logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SH-GE90 – opinie, cena, na co zwrócić uwagę przy zakupie korektora

al12 06 Lis 2006 19:28 4613 10
REKLAMA
  • #1 3195296
    al12
    Poziom 14  
    CZy korektory techniksa sa dobre. Syszałem wiel opisni ze ta firma sie nie zna na sprzecie. Zastanawiam sie nad kupnm korektora , prawdopodobnie z procesorem dzwięku i wpadł mi w oko ten techniks http://www.allegro.pl/item139725341_technics_sh_ge90_korektor_dzwieku.html

MOdel SH GE90.
    Czy to dobry sprzęt i ile powinien kosztować. na co powinno sie zwrócic uwage na kupno takiego sprzętu
  • REKLAMA
  • #2 3195913
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Wystarczy poszukac...na forum jest duzo opini na temat chociazby tego konkretnego modelu technicsa... jest ich wystarczajaco duzo aby sie dowiedziec ze jest to slaby sprzet, za ta cene zdecydowanie NIE!

Jesli juz koniecznie technics to moze SH GE 70, tanszy i moim zdaniem lepszy, chodz rowniez bym go nie kupywał...
    Jesli juz chcesz korektor to kup jakis zwykly, bez 'fajerwerkow'
    zaplacisz mniej i bedziesz zadowolony...
  • REKLAMA
  • #3 3195936
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Akurat Technics miał fajniejsze korektory - SH-8055, 8045 czy też wypasiony 8065 (a może 8066). Model SH-GE90 to raczej zabawka (karaoke itp.) niż coś do poważnej zabawy z dźwiękiem. W dobrym systemie nie są potrzebne korektory.
    Acha nie kupuj Diora FS042 bo to straszne badziewie (charczy potencjometrami i szumi). Nawet jak kosztuje 5 zł to unikaj tego.
  • #4 3196764
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Ja dodam tylko od siebie ze mam GE70 i jestem bardzo zadowolony. Niekoniecznie trzba ustawic "uśmiech małpy" - są tez inne pośrednie nastawy które ZNACZĄCO wpływają na komfort odsłuchu ;)
    Owszem - w ADIOFILSKIM sprzecie korekcja nie jest potrzebna- kolega jednak najwyrazniej zapomniał napisać że chodzi o wzmacniacze i kolumny kosztujące dziesiątki tysięcy złotych.... W cenie do kilku tysięcy zł nie ma MOWY by mowic o sprzecie audiofilskim. Jest to co najwyzej sprzęt DOBRY. Nie kazdy lubi sluchac na czyms takim (zwlaszcza po cichu) muzyki która leci "na płasko" - w tym ja ;)

GE70 polecam szczerze- nan go od blisko 15 lat, wygląda jak nowy i spisuje się znakomicie ! Dzwiek nieporownywalnie lepszy od polskich korektorów (FS042 miałem - makabra). GE90 strasznie szumi dlatego nie zmieniałem
  • REKLAMA
  • #5 3199593
    al12
    Poziom 14  
    . Czyli ten techniks to badziew. Poszukuje jakies takiej zabawki która bedzie miała dobry dzwięk. bo teraz słucham muzyki na unitrze, to troche kicha. czasami wole uja wyłaczyć bo sam wzmacniacz lepiej podbije niz ta unitra (czyściej). Sprzet mam przeznaczony do słuchania muzyki dynamicznej, nie bede na nim słuchał muhzyki klasyczenj bo mam do tego drugi sprzet.
    Korektora tak wogóle sie nie kupuje do takich spraw, jak muzyka klasyczna...

Co jest jeszcze dobrego,wartego uwagi i być może przyszłego zakupu.
    Prosze o jakis konkretny modelik, firme, rady.
  • #6 3199884
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Czytam opinie niektórych kolegów i trochę się dziwię...
    1- ucho ludzkie słyszy max. do około 20kHz, z tego chyba mniejszość usłyszy górę, a o pełnym paśmie to może tylko poczytać.
    2- nasze mieszkania nie służą raczej jako audiofilskie aule czy pomieszczenia z idealnie rozłożoną akustyką, w sporej częsci są to mieszkania w blokach, umeblowane z doskonałym tłumieniem niektórych pasm częstotliwości, doskonałymi źródłami fal stojących, wspaniałym echem i dudnieniem na niskich częstotliwościach
    3- nikt z kolegów nie napisał nic o kolumnach... słuchanie z Harman-kardon, Nakamichi, Onkyo (tego High-end a nie masówki), czy innych cacek na lipnych kolumnach to porażka.
    Zacznijmy od tego, ile chce się przeznaczyć na sprzęt i co on ma spełniać... jaki ktoś chce mieć świecące lustereczko to może sobie kupić, ja mam technicsa i na moje warunki jestem zadowolony, kupiłem go od gościa, który kupił sobie Yamachę za 4-4,5 tys, i napisał mi że na swoich kolumnach nie słyszy różnicy... więc po co przepłacać.
    SH-GE 70 / SL-PD 887 / RS-TR 575 / SA-AX 710 / Kolumny VoiceKraft / mieszkanie w bloku
  • #7 3200832
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Co do kolumn to kolega Al12 chce uzyc tego korektora z tego co pamietam do Altusów 300 i Pioneera serii 7
  • REKLAMA
  • #8 3201592
    al12
    Poziom 14  
    A co w tyym dziwnego kolego Pixelmen???
  • #9 3202612
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Nie no właśnie nic... Do altusów i pioneera korektor jak najbardziej
  • #10 3203359
    al12
    Poziom 14  
    To ten cały techniks SH-GE90 jest gorszy od SH GE 70. To ajoś nie logiczne. Chociaż na allegro widze tego z SH GE 90 ze jest wiecej, a wrecz ludzie sprzedaja ten korektor na pęczki. Znaczy sie ze może być coś nie tak w nim.
    ten SH GE 70 wydaje mi sie na model troche starszy.
    Czy korektor musi miec procesor dzwieku do takiej muzyki czy wystarczy zwykłe sterowanie.
    Tak wogóle po co ejst tam procesor dzwięku, to nei jest stworzone do kina. Snuje jedynie domysły ze do jedynie tych modulacji,dziwnych programów dzwiękowych ale do niczego innego. Tak biorac to na logike.

Doradzacie żeby brać tą 70 zamiast 90. a może wogóle zrezsygnować z Techniksa. No nie wiem. Ja mam starą unitre która mnie tylko denerwuje.
  • #11 3203695
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Jezeli technics to to ja bym brał 70. 90 to jego następca, zreszta słaby.
    Ja kiedy posiadalem jeszcze altusy 300 i pioneera a-656 to uzywalem korektora soundwave Q-1100 i moje zdanie o tym sprzecie jest pozytywne... koszt nie przekracza 100zł, analizator widma 2x 7 pasm

Podsumowanie tematu

✨ Korektor Technics SH-GE90 jest oceniany jako sprzęt niskiej jakości, często określany jako „zabawka” bardziej do karaoke niż do poważnej korekcji dźwięku. Użytkownicy polecają raczej model SH-GE70, który jest starszy, tańszy i według opinii lepszy, choć również nie idealny. Wysoka cena SH-GE90 nie jest uzasadniona jego parametrami i jakością dźwięku, która bywa krytykowana za szumy. Korektory z procesorem dźwięku, takie jak SH-GE90, mogą mieć funkcje modulacji i programów dźwiękowych, ale niekoniecznie są potrzebne do muzyki dynamicznej czy do użytku z typowymi wzmacniaczami i kolumnami. W przypadku sprzętu do kilku tysięcy złotych korektor może poprawić komfort odsłuchu, zwłaszcza w warunkach domowych o nieidealnej akustyce. Warto zwrócić uwagę na kompatybilność korektora z kolumnami (np. Altus 300, Pioneer serii 7) oraz na brak szumów i jakość potencjometrów. Alternatywnie polecane są korektory bez procesora, prostsze i tańsze, np. Soundwave Q-1100, które oferują 2x7 pasm i dobrą jakość za niską cenę. Sprzęt audiofilskim jest trudny do osiągnięcia w budżecie do kilku tysięcy złotych, a korektory Technics SH-8055, 8045 czy 8065 były w przeszłości lepiej oceniane niż nowsze modele SH-GE90.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA