logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal 5115 – obraz czarno-biały po włączeniu, kolory pojawiają się po kilku minutach

mbryzus 04 Lis 2006 22:52 1236 8
REKLAMA
  • #1 3188723
    mbryzus
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    witam mam taki telewizorek i po właczeniu musze czekac kilka minut zeby miec kolory a przez ten czas mam obraz czarnobiały.jakie elementy musze wymienic.....
    pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 3190708
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Wykonaj pomiary przy obrazie bez koloru i z kolorem-na początek podstawowe wtórne.Wygląda to na utratę pojemności przez któregoś ,,elka,,.
    powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3191778
    mbryzus
    Poziom 14  
    dzieki za odpowiedz,powiec mi tylko w ktorych miejscach mam mierzyc napiecia lub na jakich blokach...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3194519
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Gdzieś przy dekoderze kolorów powinien być trymerek którym reguluje się próg w którym zaskakuje kolor. Czasem na nich robi się jakiś nalot, albo zmieniają pojemność. Można nim delikatnie ruszyć w jedną i drugą stronę, ale jaknie pomoże to powrócić dokładnie w to samo miejsce.
  • REKLAMA
  • #6 3210268
    mbryzus
    Poziom 14  
    ok,dzieki zobacze jak to wyglada i postaram sie wywnioskowac cos z twoich porad
    pozdrawiam....
  • #7 3210767
    dagbar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Ja bym zaczął od podstaw (zimne luty) i pomiarów.
  • #8 3210790
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Do podstawienia kwarc i trymer w dekoderze koloru ;)
  • #9 3213042
    mbryzus
    Poziom 14  
    ok dzieki podmienie poniedzieli pozdrowienia,jak cos z tego wyjdzie to pinformuje

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Royal 5115 po włączeniu obraz jest początkowo czarno-biały, a kolory pojawiają się dopiero po kilku minutach. Przyczyną może być utrata pojemności kondensatorów elektrolitycznych (tzw. "elki") lub problemy z trymem w dekoderze koloru, który reguluje próg pojawiania się barw. Zaleca się wykonanie pomiarów napięć na podstawowych blokach wtórnych zarówno przy obrazie bez koloru, jak i z kolorem, a także sprawdzenie i ewentualną wymianę kwarcu oraz trymu w dekoderze koloru. Dodatkowo warto zweryfikować stan lutów (zimne luty) i ich poprawność. Schemat urządzenia dostępny jest pod wskazanym linkiem, co ułatwia lokalizację elementów do pomiarów i ewentualnej wymiany.
REKLAMA