logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 7200.7 ST380011A - jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku?

przemek-ciechu 04 Lis 2006 14:35 3578 24
REKLAMA
  • #1 3186718
    przemek-ciechu
    Poziom 2  
    Witam.

Posiadam dysk Seagate Barracuda 7200.7 80Gbytes Model:ST380011A.

Wszystko było ok., przez przypadek potrąciłem komputer nogą i chyba było jakieś zwarcie. Nie wiem. Nagle komputer się wyłączył. Dysk przestał działać. Nie uruchamia się, płyta go nie wykrywa.

Nie zależy mi na dysku ale na 4,6GB zdjęć, te dane są bezcenne. Co może być przyczyną? Czy dane mogły zostać skasowane czy cały czas są zapisane i problem jest w uruchomieniu dysku? Co powinienem zrobić? Do kogo się zgłosić? Nie wiem nawet czy dyski się naprawia. Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3186778
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    jak komp go nei wykrywa to prawdopodobnie poszla elektronika ale dane caly czas powinny znajodwac sie na dysku postaraj sie podmienic elektronike i podlaczyc do kompa powinno pomoc
  • #3 3186797
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3186949
    przemek-ciechu
    Poziom 2  
    Właśnie dysk się w ogóle nie kręci. Słychać tam jakieś odgłosy ale to na pewno nie jest prawidłowa praca, coś jakby talerze chciały się kręcić ale nie mogły, takie szuranie trochę, nie wiem jak to opisać. Choć jestem spokojny, że dane wciąż się tam znajdują.

A czy mogła być taka tytulacja, że to w środku się coś spaliło, bądź uszkodziło i skasowało dane?

Przepraszam za styl moich wypowiedzi ale nie znam się zbytnio na takich sprawach. Dziękuje za info.
  • #5 3187081
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Proponuje podlaczyc dysk w innym komputerze i sprawdzic czy chodzi.

Osobiscie uwazam,ze to usterka mechaniczna a nie elektronika.

Prosze sprawdzic napiecia wychodzace z zasilacza.

pozdro
  • #6 3187196
    przemek-ciechu
    Poziom 2  
    Podłączałem dysk w innym komputerze i objawy identyczne. Może ktoś się orientuje gdzie w Łodzi, bądź okolicach mogę uzyskać pomoc? Chyba, że nie można takich info. na forum zamieszczać to przepraszam.
  • REKLAMA
  • #7 3187215
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Jezel to elektronika to ylko kupno takiego samego dysku na Allego.

Jezeli to usterka mechaniczna to bedzie ciezko.

Proponuje zapytac Jankolo(moderator).On mieszka w Lodzi.

Pozdr
  • #8 3187487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3196473
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    Przyczyną takich objawów może być nie zaparkowanie głowic tam gdzie powinny.
    To niezbyt mocne uderzenie w PC-ta mogło spowodować przerwę w zasilaniu. Często wtyczki zasilające PC nie posiadają dobrego kontaktu z wyprowadzeniami w gnieździe i nawet delikatne dotknięcie kabla może spowodować chwilowy brak zasilania. To mogło być przyczyną wyłączenia się komputera. W takim przypadku jest wysoce prawdopodobne, że głowice pozostały na talerzach i blokują mechanizm przed ponownym uruchomieniem. Normalnie w czasie pracy HDD głowicę unoszą się nad powierzchnią talerzy. Gdy dysk się zatrzyma, a głowice nadal pozostają nad nośnikiem, opadają one i przyklejają się do talerzy skutecznie blokując cały mechanizm. Zła wiadomość w takich sytuacjach to taka, że bez interwencji do wnętrza dysku raczej się nie obejdzie.
    Pozdrawiam.
  • #10 3196538
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3196683
    arigato
    Poziom 28  
    Nie jestem pewny czy dobrze kolegę rozumiem. Bariera językowa.
    Z opisu wynika, że po uderzeniu w komputer, ten się wyłączył. Przemek_ciechu napisał: chyba było jakieś zwarcie, bo komputer się wyłączył, co nie oznacza, że zwarcie miało miejsce. Moim zdaniem mogła nastąpić przerwa w zasilaniu. Po ponownym uruchomieniu komputera dysk już nie pracował. Później dodał jeszcze w kolejnym poście, odnośnie samego dysku: Słychać tam jakieś odgłosy ale to na pewno nie jest prawidłowa praca, coś jakby talerze chciały się kręcić ale nie mogły, takie szuranie trochę, nie wiem jak to opisać. Inaczej wypadają próby ustawiania głowic na zimnych talerzach, a inaczej kiedy powierzchnie ich są rozgrzane na skutek tarcia powietrza. Przecież nie będziemy się spierać o to gdzie w chwili obecnej mogą się te głowice znajdować. Jak sądzę, rozwiązaniem jest wniknięcie do wnętrza i sprawa się wyjaśni. Do naszej dyspozycji pozostaje tylko opis dostarczony przez przemka_ciechu, a reszta to już czysto teoretyczne dywagacje. Może mi kolega wierzyć, że miałem już niejednokrotnie do czynienia z takimi przypadkami. Zdarza się to zarówno w dyskach 3,5” jak i w notebookowych.
    okzo napisał:
    glowicy zdaza zaparkowac, tylko jezeli uderzenie bylo zbyt silne to moglo spowodowac uderzenie glowice o talerz ale i w tym wypadku sila kineticzna wypchnie glowice, i na ostatnio moze pan sprobowac w Alpine naumysnie sprowokowac zaparkowanie na talerzach .

Z mojego doświadczenia wynika, że jednak czasami nie zdąża zaparkować. Możliwe jest też, że z powodu nagłego odłączenia zasilania głowice po zaparkowaniu są ponownie wyrzucane na powierzchnię talerzy, chociażby z powodu zbyt mocnego uderzenia. W międzyczasie obroty są już na tyle niskie, że nie dochodzi do ich zrzucenia. W tej kwestii nie chcę jednak zbyt mocno teoretyzować, ponieważ tak naprawdę geneza tego zjawiska nie jest mi znana i mogę się tylko domyślać.
    Pozdrawiam.
  • #12 3196688
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3196916
    arigato
    Poziom 28  
    Na zimnych próbowałem już kiedyś tak jak kolega proponuje i nic z tego nie wynikało. Za każdym razem podłączenie zasilania powodowało zrzucenie głowic z talerzy i normalne uruchomienie HDD. Prób dokonywałem na kilku modelach 2,5” oraz 3.5”. Ot, taka mała zagadka dla głębokiego teoretyka :-D
    Jednak byłbym za tym żeby taki eksperyment przeprowadzić również na dobrze rozgrzanych talerzach. Może kiedyś jeszcze pomęczę ten temat, ale na razie wystarcza mi świadomość, że tak się może dziać. Nie potrafię jednak określić w ilu przypadkach na przykład na tysiąc. Sądzę, że nie jest to zjawisko masowe.
    Dysk, który uległ awarii to Barracuda.
    Pozdrawiam.
  • #14 3196926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3199406
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    panowie i panie ,
    co tu dywagować należy podłaczyć terminal dyskowy i zobaczyc komunikaty po podłasczeniu zasilania.
    dziwi mnie to bardzo czemu nikt nie produkuje terminali dyskowych dla dysków Seagate, Samsunga,
    Prosze dac logi z terminala i potem możemy dyskutować.

:D
  • #16 3200215
    przemek-ciechu
    Poziom 2  
    Panowie, źle chyba ująłem jedną sprawę. Po uderzeniu które naprawdę nie było zbyt silne komputer się nie wyłączył a jedynie nagle monitor przestał wyświetlać, wyglądało to tak jakby odłączyć dysk przy włączonym komputerze. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
    Czy mam rozkręcić dysk i sprawdzić czy tam nic nie spadło tak jak Panowie mówicie?
  • #17 3200281
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    jak go rokrecisz w domu tyle tam syffu naleci ze nie pytaj, raz na 5 razy udalo mi sie uruchomic dysk rozkrecony w domu ale i tak mial bady i nie dzialal jak trzeba ...
    Mozna sprobowac podgrac dysk bardzo powoli do temperatury 45 st i zobaczyc czy rusze 45 uzyskane w godzine napewno nie zaszkodzi
    Polozyc dysk w kocu na kaloryfer na godzine i poczekac az powoli sie nagrzeje do 45 (zalecilbym zeby nie przekroczyc 60st) a nastepnie podlaczyc napewno mu to nie zaszkodzi a moze cos tam ruszy...
    Potem wymienic elektronike no chyba ze znajdziesz ten terminal... ale watpie
  • #18 3201741
    arigato
    Poziom 28  
    okzo napisał:
    arigato napisał:
    .
    Dysk, który uległ awarii to Barracuda.
    Pozdrawiam.

ten dysk jest ALPINE seagate barracuda 7200,7 W tej seryj byli dyski PUMA i APLUS :D

Nie ma to jak konstruktywna polemika :-D Doceniam fachowość i przekazuję wyrazy mojego uznania.
    Gwoli ścisłości- to nie jest mój dysk. Autorem wątku jest przemek-ciechu. Z pewnością to tylko taki lapsus językowy.
    Pozdrawiam serdecznie.

Dodano po 13 [minuty]:

Witam raz jeszcze!
    przemek-ciechu napisał:

Czy mam rozkręcić dysk i sprawdzić czy tam nic nie spadło tak jak Panowie mówicie?

Niech kolega będzie uprzejmy zauważyć, że nikt tutaj nie sugerował abyś to Ty osobiście rozkręcał ten HDD. Jeżeli jednak czujesz się na siłach i dysponujesz odpowiednią wiedzą, oraz podstawowym sprzętem to możesz spróbować. Sądzę, że sprawa nie jest pilna a dane są bezpieczne. Przemyśl sprawę na chłodno i zastanów się nad ostatecznym rozwiązaniem. Czy do rozhermetyzowanego HDD wleci dużo syfu? Wszystko zależy od tego jak się do sprawy zabrać. Z przyczyn nie tylko marketingowych oszczędzę sobie szczegółów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #19 3202004
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3203001
    oborniczek11
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 54
    Kolego czytam to wszystko i sprawa jest bardzo prosta: Jeżeli podłanczasz go i załanczasz komputer to przyłóż palec wzkazujący do poszczególnych układów które są tam umieszczone (kwadraciki, prostokąty czarne) jeżeli poczujesz BARDZO gorący któryś po 5 minutkach to się nie załamuj dane są bezpieczne należy wymienić całą płytkę z elektroniką. A ją możesz spokojnie sobie odkręcić i zdjąć, pamiętaj jednak żebyś nie naderwał tasiemki przyłączonych do elektroniki. Nie odkręć czasem górnej pokrywy bo już nikt nie będzie w stanie Ci pomóc . Sory jak nie ma tasiemek to ok. POZDRO.
  • #21 3203380
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 3204235
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Wymień elektronikę na sprawną , tak jak podpowiadają ci tu koledzy . Wersja firmware musi się zgadzać . Jeśli dysk po tej zamianie nie zaskoczy , to uszkodzeniu mógł ulec firmware , lub głowica .
    Pozdrawiam .
  • #23 3204632
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 3206920
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    okzo napisał:
    pan zapomnial o silniku jezeli po zamianie silnik nie badzie kracic, to wtedy powod do myslenia.

Wtedy będę się nad tym głowił , ale teraz nie widzę takiej portrzeby póki co .

okzo napisał:
    jezeli uderzenie bylo zbyt mocne to moze byc nawet i "klin" zatarcie silnika

Jeśli myślisz o tym co napisałeś wyżej , to nie wydaje mi się aby to było fizyczne uszkodzenie silnika . Takie przypadki są raczej skrajne dla dysków Seagate . Jeśli juz cos zostało uszkodzone przy silniku , to prędzej kontroler silnika poprzez jakieś przepięcie .
    Poczekamy , zobaczymy .
    Pozdrawiam .
  • #25 3206952
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Barracuda 7200.7 model ST380011A przestał działać po uderzeniu w komputer, co spowodowało nagłe wyłączenie i brak wykrycia dysku przez system. Objawy to brak obrotów talerzy oraz szuranie, co wskazuje na możliwe uszkodzenie mechaniczne, takie jak zatarcie silnika lub zablokowanie głowic na talerzach. Dane na dysku pozostają nienaruszone, o ile nie doszło do fizycznego uszkodzenia powierzchni talerzy. Zalecane jest sprawdzenie zasilania, podłączenie dysku do innego komputera oraz wymiana elektroniki na identyczną z tym samym firmware, co może przywrócić funkcjonalność. W przypadku uszkodzenia mechanicznego konieczna jest profesjonalna diagnostyka i naprawa, gdyż samodzielne rozkręcanie dysku grozi dalszymi uszkodzeniami i zanieczyszczeniem wnętrza. Próby podgrzewania dysku do około 45°C mogą pomóc w uruchomieniu mechanizmu. Wskazane jest skorzystanie z usług specjalistycznych firm zajmujących się odzyskiwaniem danych, zwłaszcza przy problemach z silnikiem lub głowicami. Dysk posiada elektronikę połączoną tasiemkami, co wymaga ostrożności przy wymianie. Terminal dyskowy mógłby pomóc w diagnostyce, jednak jest trudno dostępny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA