logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie wszystko czyta płyt. Laptop Toshiba Satellite L10-204.

szabla12 04 Lis 2006 17:03 1555 3
REKLAMA
  • #1 3187276
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam kolegów,mam problem tego typu,odtwarzacz dvd/cd w moim laptopie typ,Toshiba satellite L10-204 nie czyta płyt z danymi,a wcześniej odczytywał,dane mam na myśli inne zapiski z moich prac ,a w innym laptopie czyta:D,gdzie jest przyczyna kłopotu,nadmieniam że przeinstalowałem system ale bez rezultatu,kłopot nadal występuje,prosze kolegów o podpowiedzi ,za co jestem bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 3189061
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale podlaczales ten naped w innym laptopie i chodzi bez problemu?
    czy po prostu plytki ktore bez problemu sie odczytuja na innym napedzie nie ida znowu na Toshibie?
    bo jesli tak to naped byc moze jest uszkodzony..sprobuj zrobic upgrade firmware'u..jesli nie pomoze to gwarancja/wymiana.. :D

pozdro
  • REKLAMA
  • #3 3189146
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Zgadzam sie z lukkil jak Twoja toshiba bie czyta płytek a w innym laptopie je czyta to standardowo przeczyść laser przedmuchaj sprężonym powietrzem możesz tez podkręcić laser lub go wykalibrowac (ale to jak juz nie masz nic do stracenia). I opisz dokładnie czy chodzi ze plytki w innym laptopie czyta a w Twoim nie, czy przełożyłeś cały napęd do innego laptopa, bo wtedy to cos z Twoim lapotopem będzie nie tak.
  • #4 3189503
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam i już pisze dokładniej,mam płyte Cd w której to mam dane ,mam dwa laptopy,jeden stary i on jest ok,drugi ma 1 rok i z nim jest kłopot, gdy włoże moją płyte z danymi do tego starego ,czyta wszystko,a ta sama płyta Cd włożona do nowego widzi tylko jeden plik -czyściłem optyke ale nie pomogło,dalej nie mogę ingerować gdy sprzęt jest na gwaracji,co do oprogramowania wymieniałem 2 razy,tak to wygląda .

Dodano po 36 [minuty]:

I jeszcze coś co może ukierunkuje kolegów namiar na te usterke,mam piloty firmy Geniusz i oczyiście program za pomocą którego mogę wgrywać dany sprzęt Tv do tego pilota,( użuwam od paru lat ) połączenie pomiędzy kompem a pilotem następuje poprzez złącze RS232.Mam Rsa 232 w postaci karty Pcmcia z wyjściem na RS232,oraz USB na RS,i jak po jednym ,tak i po drugim urządzeniu gdy chcę wgrać oprogramowanie do pilota dostaje komunikat , do portu szeregowego nie jest podłączone rzadne urządzenie,a gdy pod te porty podepnę inne urządzenia np,programator wszystko jest ok,porty sa ustawione właściwie dla każdego urządzenia ,nie ma więc tu mowy o pomyłce w ustawieniach,a w tym drugim laptopie mam bez kłopotu,może to pomoże gdzie jest kłopot.
REKLAMA