logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świetlówka a dławik. Solarium domowe. Wymiana lamp.

kris11111 06 Lis 2006 00:32 5598 8
REKLAMA
  • #1 3192920
    kris11111
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    witam. posiadam solarium domowe i zamierzam wymienić lampy ze 100w na 160w. pytanie brzmi: czy musze również wymienić dławiki, czy 100w wystarczą, jeśli wystarczą to jakie mogą być tego eksperymentu konsekfencje.
  • REKLAMA
  • #2 3192939
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    obawiam się, że stare stateczniki (dławiki) nie starczą, ale dla pewności napisz tu, co na nich jest napisane.
    Na pewno, jak rura zapali się, to moc będzie mniejsza od tej z prawidłowym statecznikiem.
    Pytanie; dlaczego chcesz zmieniać lampy na silniejsze?
    Poza tym jednostkę mocy (wat) należy pisać z wielkiej litery W
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3192974
    kris11111
    Poziom 12  
    chce wymienić świetlówki na mocniejsze, po to aby lepiej i szybceij opalały :D a na statecznikach jest na 100% napisane 100W. a dla sprostowania jednostke mocy Watt piszę się przez dwa t. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3193007
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Nazwisko Watt pisze się przez dwa "t".
    Jednostka jest "spolszczona", więc przez jedno "t".

Tak samo nazwisko Siemens, a jednostka Simens(zjedzone "e").
  • Pomocny post
    #5 3193072
    Poziom 36  
    Ocena: 414
    mozesz zostawic stare dlawiki.. ale mocniej napewno nie bedzie opalalo ... wiec dla lepszego efektu :D wymiana dlawikow jest zalecana btw jakie lampy zamierzasz zastosowac ? dla super opalenizny polecam LT 33/160 :> najmocniejsze* jakie sa na rynku 5 min pod tymi lapami to jak 20 pod zyklymi 26/160
  • REKLAMA
  • #6 3193124
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Na krajowych dlawikach pisalo na ogol-do jakich mocy taki dlawik jest.

W tym przypadku -100W a 160W -to zmiana duża ale moz e istniejący dlawik ma na sobie oznaczenie dopuszczajace zastosowanie do160W.

Wzrost mocy to wzrost prądu plynacego przez dławik -będzie się grzal ......czy ma war . na chłodzenie ?Niekoniecznie otrzyma się te 160W
    mocy.......
  • #7 3193907
    kris11111
    Poziom 12  
    to nie są krajowe dławiki, tylko holenderskie i jest napisane 100W. jeśli zastosuje je do tych mocniejszych lamp to czy osiągne lepsze rezultaty w opalaniu czy będą opalały z taką samą mocą jak 100W. dzięki za podanie najlepszych lamp ale obecnie jestem za granicą a tutaj nie ma takiego wyboru jak w kraju. avatar słyszałeś kiedyś o Solec Revolution? jeśli tak to napisz czy warto wydać 100zł za sztuke. a co do dławików to moje pytania brzmią:
    1. czy mogę podłączyć 160W lampy, mając 100W dławiki.
    2. jeśli tak. czy będą one opalały lepiej,
    3. czy dławiki się nie przepalą jeśli średnio będę używał 100 min dziennie
    4. czy lampy się przez to wszystko szybciej nie zużyją.
    5. dławiki mam zamiar wymienić na mocniejsze ale dopiero jak bede w kraju za 2 m-ce, i czy wytrzymają do tego czasu.
    pozdrawiam i z góry dziękuję za udzielenie pomocnych rad.
  • Pomocny post
    #8 3199627
    Poziom 36  
    Ocena: 414
    solec Revolution pierwszo slysze .. pewnie jakas krzak marka jak to zazwyczaj bywa :D (i dosc droooga ja moge ci zaoferowac np HERAEUS'y New Colors Speedster OH N Speedster 160 HXL + R moc UVB 33 Zywotnosc 600h 15euro/szt albo Speed Tan Mega Power LONGFRAME Ultra 160 W UVB26 lagodniejsze lampy ale zyja 800h 12euro/szt lub PHILIPS Cleo Advantage 160 W UVB 33 800h 13euro/szt)nie wiem czemu KaW napisal takie dziwne wywody ale to dlawik ustala prad jaki plynie przez lampe a nie na odwrot lampy beda slabiej swiecic na 100watowych dlawikach niz na 160 watt .. moze sie zdazyc ze lampy beda mrygac dlugo zanim odpala , w zimniejsze dni czesc lamp moze wogole nie odpalic <beda caly czas mrygac>

ja proponuje dostawic dlawiki <zakup 160wattowych bedzie nie oplacalny , za to dlawiki 58 wattowe sa w przystepnych cenach i laczyc ze soba 100+58 >

1 Tak
    2 nie beda opalac lepiej.. beda gorzej opalac
    3 nie przepala ale lampy maga sie szybciej zuzyc z powodu czestego zalaczania zarnikow przez to ze lampy sie nie odpala ..100min dziennie to jak w solarium :D
    4 przez mniejsze dlawiki TAK zuzyja sie szybciej
    5 ......
    6 po wymianie lamp pamietaj ze trzeba je przepalic przez ok 20 min tj trzba wlaczyc solarium na 20 min i bron boze nie klasc sie na nie ! lampa musi sie ustabilizowac
    7 co 2 wymiane lamp wymienic nalezy startery
  • #9 3521173
    kris11111
    Poziom 12  
    dorze. temat dławików, starterów zamykam. ważne pytanie do osób w temacie...
    Różnica pomiędzy tubularną lampą opalającą a niskoprężną świetlówką rtęciową do opalania.
    Różnią się tylko sposobem działania i emitowanie promieni UV-A i UV-B, czy również podłączenie ich odbywa się w inny sposób, konkretnie chodzi mi o to czy tubularną lampe opalającą mogę podłączyć jak każdą inną świetlówke... odpowiedni dławik i starter?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany lamp w domowym solarium z 100W na 160W oraz konieczności dostosowania do tego dławików (stateczników). Stare dławiki oznaczone na 100W prawdopodobnie nie wystarczą do poprawnej pracy mocniejszych lamp 160W, co może skutkować mniejszą mocą świecenia, migotaniem lamp lub ich nieodpalaniem, zwłaszcza w niższych temperaturach. Użytkownik pytał, czy można podłączyć lampy 160W do dławików 100W, czy będą one lepiej opalać, czy dławiki się przepalą przy codziennym użyciu około 100 minut oraz czy lampy szybciej się zużyją. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie jest możliwe, ale lampy będą świecić słabiej, a dławiki mogą się przegrzewać, co wpływa na trwałość lamp i urządzenia. Zalecana jest wymiana dławików na odpowiednie do 160W, choć można tymczasowo stosować kombinacje dławików (np. 100W + 58W). W dyskusji pojawiły się także rekomendacje lamp o wysokiej mocy i jakości, takie jak LT 33/160, HERAEUS New Colors Speedster OH N Speedster 160 HXL + R, Speed Tan Mega Power LONGFRAME Ultra 160 W UVB26 oraz PHILIPS Cleo Advantage 160 W UVB 33. Poruszono również różnice między lampami tubularnymi a niskoprężnymi świetlówkami rtęciowymi, zwracając uwagę na sposób działania, emisję UV-A i UV-B oraz wymagania dotyczące podłączenia z odpowiednim dławikiem i starterem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA