logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z startem TV HANSEATIC 70-113 PIP (philips )

PluszowyMisiu 04 Lis 2006 10:53 1001 2
REKLAMA
  • #1 3185973
    PluszowyMisiu
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam. Znajomy mi przywiozl z niemiec telewizor jak wyzej. Mowil ze raz byl w serwisie i mu to napawili ( zwiekszyli indukcyjnosc cewki wstawionej rownolegle z odchylaniem pionowym ). Nie widzilem zeby bylo cos innego grzebane.
    Po jakims czasie znowu padl tv i teraz mi go przywiozl zebym zrobil z nim co chce. Tv jest fajny wiec chcialbym go miec w pokoju w pelni sprawnego.
    Pierwsze z uszkodzen jakie zobaczylem to padneity tranzystor na WN ( nie byl nigdy wymieniany ) Wymienilem go i wstawilem szeregowo zarowke (100W) w obwod kolektora. Zarowka zapalila sie pelnym swiatlem ( trafo WN zero zycia ). Myslalem ze trafo jest padniete. Po wylutowaniu trafa i podlaczeniu obwodu B+ pod prostownik 12V ( jedyne urzadzenie ktoro tutaj posiadam i dajace jakies napiecie ) trafo zaczelo siac wysokim napieciem. Wiec wlutowalem spowrotem. Podlaczylem tranzystor w normalnym ukladzie bez zadnych zarowek. Odpalilem tv i jest problem ze przetwornica nie wyrabia ( cos tak jakby ja zwieralo )
    Probuje wystartowac sa napiecia odpowiednie i zaraz sie wylacza i tak 2x na sek.
    Pytanie do was : Co jest nie tak. Posprawdzalem wiekszosc obwodow wyjsciowych od trafa WN ale nic nie widze przywartego. Jak zdjagnolizowac usterke??
    Tranzystor WN jak byl uszkodzony byl zwarty, przetwornica nie startowala, na trafie nie widac zadnych uszkodzen.

Pomocy
  • REKLAMA
  • #2 3187448
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Czy trafo WN daje jakieś napięcia wyjściowe oprócz wysokiego?
  • #3 3188498
    PluszowyMisiu
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Tak daje wszystkie jak przetwornica pracuje ( startuje ) Gdy cos ja zwiera to przestaje. Dzisiaj wylaczylem wszystkie obwody trafa wysokiego zostawilem tylko B+ i tez przetwornica nie wystartowala tylko zaczela przerywac. Nie znam sie na tym ale chyba to juz 99% ze trafo jest uszkodzone , pewnie kilka zwoi sie zwarlo.
    Pozdrawaim
REKLAMA