logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EDIMAX EW-7206APg - jak skonfigurować AP do bezprzewodowego internetu w domu?

pucniety 30 Paź 2006 21:13 4863 2
REKLAMA
  • #1 3170520
    pucniety
    Poziom 11  
    Witam,przeglądałem posty na temat tego Access Pointa ale nie wiem jakoś nie mogę wszystkiego do końca zrozumieć. Prosze o pomoc kogoś kto zna się dobrze na tego typu urządzeniach, ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z WLAN.

Może powiem o co mi chodzi:
    Sprzedałem komputer stacjonarny i kupiłem laptopa. Chodzi mi o to że chce korzystać z internetu w całym mieszkaniu a nie być przykuty do biurka jak to miało miejsce przy stacjonarnym.
    Potrzebuje czegoś do czego będę mógł wpiąć kabel od LAN a to coś dalej bedzie przesyłać internet bezprzewodowo. Z internetu bede korzystał tylko ja i nikt więcej.
    Kolega powiedział że do tego celu śmiało wystarczy mi Access Point wymieniony w temacie (nawet pożyczył mi go do sprawdzenia) i tutaj zaczyna sie główny wątek mego pytania.
    Czy to na pewno jest dobre rozwiązanie jak dla mnie?? Jeżeli może być to czy ktoś może podać mi jak najlepszą konfiguracje tego AP pod względem bezpieczeństwa, tak abym mógł spokojnie korzystać z neta bez obawy że ktoś mi namiesza???

Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

P.S. Aha jeżeli ktoś ma jakiś szczegółowy opis funkcji tego AP to byłbym wdzieczny za ich udostepnienie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3170632
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    przy 1 komputerze w zupełności wystarczy sam AP.

Radzę jednak zapobiegawczo zakupić router. Jak pojawi się 2 komputer to nie będzie problemu.

Co do bezpieczeństwa - ustaw kontrolę MAC'ów i kodowanie WPA.
  • #3 3170702
    pucniety
    Poziom 11  
    Aha, jeszcze jedno. Mam ASUSA A6f-AP021 z kartę WiFi IntelPro 3945ABG i czy to nie jest troche dziwne, że siedząc zaraz koło tego AP mam średnio koło -50dBm ??? Wydaje mi sie to strasznie słabo, czego może to być wina ?? Stery są OK. Reszta teżwygląda dobrze. Ktoś ma jakiś pomysł??
REKLAMA