logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopoty z dyskami w RAIDzie - odmowa posłuszeństwa

pablotor 03 Lis 2006 00:32 1074 3
REKLAMA
  • #1 3182009
    pablotor
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.
    Mój problem dotyczy dysków twardych.
    Mianowicie:

Posiadam dwa dyski HITACHI DeskStar T7K250 250 GB (SATA II, NCQ) podpięte w raid (striping). Płyta główna ASUS M2N32-SLI Deluxe, kontroler raidu nvidii. System WINDOWS XP.

Wszystko działało ok, włączył się wygaszacz ekranu i w momencie poruszenia myszką zaczęło się. Czarny ekran, skrawki paska START i kursor myszki którym mogłem poruszać. Przy ponownym uruchomieniu pojawia się ekran ładowania windowsa i w momencie gdy powinien wyskoczyć ekran wyboru konta pojawia się czarny ekran i kursor którym również można poruszać. Tak jest przy każdej próbie uruchomienia.
    Na innym dysku postawiłem na szybko XP. Dyski niby widzi, lecz pojawia się problem przy kopiowaniu któregoś z plików...wszystko staje i koniec. Tak samo próba skandisk...7% staje i na tym koniec. DH Tune to samo. Dyski jakby przestają odpowiadać. Zatrzymuje się w jednym miejscu. Próbowałem skanować je HDTune w poszukiwaniu bedów lecz jak pisałem wyżej, dochodzi do pewnego momentu i staje. Dyski wówczas nie pracują. Jedynym rozwiązaniem aby znów mieć do nich dostęp jest reset systemu.

Nie wiem czym może to być spowodowane. Może ktoś miał podobny problem lub spotkał się z czymś takim

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3184071
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Wypróbuj opcję/test REEMAP ( F4 ) w programie Victoria , lub MHDD . Dla pewności zrób to dla każdego z dysków , po kolei . Mogły ci się przytrafić bad sektory i stąd takie anomalie .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 3184403
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Witam,

Mialem kiedys podobny problem z dyskami WD800JB, ktore chodzily w RAID-zie 0 (stripe). W pewnym momencie nastepowal charakterystyczne "tykniecie" ktoregos z dyskow i zwiecha. Po zwyklym restarcie nie mialem dostepu do macierzy, przy probie formatowania partycji z macierzy dostawalem blad na poziomie I/O - brak dostepu do urzadzenia. Pomagalo tylko wylaczenie kompa.

Rozwiazaniem problemu okazal sie zakup porzadnego i mocniejszego zasilacza, tzn. Feel 300W nie dawal rady.

Pozdrawiam
  • #4 3184819
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    Czy Kolega testował pozostałe komponenty systemu ?
    Jaki wynik testu pamięci ? (np. memtest)
    Jakie napięcia na zasilaczu ? (mierzone miernikiem ?)
    I jaki zasilacz ?
    Skąd podejrzenie że to problem z RAID ? Skoro inny dysk też ma problemy ?
    Jaki status systemu smart na dyskach ?
    Pozdrawiam
    artur
REKLAMA