłeś to kiedyś z komputera?
    Bo mam wrażenie,że coś sam sobie namieszałeś. Proponuję prześledzić
    Krok po kroku insrukcję instalatora, szczególnie programowanie za pomocą
    programu Dloax.
    Jeśli uraziłem to wybacz.
    Pozdrowionka Gurgi.
  • #10 3182174
    jjjanek
    Poziom 18  
    Ogólnie wcześniej posiadałem centrale Ca, 10 + którą cała od podstaw sam zakładałem po uderzeniu pioruna została wymieniona na integre, 64 którą również sam przełożyłem i działałała bez najmniejszych problemów, jeśli chodzi o programowanie to nie miałem najmniejszych problemów z zaprogramowaniem jej i nie ważne czy za pomocą dload lub manipulatora programuje się ją bez najmniejszych problemów pod centrale mam podpięty piec węglowo miałowy oraz 12 czujek pir,8 kontraktorów, oraz moduł vmg16 wszystko to ze sobą współpracuje także może nie wszystko wiem, ale na pewno z oprogramowaniem radzę sobie, pomimo że nie jestem po szkole elektronicznej, bo zawód wyuczony mam inny i od 3 lat Jest to moje hobby dodam, że widziałem różne instalacje alarmowe i dziwi mnie to, że ludzie po szkole oraz po kursach instalatorskich potrafią robić taką chałę kable lecą same jak chcą w centrali namotane i namieszane, że jak przyjdzie, co robić to od nowa muszą szukać kable jeden po drugim, bo sami nie wiedzą skąd lecą a nie mówię już o tym jak ktoś ma lepszą centralkę a nie jest w pełni wykorzystana podam przykład przychodzi do mnie gość z sąsiedniej wsi i jest bardzo zdziwiony, że mi pokazuje naruszenie w danym pokoju a sms informuje mnie Np. o przegrzaniu Pieca lub, z której części domu przychodzi włamanie niestety panowie instalatorzy, aby było szybciej i wygodniej im popodpinali pod 1 wejścia po 4 czujki i programowanie mieli z głowy ja wychodzę z założenia, jeśli mam niech to mi służy i będzie dla mnie wygodne i mej rodziny a nie dla pana, który instaluje pozdrawiam
    gurgi napisał:
    Mam pytanko,czy Ty aby wcześniej miałeś możliwość programowania
    centrali Satela?
    Czy robiłeś to kiedyś z komputera?
    .

Ad1 tak ca 10 oraz obecnie integra 64 ,oraz moduł vmg16
    Ad2 za pomocą komputera jak i za pomocą manipulatora
    i śmię twierdzić że centrala integra pomimo to że jest bardziej rozbudowana to raczej nikt nie powinien mieć problemów z zaprogramowaniem jej
  • #11 3193271
    gurgi
    Poziom 12  
    Jeśli uraziłem to wybacz. Nie miałem tego celu,pytałem o to ponieważ różnie
    to jest z tym programowaniem.Miałem kiedyś taki problem z CA 64 ale udało
    się wejść z kołków i zlikwidować awarię.Proponuję w twoim przypadku
    jednak wysłać centralę do serwisu.
  • #12 3193552
    jjjanek
    Poziom 18  
    Gurgi nie uraziłeś mnie na pewno po prostu zadałeś pytanie, na które starałem się odpowiedzieć, ponieważ tak jak pisałem jestem samoukiem, więc jakiekolwiek doświadczenie ludzi w tym zakresie jest mi pomocne a o oprogramowanie centrali chodziło mi o to, że nie jeden amator biorąc książkę w rękę i jest w stanie sam zaprogramować, bo naprawdę jest dużo ludzi, którzy mają porządny sprzęt założony a nie jest on odpowiednio oprogramowany i wykorzystany wiem, że najlepiej by było zlecić to profesjonalistom, ale jak w każdym fachu jeden zrobi dobrze i wytłumaczy a drugi tandetnie i zgoli tak, że aż głowa boli, co Do centrali mojej dzwoniłem do serwisu dzisiaj zostanie wysłana do mnie przyczyną uszkodzenie było uszkodzenie laminatu pozdrawiam wszystkich
  • #13 3200424
    jjjanek
    Poziom 18  
    Centrala już zamontowana śmiga bezproblemową przyczyną uszkodzenia było uszkodzenie laminatu wgrano mi nowe oprogramowanie 1,4 v pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po serwisie centrali alarmowej Integra 64 pojawił się problem z utratą pamięci EEPROM oraz awarią układu RTC, objawiający się ciągłym komunikatem "ustaw czas" i żółtą diodą awarii. Sprawdzono obecność i stan zworki MEMORY oraz napięcie akumulatorka podtrzymującego pamięć RTC, które wynosiło około 3,88 V, co jest prawidłowe. Próby resetu i wgrania nowego oprogramowania nie przyniosły efektu. Producent zalecił pomiar napięcia zegara i aktualizację firmware, a następnie odesłanie centrali do serwisu. Ostatecznie przyczyną awarii było uszkodzenie laminatu na płycie centrali, które zostało naprawione w serwisie wraz z wgraniem nowego oprogramowania w wersji 1.4. Po naprawie centrala działa bezproblemowo. Dyskusja poruszała także kwestie rozładowywania ładunków elektrostatycznych podczas montażu oraz doświadczenia z programowaniem centrali za pomocą programu dload.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA