logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2101T - brak obrazu po podłączeniu komputera przez SVHS, co sprawdzić?

_kedzior_ 02 Lis 2006 22:15 2114 10
REKLAMA
  • #1 3181468
    _kedzior_
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    witam wszystkich

Posiadam TV jak w tytule. Podlaczalem do niego komputer i przy probie obrocenia telewizora kabel sie 'wyslizgnal' z gnizada przy telewizore i cos w srodku 'strzelil'. Od tego momentu TV nie ma obrazu. Komputer byl podlaczony na SVHS. Ponadto w środku coś się nagrzewało i z TV wydostawał się delikatny smrodek.

Obserwacje:
    Elementem, który się nagrzewał był rezystor R337 (4,7ohm). Na szczęście się nie uszkodził. Ale może od początku:

- telewizor się włącza
    - obrazu nie ma
    - dźwięk jest ale zakłócony, zniekształcony
    - podkręcanie potencjometrów na trafopowielaczu nic nie daje, kineskop się nie żarzy

A teraz konkretniej:

Na początku podejrzewałem układ TDA8362, ponieważ napięcia były nieprawidłowe. Wyglądało to następująco:

- nóżka 18, 19, 20 - 0,6V
    - nóżka 26 - 0,24V
    - nóżka 30 - 0V
    - nóżka 41 - 0V !!
    - nóżka 42 - 8V
    - nóżka 43 - 5,25V
    - nóżka 47 - 8,6

Wypisałem tylko te napięcia które wydają mi się być nieprawidłowe.

Dalej zmierzyłem "pion" czyli układ TDA3653B. Zauważyłem, że nie dochodzi do niego w ogóle zasilanie. Na nóżce 9 mam napięcie 0,66V (a wiem że powinno być znacznie większe). Napięcia na poszczególnych nóżkach wynoszą:

1 - 1,48V
    2 - 0V
    3 - 1,42V
    4 - 0V
    5 - 0V
    6 - 0,45V
    7 - 0,05V
    8 - 0V
    9 - 0,66V

I tu też mam całą gamę nieprawidłowych napięć.

Idąc tym tropem zacząłem podejrzewać już przetwornicę. Wykonałem pomiary napięć na nóżkach ukłądu TDA4601. Wszystkie były w normie. Sprawdziłem elementy po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy. Wszystkie były w normie. W obwód kolektora i emitera tranzystora T802 wstawiłem żarówkę 60W. Zarówka zapaliła się słabym światłem. Mam na niej 118V i świeci stabilnie. Regulując potencjometrem R611 w przetwornicy żarówka świeci mocniej lub słabiej. Wniosek stąd jest taki że przetwornica jest sprawna.
    W chwili obecnej największe podejrzenie pada na trafopowielacz ale pewności nie mam. Napięcie 200V wychodzace z trafopowielacza u mnie wynosi 139V. Na 9 nóżce mam 7,8V, nóżka 5,7,8 - 139V. Przy zmianach potencjometrów na trafopowielaczu na płytce kineskopu (US2 - nóżka 7 ) nie ma żadnych zmian.

Czyżby walnięty był trafopowielacz a może sam kineskop?? Jak mieć 100% pewność że to trafopowielacz? A jak sprawdzić czy to ewentualnie jest uszkodzony kineskop?? Czy coś jeszcze powinienem koniecznie sprawdzić?
    Przepraszam że sie tak rozpisałem ale chciałem przedstawić wszystko najlepiej jak tylko umiem:) Proszę o jakieś rady. Nie chciałbym wymieniać czegoś niepotrzebnie.

Pozdrawiam
    _kedzior_
  • REKLAMA
  • #2 3181694
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Jak dla mnie to ewidentnie nie pracuje generator H
  • REKLAMA
  • #3 3181731
    _kedzior_
    Poziom 13  
    No dobrze ale co zrobić (co zmierzyć) żeby mieć pewność. Co w związku z tym może być tego przyczyną? Można prosić o jakies szczegóły?
    Może wykonać jakieś pomiary które ewidentnie będą świadczyć o uszkodzeniu konkretnego elementu? Czy dobrze stawiam na trafopowielacz??
  • #4 3181753
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Źle stawiasz, przy tego rodzaju przyczynach uszkodzenia (połączenia z komputerem) raczej nie pada ani trafo ani kineskop. Co sprawdzić? impuls na bazie tranzystora linii.
  • #5 3181917
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Piszesz, że uszkodzenie nastąpiło w trakcie jakiegoś naprężenia mechanicznego. Obejrzyj dobrze co się przesunęło/urwało itp. Chodzi o to, aby usunąć pierwitną przyczynę uszkodzenia. Później pomiary napięć z zasilacza i pójdziemy dalej.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #7 3182316
    _kedzior_
    Poziom 13  
    Remeknapr napisał:
    Piszesz, że uszkodzenie nastąpiło w trakcie jakiegoś naprężenia mechanicznego. Obejrzyj dobrze co się przesunęło/urwało itp. Chodzi o to, aby usunąć pierwitną przyczynę uszkodzenia. Później pomiary napięć z zasilacza i pójdziemy dalej.

Remeknapr

Rzeczywiście w taki sposob nastapilo uszkodzenie ale żadnych uszkodzen mechanicznych nie zaobserwowalem. Bardziej przypominalo mi to jakies krotkie zwarcie przewodu podlaczonego do gniazda SVHS. Nie wiem moze to tylko przypadek. W kazdym razie mechanicznych uszkodzen nie widze.

Dodano po 1 [minuty]:

Janusz napisał:
    Na początku podejrzewałem układ TDA8362
    Wymień go

A czy uszkodzenie tego ukladu moze rzeczywiscie powodowac takie skutki jakie opisalem na poczatku??
  • #8 3182393
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > mechanicznych uszkodzen nie widze.

Wstrząs mógł spowodować ujawnienie się jakiegoś niepewnego połączenia np. "zimnego" lutu. Trzeba to odszukać. Czy znalazłeś to "coś", co strzeliło i zadymiło? Od tego trzeba zacząć i wyeliminować. Nie pracuje stopień H, więc może nie otrzymywać impulsów sterujących jak pisze Janusz. Pewnie nie masz oscyloskopu, ale można z grubsza ocenić, czy są te impulsy. Na bazie HOT'a przy obecności impulsów miernik powinien pokazać niewielkie ujemne napięcie.

Remeknapr
  • #9 3185344
    _kedzior_
    Poziom 13  
    Rzeczywiście nie mam oscyloskopu ale stosując się do Twoich wskazówek zmierzyłem napięcie na bazie HOTa. Wynosiło ono -0,05V. Wyczytałem gdzieś też, że można też między bazę a emitera wstawić diodę. Jeśli bedzie świecic to impuls jest. Wstawiłem diodę ale bez efektu. Dioda się nie świeci. Co teraz?? Prosze o pomoc.
  • #10 3186215
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Nie "kombinuj", bo załatwisz coś jeszcze bardziej. Jeśli masz schemat, prześledź drogę sygnału od 38 nóżki TDA8362 do bazy HOT'a. Po drodze jest parę elementów min. stopień kształtowania impulsu z tranzystorem T801 - BC639 i transformatorkiem TR801 -TS/L -01. Posprawdzaj napięcia na elektrodach tego tranzystora. Na czas poszukiwań możesz wymontować HOT'a i w miejsce złącza E-B wtawić diodę impulsową (minus do E, plus do B). jeśli w punkcie B pojawi się ujemne napięcie, będzie to świadczyło o obecności impulsów sterujących. Bez oscyloskopu trudno jest znaleźć taką usterkę, ale cóż trzymamy się realiów.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #11 3221964
    _kedzior_
    Poziom 13  
    Janusz napisał:
    Na początku podejrzewałem układ TDA8362
    Wymień go

Temat zamknięty. Wymieniony układ TDA8362. Telewizor sprawny :) Dziękuję koledze Januszowi.

Pozdrawiam
    _kedzior_

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Trilux TAP 2101T po podłączeniu komputera przez SVHS doszło do uszkodzenia skutkującego brakiem obrazu, mimo że dźwięk był obecny, choć zniekształcony. Przyczyną awarii było prawdopodobnie zwarcie lub uszkodzenie wewnętrzne, które objawiło się nagrzewaniem rezystora R337 oraz charakterystycznym „strzałem” i zapachem spalenizny. Pomiar napięć na układzie TDA8362 wykazał nieprawidłowości, zwłaszcza brak napięć na nóżkach 30, 41 oraz niskie wartości na innych. Sugerowano, że nie pracuje generator linii poziomej (H), a problem nie leży w trafopowielaczu ani kineskopie. Zalecano sprawdzenie impulsów na bazie tranzystora linii (HOT) oraz ścieżki sygnału od nóżki 38 TDA8362 przez tranzystor T801 (BC639) i transformator TR801 (TS/L-01). Brak impulsów potwierdzono testem z diodą impulsową. Ostatecznie wymiana układu TDA8362 przywróciła pełną sprawność telewizora i obraz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA