logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 9955T Croma - brak obrazu i dźwięku, jak naprawić?

terminux 05 Lis 2006 15:42 2722 9
REKLAMA
  • #1 3190746
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Telewizor jak w tytule, procesor ST92195C3B1/EUX i pamięć 24C08 z napisem 67. Brak dźwięku i obrazu, osd jest OK. Nie można wejść do trybu serwisowego - po naciśnięciu przycisku niebieskiego na pilocie brak jakiejkolwiek reakcji. Przełączanie kanałów i regulacja głośności działa. Obrazu i dźwięku brak też z wejścia AV. Podglądnąłem przebiegi na szynach SCL i SDA i wydały mi się trochu za niskie. Odłączyłem głowicę i amplituda przebiegów wyraźnie wzrosła, jednak w dalszym ciąg brak obrazu i dźwięku. Naprawę komplikuje brak schematu. Podobny jest Vestel PT90A (zresztą płyta też jest PT90-90). Na razie zastanawiam się nad podmianą pamięci - ale nigdzie nie znalazłem odpowiednich wsadów. Czy można prosić o jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3226224
    terminux
    Poziom 23  
    TV uruchomiłem. Mam już obraz - niestety, tylko cz-b. Kolory są na telegazecie, OSD też jest kolorowe. Czy ktoś ma jakieś sugestie?
  • #4 3227192
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 186
    Nie pracuje dekoder chrominancji. Czy w trybie serwisowym ustawiłeś właściwy standard?

Remeknapr
  • #5 3227321
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Witam, czyli uszkodzony był tylko wsad, czy może sam EEPROM?
  • #6 3227795
    terminux
    Poziom 23  
    Zmieniłem wsad i pamięć. Co chrominacji - w którym miejscu się to ustawia? Menu serwisowe jest bardzo proste - nigdzie nie ma tam chrominacji.
  • REKLAMA
  • #7 3282022
    terminux
    Poziom 23  
    No i znowu - udało mi się go uruchomić - popracował kilka dni i chcąc go przestroić - nie reaguje na próbę wejścia w menu albo ustawienia. Tak jakby te opcje były niedostępne. Pozostałe opcje działają normalnie. Podejrzewam procesor - jak myślicie?
  • REKLAMA
  • #8 3282176
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Nie bardzo romunię ostatnią twoją wypowiedź. Tzn. co działa normalnie a co nie? Czy jest OSD i czy pojawia się jakieś MENU? Jeżeli chodzi ci o menu strojenia to musisz przytrzymać przez 3s przycisk menu aby sie tam dostać.

Pozdrowionka
    Tomko
  • #9 3284452
    terminux
    Poziom 23  
    Już tłumaczę. TV po ponownym zaprogramowaniu i wymianie pamięci zaczął normalnie pracować. Popracował kilka dni bez problemów. Ale jeszcze przed oddaniem go klinetowi postanowiłem przprogramować jedną stację i okazało się, że nie można wejść do menu, że o opcjach serwisowych nie wspomnę.
    Podsumowując TV działał normalnie kilka dni teraz nie chce wejść do menu. Zmiana programu na poprzedni nie przynosi rezultatów. W akcie desperacji odłączyłem układy od magistrali, żeby zobaczyć czy coś go nie trzyma - brak reakcji na naciskanie przycisku MENU. Zaczynam zastanawiać się nad podmianą procesora.
  • #10 3322053
    Patrykziom3
    Poziom 1  
    Potrzebuje pilnie instrukcjie obsługi telewizora oraz pilota "TELESTAR Telewizor 9955T Croma'" Z góry dziekuje bardzo !!!!!!!!!!!!!!!!!BSNT

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Telestar 9955T Croma z procesorem ST92195C3B1/EUX i pamięcią 24C08 z oznaczeniem 67 miał problem z brakiem obrazu i dźwięku, mimo poprawnego wyświetlania OSD oraz działającej regulacji kanałów i głośności. Brak reakcji na wejście do trybu serwisowego i brak sygnału z wejścia AV wskazywały na uszkodzenie pamięci lub problem z magistralą I2C (SCL, SDA). Po wymianie wsadu i pamięci uzyskano obraz czarno-biały, co sugerowało uszkodzenie dekodera chrominancji. Wskazano konieczność ustawienia standardu chrominancji w menu serwisowym, jednak w dostępnych opcjach serwisowych brakowało takiej funkcji. Po kilku dniach telewizor przestał reagować na wejście do menu i trybu serwisowego, mimo że pozostałe funkcje działały, co sugerowało możliwą awarię procesora. Schemat podobny do Vestel PT90A (płyta PT90-90) został udostępniony, a wsady pamięci można znaleźć w bazie wsadów elektroda.net. Poszukiwana była również instrukcja obsługi telewizora i pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA