logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kamerę Ethernet do serwera z Linuxem bez USB?

techrys 19 Lip 2003 08:50 2326 25
  • #1 292615
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Potrzebuję podpiąć do serwera kamerę, nejlepiej interentową. 99% dostępnych kamer chodzi na usb, ale w serwie obecności usb nie stwierdzono (stara płyta pod 486). Może ktoś wie gdzie można kupić w miarę tanio kamerki z interfejsem ethernet? Albo jak inaczej to zrobić? Dodatkowe wymaganie to współpraca z linuxem.
  • #2 292765
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    A moze byc kamerka z wyjsciem CHINH? O takie chyba najlatwiej jesli to nie ma byc USB
  • #3 292786
    techrys
    Poziom 28  
    Może być, tylko powiedz mi jak to podłączyć nie używając tunera tv.
  • #5 292824
    techrys
    Poziom 28  
    Wybacz, ale nie rozumiemy się: to jest serv postawiony na procku 486 - tam nie ma gniazda agp, są tylko 3 pci i wszystkie zajęte przez sieciówki oraz isa. Gdyby to było takie proste to bym to juz zrobił. Wiem, że są kamerki z interfejsem ethernet, ale np w action cena jest, hmm... trochę kosmiczna.
  • #6 292836
    spec
    Poziom 28  
    Faktycznie... nie zwrocilem uwagi na to 486... (a juz znalazlem ATI A-In-W za 20zl)

Z kupnem tanio takiej kamerki napewno bedziesz mial problem!
    A jakbys sobie kupil przejsciowke USB<=>RJ-45??? Nie byloby taniej?
  • #7 292845
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    techrys napisał:
    Albo jak inaczej to zrobić? Dodatkowe wymaganie to współpraca z linuxem.
    Kiedyś jak nie było USB rozpowszechnione w zestawie do kart TV były dostarczane kamerki z wyjściem composite video. Teraz niestety trzebaby kupić jakąś karte na BT8x8 i kamerke do niej.
  • #8 292856
    spec
    Poziom 28  
    Kamerki z CompositVideo mozna kupic bez problemu. Kosztuja od 150zl cz-b, miniaturowe. Tylko nie w sklepach komputerowych, a elektromicznych.
    Ale przeciez Tychrysowi nie o to chodzilo?!
  • #9 292862
    techrys
    Poziom 28  
    Muszę przyznać, że o przejściówce usb-eth nie pomyslałem, ba - nawet nie pamiętałem że takie cudo istnieje :wink: (ale wstyd się przyznać).
    Thx. Chyba zaraz poszukam na allegro :wink:
  • #10 292864
    elektryk
    Poziom 42  
    techrys napisał:
    Muszę przyznać, że o przejściówce usb-eth nie pomyslałem, ba - nawet nie pamiętałem że takie cudo istnieje
    Ja bym powiedział że taka przejściówka jeśli istnieje będzie kosztowała majątek bo wewnątrz będzie praktycznie cały komputer.
    BTW ostatnio ktoś szukał router do modemu USB i podał przykładowy model, miał on 2 wejścia USB jedno dla modemu drugie właśnie dla kamery do monitoringu. Jednak ceny ani dostępności w polsce nie znam.
  • #11 292874
    spec
    Poziom 28  
    ejno Panowie!!!
    Takie cos istnieje i jest bardzo male (skrzyneczka wielkosci kilka/kilka cm.)
    W servisie mialem takie cudo 3Com'a - zaplacili za to z 150zl i Geniusa... stare - nie wiem ile kosztowalo!
  • #12 292881
    techrys
    Poziom 28  
    :arrow: elektryk: właśnie takie zastosowanie, tylko że wolę podpiąć do serwa. A dlaczego w takiej przelotce miałby być cały komp - są przelotki usb>rs232, to takie też chyba są...
    W ostateczności mogę to zrobić via grafa_vivo, ale na pci i przy procku 100MHz marnie to widzę :cry:
  • #14 292904
    techrys
    Poziom 28  
    Wow. I nawet robi to moja ulubiona firma :D. Co prawda piszą że wymaga to aktywnego huba usb, ale obleci :wink:
    Thx.
  • #15 292907
    spec
    Poziom 28  
    Ja bym sie tak od razu nie cieszyl! Powinno dzialac, ale.... zawsze moze cos wyskoczyc :( Wyslalem do nich maila. Jak dadza znac to zamieszcze info.
  • #16 292919
    elektryk
    Poziom 42  
    techrys napisał:
    :arrow: elektryk: właśnie takie zastosowanie, tylko że wolę podpiąć do serwa. A dlaczego w takiej przelotce miałby być cały komp - są przelotki usb>rs232, to takie też chyba są...
    Ale przelotka jest urządzeniem USB a żeby podłączyć urządzenie USB do "naszego" urządzenia musi być ono hostem USB czyli dodatkowo zarządzać wykrywaniem, konfiguracją urządzeń oraz zarządzać pasmem. Ponadto każde urządzenie USB może działać odrobine inaczej i ta "odrobina" by wymagała dodatkowego sterownika.
    PS to co podał spec jest to karta sieciowa na USB, na allegro od 70 zł kosztuje.
  • #17 292951
    techrys
    Poziom 28  
    Coś mi się zdaje, że to nie do końca to o co mi chodzi - usb wpina się do kompa, a dopiero z drugiej strony jest ethernet. Chyba żeby dało się kamera-hub_usb-usb>eth-serw. Ale to też nie bo kamera i ta sieciówka wymaga sterowników. Hmm, to chyba dlatego kamera z wbudowanym ethernetem tyle kosztuje.
  • #18 292978
    przemek2f
    Poziom 15  
    a masz na tej płycie port szeregowy rs jka ta to jeste tak przejsciówka rs-usb i po problemie oto linkhttp://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=14755804
    ops to chyba nie to to z usb robi rs
  • #19 292994
    spec
    Poziom 28  
    elektryk napisał:
    techrys napisał:

Ale przelotka jest urządzeniem USB a żeby podłączyć urządzenie USB do "naszego" urządzenia musi być ono hostem USB czyli dodatkowo zarządzać wykrywaniem, konfiguracją urządzeń oraz zarządzać pasmem. Ponadto każde urządzenie USB może działać odrobine inaczej i ta "odrobina" by wymagała dodatkowego sterownika.
    PS to co podał spec jest to karta sieciowa na USB, na allegro od 70 zł kosztuje.

Wiem ze to urzadzonko ktore kiedys mialem do dyspozycji potrafilo dzialac "w 2 strony" tz. jako karta sieciowa, lub tez jako przejsciowka z RJ-45 -> USB (mialem kiedys tak podpieta myszke radiowa do sieciowki...). Dzialalo, bo byl sterownik do tej przelotki i dzieki niemu wykrywalo ja jako dodatkowy port USB (cos jak karta PCI z USB, ktora tak na marginesie tez moznaby zastosowac).
  • #20 293019
    techrys
    Poziom 28  
    spec napisał:
    Dzialalo, bo byl sterownik do tej przelotki (...)

Sterownik był zapewne do winshita.
    Ciekawe jak linux wykrywa kartę pci>usb, czy ma drivery do niej czy trzeba je kompilować.
    Powiedzmy że mógłbym wtedy zmienić jedną sieciówkę pci na isa, choć nie lubię tego robić (przerwania i inne takie - moje lenistwo nie zna granic :D)
  • #21 293023
    spec
    Poziom 28  
    A czy nie lepiej kupic sobie karte PCI z portami USB?? Jak juz robisz takie kombinacje. Kamerka wyjdzie tanio, chyba bez problemow z konfiguracja... a moze znajdziesz jakas karte COMBO. Nie wiem czy takie istnieja, ale moza sa jakies z RJ-45 i USB?!
  • #22 293050
    techrys
    Poziom 28  
    No przecież piszę o karcie z portami usb. Tylko nie wiem co na to linux.
  • #23 293096
    spec
    Poziom 28  
    No tak... zle przeczytalem... Mysle ze powazniejsze firmy powinny dodac stery pod linuxa! Tego najprosciej sie dowiedziec odwiedzajac www producentow. Nawet jak nie znajdziesz to maila do supportu i powiedza!
  • #24 293100
    elektryk
    Poziom 42  
    Widze że nikt nie pofatygował się zobaczyć jakie są sterowniki USB obsługiwane przez linuxa. Otóż KAŻDY kontroler USB działa na jednym standardzie EHCI, OHCI, UHCI a linux ma sterowniki do KAŻDEGO z tych trzech typów.
  • #25 293111
    techrys
    Poziom 28  
    :arrow: elektryk: nie chodzi mi o to czy linux obsługuje usb bo obsługuje tylko czy będę musiał kompilować sterowniki do karty z portami usb. Używam redhata więc na 99,99% zrobi to za mnie, ale o tym przekonam się dopiero w poniedziałek jak kupię kartę.
  • #26 293140
    elektryk
    Poziom 42  
    [quote="techrys"]:arrow: elektryk: nie chodzi mi o to czy linux obsługuje usb bo obsługuje tylko czy będę musiał kompilować sterowniki do karty z portami usb.[\quote] Kontroler USB zintegrowany z płytą główną jest tak samo podłączony do PCI jak karta zewnętrzna więc dla systemów operacyjnych nie robi różnicy czy to będzie karta czy na płycie. Tak samo kontrolery USB na karcie mogą występować w tych standardach jak te zintegrowane.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kamery do serwera opartego na procesorze 486 bez portów USB, z wymogiem współpracy z systemem Linux. Standardowe kamery USB są nieprzydatne ze względu na brak portów USB i ograniczenia sprzętowe (brak AGP, zajęte sloty PCI i ISA). Proponowano użycie kamer z wyjściem composite video podłączanych do kart TV (np. BT8x8) lub kart graficznych z wejściem video (np. ATI Rage 128ViVo), jednak ze względu na ograniczenia sprzętowe i wydajnościowe serwera, rozwiązania te są mało praktyczne. Rozważano także przejściówki USB-Ethernet, które umożliwiłyby podłączenie kamery USB przez sieć, jednak ich działanie wymaga aktywnego huba USB i odpowiednich sterowników, a także hosta USB, co komplikuje implementację na starym sprzęcie. Wskazano, że Linux obsługuje standardy kontrolerów USB (EHCI, OHCI, UHCI) i prawdopodobnie nie będzie problemów ze sterownikami do kart PCI z portami USB, choć wymaga to potwierdzenia. Podsumowując, najtańszym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest zakup kamery z natywnym interfejsem Ethernet, mimo wyższej ceny, lub instalacja karty PCI z portami USB, jeśli Linux zapewni odpowiednie wsparcie sterowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA