logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie zasilania w bezpieczniku typu S - znaczenie stron we/wy?

nawigator5 07 Lis 2006 14:57 5384 7
REKLAMA
  • #1 3197919
    nawigator5
    Poziom 11  
    Witam.. może pomyślicie, że mam z głową ale mam nastepujące trywialne pytanie: czy w bezpieczniku instalacyjnym nadmiarowo-prądowym tytpu S (jedno lub trójfazowym - montowanym na standardowej szynie) ma znaczenie z której strony podłączy się zasilanie a z której strony odbiór ? ...Końcówki we/wy mają odmienne oznaczenia.. po co ?
    Z góry dziekuję za odpowiedź i proszę o wyjaśnienia bo jak coś źle podłącze to mogę mieć problem :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3197954
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    Dla wyłącznika instalacyjnego to nie ma znaczenia ale jest przyjete, że od dołu przychodzi zasilanie a od góry podłącza się obwody odbiorcze.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3197997
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    msgow napisał:
    Witam
    Dla wyłącznika instalacyjnego to nie ma znaczenia ale jest przyjete, że od dołu przychodzi zasilanie a od góry podłącza się obwody odbiorcze.
    Pozdrawiam.

To zależy, kto przyjmuje.
    U nas np. przyjmuje się, że zasilanie jest z góry, a odbiór z dołu.
    Z ewentualnym wyjątkiem dla głównego zasilania rozdzielni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3198112
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Wszystko zależy jakiej firmy jest eska. Niektóre są uniwersalne a niektóre mają np. podejścia pod listwy grzebieniowe tylko od dołu. Ja jestem zwolennikiem podchodzenia zawsze od góry ale nie zawsze się da. Od góry jest "bardziej prawidłowo", gdyż aparaty od góry mają (z reguły) bieguny nieparzyste (1,3,5) a pod te powinno (wg. mnie) się podawać zasilanie.
  • Pomocny post
    #5 3200900
    zwora
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Czasami dochodzi do takich absurdow, ze w skrzynce trzeba zamontowac elementy do gory nogami. Chodzi o RCBO niektorych firm.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3202051
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Genaralnie zasada mówi, że zasilasz na 1, 3, 5, a odbiór dajesz na 2, 4, 6.
  • Pomocny post
    #7 3202554
    Witkacy8
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Ja z reguły podchodzę od dołu,ale tylko ze względu na miejsca na szyny ,których często używam.
  • #8 3204112
    nawigator5
    Poziom 11  
    nawigator5

Dziękuję wszystkim za przesłane wyjaśnienia :-)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię znaczenia stron podłączenia zasilania i odbioru w instalacyjnych wyłącznikach nadmiarowo-prądowych typu S montowanych na standardowej szynie. Ogólnie nie ma technicznego znaczenia, z której strony podłączone jest zasilanie, jednak przyjęte są pewne konwencje montażowe: najczęściej zasilanie podłącza się od góry (końcówki 1, 3, 5), a odbiór od dołu (końcówki 2, 4, 6). W niektórych instalacjach stosuje się odwrotny układ, zależnie od przyjętych standardów lub wymagań producenta. Niektóre wyłączniki typu S są uniwersalne, inne mają ograniczenia konstrukcyjne, np. podejścia pod listwy grzebieniowe tylko od dołu. W praktyce wybór strony podłączenia może być podyktowany również względami montażowymi i dostępnym miejscem na szynie. Wskazano, że podłączenie zasilania do biegunów nieparzystych jest bardziej zgodne z normami i praktyką. Zwrócono uwagę, że w przypadku niektórych urządzeń, np. wyłączników różnicowoprądowych z nadprądowymi (RCBO), konieczne może być montowanie ich „do góry nogami” ze względu na konstrukcję. Ostatecznie ważne jest przestrzeganie oznaczeń we/wy na urządzeniu, aby uniknąć problemów eksploatacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA