logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć pasywne głośniki LG LH-D6230D do Manta Emperor IV 019?

aaprzemek 07 Lis 2006 22:16 1796 4
REKLAMA
  • #1 3199754
    aaprzemek
    Poziom 11  
    witam
    kolega ma zestaw kina domowego LG LH-D6230D. zestawik ten posiada ładne głośniczki, w wersji pasywnej, gdyż wzmacniacz znajduję się w dvd.
    jako że powyższy dvd nie obsługuje divx'ów kolega zmienił dvd na Manta Emperor IV 019. i tu pojawia się problem, gdyż chce on zatrzymać głośniki a do manty za bardzo się ich nie podłączy (pasywne, sub też więc nic nie gra).
    i tu nasuwa się pytanie - czy kupić wzmacniacz do którego podłączyć te głośniki (byłoby dobrze jakby sub był aktywny, ale on jest pasywny, więc problem z znalezieniem odpowiedniego wzmacniacza) czy zakup nowych głośników. zastanawiamy się także czy nie zakupić wzmacniacza i tylko nowego subwoofera (aktywnego) gdyż wzmacniacze mają wyjście na sub aktywny?

zaznaczam, że kolega za dużo pieniędzy nie ma na ten cel, tak ok 400 zł.
    w przypadku zakupu wzmacniacza dobrze by było jakby był z radiem już.

z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3199857
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Musicie poszukać amplitunera z wejściem 5.1 cyfrowym lub analogowym. Jeśli takowego wejścia nie będzie, to dźwięk przestrzenny będzie w najlepszym przypadku realizowany technologią Dolby Pro Logic (kodowanie macierzowe wielu kanałów w sygnale stereo) - brzmieniem mocno odbiega od Dolby Digital/AC3 (czyli pełnego 5.1). Z tanich i niezłych amplitunerów można skusić się na CAT CS 907 (ok. 300 zł używany) - ma radio, wejście 5.1 cyfrowe, moc 30W x 5 kanałów i osobną koncówkę mocy 60W na subwoofer. Inny wariant to zakup starszego amplitunera KD ale koniecznie z analogowym wejściem 5.1 - np. Onkyo TX-SV454 (ceny takiego sprzętu to od 400zł w górę). Najtańszy i najgorszy wariant to upolowanie osobnego wzmacniaczyka 5.1 z zestawu małych kolumienek KD lub PC (koszt poniżej 100zł) - tylko moc takiego ustrojstwa jest niewielka, maksymalnie kilka W na kanał.
  • REKLAMA
  • #3 3206875
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Nie jestem bardzo obeznany w tym temacie, ale czy przypadkiem nie mozna zmienic softu w tym LG?

Gdzies kiedys tu na "Elce" cos takiego obilo mi sie o uszy. Dotyczylo to modelu rowniez LG (ktory ja posiadam) i zmiany softu na nowszy (nowsza wersja tego samego sprzetu roznila sie koncowa litera bodajze) ktory umozliwi czytanie divx.

Jest to informacja jedynie przeczytana, nie moge wiec jej potwierdzic na 100%, ponoc cos takiego mozna wykonac w autoryzowanym serwisie...

Proponuje blizej sie zorientowac w tym temacie. Choc jak pisalem mogl to byc czysty wymysl kogos kto to napisal :?

Pozdrawiam

PS. jesli czegos sie dowiesz daj znac.
  • REKLAMA
  • #4 3212484
    aaprzemek
    Poziom 11  
    jak na razie nie znalazłem nic na temat podmiany softu, wiec najprawdopodobniej będzie to CAT CS 907 lub coś podobnego
  • #5 7565883
    telerycho
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    kolego Wiezlak, skąd twierdzisz, że CS 907 ma 60W na suba ? Wyczytałem, że producent podaje 40W ale to i tak raczej teoria, myslę że nawet tego nie osiąga
REKLAMA