logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajniki TV: historia, zasada działania, nowe technologie - materiały do wykładu

AoT_Hunter_PL 02 Lis 2006 14:29 1617 7
REKLAMA
  • #1 3179527
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam przepraszam jeżeli żle zamieściłem temat ale napewno znajdzie się tutaj ktoś kto sporo wie o nadajnikach Tv tych współczesnych i tych starych.

Mam opracować temat a mianowicie zrobić wykład na seminarce

"Nadajniki TV"

Potrzebuje wszelkich przydatnych informacji króre pozwolą mi go opracowac.

Linki, artykuły , opisy i schematy.

Szukam juz 2 dzien na googlach - i nic nie ma :/

Same oferty chandlowe , lub wykazy stacji.

Nic nie ma o historii, zasadze działania, nowych rozwiązaniach.

(Albo jestem ślepy i nie widze)

Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie mi jakiś namiarów na przydatne pomoce w tym temacie.

Z góry wszystkim dziękuje za pomoc.

pozdrawiam

AoT_Hunter_PL
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3180188
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    ja zawsze robie zwykły nadajnik radiowy czyli stopnie pracują w klasie C,a modulator podłączam do stopnia końcowego.w ten sposób unikam kłopotliwego zestrajania każdego ze stopni.pisze kłopotliwego,bo jesli modulator podłączysz zaraz za generatorem to nie dosć że stopnie aż do samej końcówki muszą pracować w klasie AB z mocno ograniczonym wysterowaniem i ze sprawnoscią nie przekraczającą 40%.oczywiscie wszystkie stopnie muszą być odpowiednio szerokopasmowo strojone.bez wobulatora są straszne problemy żeby to doskonale zestroić.dam ci link gdzie są praktyczne konstrukcje takich nadajników 1W i 5W w dodatku częstotliwosć jest stabilizowana kwarcem.pozdro.

http://www.elektroda.net/radio/piraci/piraci.html
  • #4 3181019
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Dzięki Kris ale ja potrzebuje bardziej teoretyczną pomoc :] na temat wykładu który będę prowadził.
  • REKLAMA
  • #6 3186472
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Niestety nie mam takiej możliwości ale dzięki :)
  • #7 3195938
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Witam czy ktoś ma jeszcze jakieś namiary :)

Praca w toku .. :] - wszelkie info mile widziane :)
  • REKLAMA
  • #8 3196004
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Jesli interesują Cię nowe rozwiązania w nadajnikach TV, proponuję
    odwiedzić tę stronę:
    http://www.rohde-schwarz.com/
    Powodzenia!
    Darek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przygotowania materiałów do wykładu na temat nadajników telewizyjnych, obejmujących historię, zasadę działania oraz nowe technologie. Uczestnicy wskazują na trudności w znalezieniu teoretycznych informacji w Internecie, gdzie dominują oferty handlowe i wykazy stacji. Zaproponowano źródła praktycznych konstrukcji nadajników radiowych z modulacją i stabilizacją kwarcową, opisujących stopnie wzmacniaczy pracujące w klasie C oraz problemy zestrojenia bez wobulatora. Podkreślono, że stopnie wzmacniaczy muszą być szerokopasmowo strojone, a modulacja powinna być podłączona do stopnia końcowego, aby uniknąć pracy w klasie AB z niską sprawnością. Dla informacji o nowych rozwiązaniach w nadajnikach TV polecono stronę producenta sprzętu pomiarowego i nadawczego Rohde & Schwarz. Ponadto zasugerowano literaturę amatorską dostępną online, choć autor nie mógł zmienić tematu wykładu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA