logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Thomson 55 MC 16 Tx-A chassis TX-91-nie reaguje na pilota...

witt69 18 Lip 2003 20:47 2855 7
REKLAMA
  • #1 292354
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Po załączeniu włącznikiem sieciowym startuje do pracy,klawiatura lokalna działa,pilot sprawny(sprawdzony na drugim TV),odbiornik IR wydaje się działać,po sprawdzeniu na oscyloskopie,odbiera impulsy...miał ktoś z kolegów podobną usterke w tym chassis?
  • REKLAMA
  • #2 292606
    mimelektronik
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    W trybie serwisowym ustawia sie chyba typ pilota w opcji BRAND telefunken,saba/ferguson,thomson/normende.Najlepiej sprobuj wstawic czysta pamiec sprawdz co sie dzieje .Potrzebny ewentualnie wsad do eeproma -napisz.
  • REKLAMA
  • #3 292663
    witt69
    Poziom 23  
    mimelektronik napisał:
    W trybie serwisowym ustawia sie chyba typ pilota w opcji BRAND telefunken,saba/ferguson,thomson/normende.

Możliwe,ale w tej sytuacji raczej nie wejde w tryb serwisowy,zastanawia mnie opowieść klienta,który twierdzi że jakieś pół roku temu,miał to samo i synowi udało się coś zmajstrować przy pilocie-chodził do teraz...no ale syna nie ma,bo wyjechał za granice :wink: ,jeszcze raz przejrze elektronike...ale zaczynam wierzyć,że to problem po stronie soft-u,acha jeszcze jedno,TV był kupowany na giełdzie,pilot jest thomsona o symbolu ROC40,czy ktoś się orientuje czy to oryginał?.
  • REKLAMA
  • #4 292707
    mimelektronik
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    ROC to wina pilota !!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 292725
    witt69
    Poziom 23  
    mimelektronik napisał:
    ROC to wina pilota !!!!!!!!!

Czy mógłbyś jaśniej to opisać? :)
  • #6 292974
    witt69
    Poziom 23  
    OK...sprawa wyjaśniona,pomimo uporu klienta że na tym pilocie TV działał i nagle przestał,stwierdziłem że pilot ROC40 pasuje do chassis TX807,sprawdzałem u znajomego i pomimo różnicy w wyglądzie TV,sądziłem że to chassis TX-91(tak mnie klient otumanił :cry: ),po dokładnym sprawdzeniu modelu znajomego,okazało się że to całkiem inne chassis...pilot z wyglądu od początku mi nie pasował,ale liczyłem że to jakiś zastępczy,a swoją drogą ma ktoś jakieś informacje na temat pilotów ROC... :?:

Ps.TV stał u mnie cały tydzień,bo klient na wyjeździe w pracy był,ale wraca dziś wieczorem....więc sobie nareszcie porozmawiamy jak wróci :twisted:
  • #7 293122
    witt69
    Poziom 23  
    Małe sprostowanie :oops:

Pilot ROC40,okazał się jednak pilotem uniwersalnym do sprzętu thomsona,za brak info trzeba niestety płacić straconym czasem :(

Bez opisu kodów,udało mi się wprowadzić prawidłową kombinacje:
    Przytrzymać na pilocie przycisk SETUP/SHIFT do momentu ciągłego świecenia LED-a,następnie zwolnić i kolejno wprowadzić [1],[2],[4].
  • #8 18597161
    witt69
    Poziom 23  
    Temat archiwalny zakończony powodzeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 55 MC 16 z chassis TX-91 nie reaguje na pilota mimo sprawnego odbiornika IR i lokalnej klawiatury. Problem okazał się związany z używanym pilotem ROC40, który jest pilotem uniwersalnym do sprzętu Thomson, a nie oryginalnym dedykowanym do tego chassis. W trybie serwisowym można ustawić typ pilota w opcji BRAND, jednak brak właściwego wsadu do EEPROM i niezgodność pilota z chassis TX-91 powodowały brak reakcji. Po wprowadzeniu odpowiedniej kombinacji kodów na pilocie (przytrzymanie SETUP/SHIFT, następnie 1, 2, 4) pilot zaczął poprawnie współpracować z telewizorem. Problem miał podłoże softwarowe i kompatybilności pilotów z różnymi chassis Thomson.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA