logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować 5.1? Karta dźwiękowa Soundblaster audigy 2.

zuber88 07 Lis 2006 10:07 3552 11
REKLAMA
  • #1 3197063
    zuber88
    Poziom 11  
    a więc posiadam crative 5.1 i karte dzwiekowa soundblaster audigy 2 i moj problem polega na tym iż graja tylko 2+1(zwylke i bass) zamiast 5+1.gdy spr w programie czy wszystkie są podłoczone to smiga wszystko (za pomocą funckcji channel).a Gdy chcę posłuchać muzy w winampie czy jak np.gram w nfs carbon to są jedynie używane 3 głosniki?co jest tego przyczyną?
    dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3197132
    adamp359
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    bo trzeba ustawic w winampie jeszcze zeby wszystko grało wejdz w ustawienia i w Output i wybierz wtyczke odpowiednia i zaznacz te dwa parametry
    Jak skonfigurować 5.1? Karta dźwiękowa Soundblaster audigy 2.
  • #3 3197463
    zuber88
    Poziom 11  
    ten sposób nie skutkuje :)

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

hmm dostane odpowiedz ? zapewne jest wielu ludzi którzy mieli z tym problem i sobie poradzili :)
  • #4 3198215
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3198329
    zuber88
    Poziom 11  
    yhmm włącz...ale gdzie włączyć ?gdzie znajduje sie ta funkcja?
  • REKLAMA
  • #6 3200719
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    W winampie to normalne ze dzialaja 2 glosniki bo muzyka jest stereo. Są wtyczki, które przerabiają sygnał na pozostałe głośniki ale moim zaniem brzmi to trochę drętwo.
    Odpal jakiś film z dzwiękiem 5.1 i zobacz czy wszystkie glosniki beda graly. Do filmów stereo można zainstalować filtr MatrixMixer, który przerabia dzwięk na 5.1 i nawet mu to wychodzi.
  • #7 3200845
    adamp359
    Poziom 15  
    MiL999 napisał:
    W winampie to normalne ze dzialaja 2 glosniki bo muzyka jest stereo. Są wtyczki, które przerabiają sygnał na pozostałe głośniki ale moim zaniem brzmi to trochę drętwo.
    Odpal jakiś film z dzwiękiem 5.1 i zobacz czy wszystkie glosniki beda graly. Do filmów stereo można zainstalować filtr MatrixMixer, który przerabia dzwięk na 5.1 i nawet mu to wychodzi.

nie prawda ja mam cztery głośniki i wszystkie graja w winampie i nie zalezne jest od rodzaju mptrójki
  • #8 3200964
    MiL999
    Poziom 26  
    Mp3 zawsze jest w stereo. Jezeli graja ci 4 glosniki to masz wlaczone w sterownikach karty rozłożenie sygnału na pozostałe 2 głośniki.
  • REKLAMA
  • #9 3201877
    adamp359
    Poziom 15  
    no właśnie o to sie rozchodzi w tym temacie tylko ze ja ustawiłem ze mam 4 głośniki i grają od razu wszystkie i nic więcej nie musiałem ustawiać
  • #10 3204442
    MiL999
    Poziom 26  
    To jest zalezne od sterownikow karty. Niektore po ustawieniu w windowsie dzwieku 5.1 sam wlaczaja opcje rozprzestrzenniania dzwieku. W Creative nazywa sie to CMSS i wtedy graja wszystkie glosniki. W sterownikach KXProject tez jest taka opcja.
  • #11 3204927
    zuber88
    Poziom 11  
    no ja niestety mam nadal problem...mam ustawione na soundblasterze 5.1...w panelu sterowania tez na 5.1 i nic :|
  • #12 3205223
    MiL999
    Poziom 26  
    Jaka masz karte i jakie sterowniki?
    Czy w filmach 5.1 graja ci wszystkie glosniki?

Acha masz SB Audigy. Włącz w sterownikach opcję CSSM.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji dźwięku 5.1 na karcie dźwiękowej Soundblaster Audigy 2 oraz zestawie głośników Creative 5.1, gdzie odtwarzany jest jedynie dźwięk 2+1 (stereo plus subwoofer) zamiast pełnego 5.1. W programie Winamp standardowo odtwarzany jest dźwięk stereo, co powoduje, że grają tylko trzy głośniki. Rozwiązaniem jest odpowiednia konfiguracja wtyczek i ustawień wyjścia dźwięku w Winampie, jednak nie zawsze to wystarcza. Zaleca się włączenie funkcji Dolby ProLogic IIx lub opcji CMSS (Creative Multi Speaker Surround) w sterownikach karty, które rozprzestrzeniają dźwięk stereo na wszystkie głośniki 5.1. W przypadku muzyki stereo można użyć filtrów takich jak MatrixMixer, które konwertują sygnał na 5.1, choć efekt może być mniej naturalny. Warto również sprawdzić, czy w filmach 5.1 wszystkie głośniki działają poprawnie, co potwierdza prawidłową konfigurację sprzętową i sterownikową. Niektóre sterowniki, np. KXProject, również oferują opcje rozprzestrzeniania dźwięku na więcej kanałów. Kluczowe jest ustawienie w systemie i panelu sterowania karty dźwiękowej trybu 5.1 oraz aktywacja odpowiednich funkcji surround w sterownikach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA