logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić stary program DOS na Windows XP? Spawn error

witl 10 Lis 2006 16:00 1257 10
REKLAMA
  • #1 3209092
    witl
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam

mam stary dosowy program sterujacy pewym urządzeniem, do tej pory pracował on na zabytkowym kompie 386. Program składa się z klilku exeków, po odpalenu głównego wybiera się opcje i uruchamia sie podprogram w innym exeku. Postanowiłem przegrać cały program na nowszy sprzęt z windowsem XP. Udało mi sie go uruchomić główny program ale po wybraniu opcji program sie wywala i pokazuje komunikat "SPAWN ERROR". Nie mam pojecia o co chodzi, próbowałem już DOSboxa, różnych ustawień ścieżek, zmiennych itp (przydała sie prawie zapomniana wiedza z przed lat o DOSIE) ale na nic to sie zdało, może ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
  • REKLAMA
  • #2 3210971
    ty
    Poziom 12  
    Czesc

witl napisał:
    Witam

mam stary dosowy program sterujacy pewym urządzeniem, do tej pory pracował on na zabytkowym kompie 386.

Prawdopodownie twoj program uzywa instrucji input/output do sterowania zewnetnych urzadzen, wiec on ma bezposredny dostep du hardu ktory jest mozliwy pod DOSem, a Windows NT, 2000 i XP controluja i blokuja wszielkie bezposriedne dostepy do hardu.
    Twoj dobry stary program nigdy nie bedzie chodzic z Windowsem (oprocz Win 98 ) skoda.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3211030
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kolego Ty, kolega najwyraźniej nie ma pojęcia o jakim błędzie jest mowa. Proszę najpierw zrozumieć komunikat błędu. Polecam w tym celu Google.
    Kolego witl, czy w ścieżce dostępu do programów uruchamianych w trybie DOS występują spacje?
  • #4 3217894
    witl
    Poziom 16  
    program przegrałem dla pewności tak jak oryginalnie do c:\DVC potem jest katalog c:\DVC\DVCEXE gdzie są exeki, nawet dorzuciłem komende SET PATH=c:\DVC\DVCEXE do autexec.nt. I tu odkryłem ciekawostkę że winda XP używa autoexec.nt i config.nt tylko jak się odpali command.com zamiast standardowego cmd.exe... może ma to jakieś znaczenie?

Program uzywa portu COM1 ale to chyba nie jest problem. Jak miałem w XP w tle uruchomiany inny program który uzywał tego portu to przy próbie uruchomienia programu dosowego wywalało mi komunikat że port jest niedostępny. Po zabiciu togo programu w tle komunikat nie pojawiał się.

Co w ogóle znaczy ten błąd w tym przypadku? gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #5 3225316
    witl
    Poziom 16  
    Ludziska pomóżcie bo będę musiał się męczyć na tym kompie 386...
  • #6 3225415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3226234
    witl
    Poziom 16  
    ścieżkę dodałem i na pewno jest sprawdziłem to poleceniem SET (listuje wszystkie zmienne)
  • #8 3227455
    pokpok
    Poziom 14  
    Jeżeli w ścieżce są spacje albo inne dziwy (z punktu widzenia programu dosowego) to będą problemy. Można spróbować jako pierwszy wpis w ścieżce zrobić ten do katalogu o który chodzi. Nie jestem pewien czy to pomoże.
    Z trochę innej strony: czy program działa pod którymś emulatorem linuxowym? Jeżeli tak to można spróbować obejść problem. Czasami jak się nie da wprost to trzeba dookoła.
  • #9 3229695
    witl
    Poziom 16  
    w ścieżce niema żadnych spacji, jest to: c:\dvc\dvcexe

czy zmienna path zawiera tą ścieżkę na początku czy na końcu czy tylko ją i nic innego nie ma znaczenia na pojawianie się tego błędu.

program ma chodzić pod windowsem XP (jak wskazuje temat postu)
  • #10 3229764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3229884
    witl
    Poziom 16  
    próbowałem, nic z tego...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia starego programu DOSowego sterującego urządzeniem na systemie Windows XP. Program składa się z kilku plików .exe, gdzie główny wywołuje podprogramy, jednak po wybraniu opcji pojawia się błąd "SPAWN ERROR". Próby uruchomienia w DOSBoxie oraz modyfikacje ścieżek i zmiennych środowiskowych nie przyniosły efektu. Program korzysta z portu COM1, który musi być wolny, aby uniknąć konfliktów. Windows XP używa plików autoexec.nt i config.nt przy uruchamianiu command.com, co może mieć znaczenie dla działania programu. Wskazano, że Windows NT, 2000 i XP blokują bezpośredni dostęp do sprzętu, co może uniemożliwiać działanie programu wykorzystującego instrukcje I/O sprzętowego. Próby uruchomienia w trybie zgodności z Windows 95/98 nie rozwiązały problemu. Wskazano również na możliwe problemy ze spacjami w ścieżkach oraz konieczność poprawnego ustawienia zmiennej PATH w systemowych zmiennych środowiskowych. Sugerowano także rozważenie uruchomienia programu pod emulatorem Linuxa jako alternatywę.
REKLAMA