logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Divx na płytę. Oglądanie na DVD. Jakim programem nagrać?

Zdzichu 10 Lis 2006 17:22 3085 6
REKLAMA
  • #1 3209398
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Mam na kompie pere filmów w divx i chciałbym nagrać je na płytę i oglądać na stacjonarnym DVD, tylko nie wiem jak to zrobić jakim programem. Problem jest w tym że film ma np. 750MB a płyta 700MB. Skopiowałem te filmy na płytę DVD ale odtw. DVD ich nie widzi choć normalnie DiviX czyta. Może ktoś podpowie jak to zrobić i jakiego programu najlepiej użyć żeby było to w miare proste.
  • REKLAMA
  • #2 3209474
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    a dlaczego nie kupisz płyty np 800 mb
    albo przekonwertować np na svcd ,zdaje się że jest bardziej skompresowany -ale głowy nie dam
  • REKLAMA
  • #3 3209918
    Zdzichu
    Poziom 32  
    To nie jest rozwiązanie mojego tematu. Miałem płyty w divx na 700MB więc ktoś jakoś je nagrał. Skopiowałem film z dysku na płytę DVD i też nie działa. Myślę że trzeba do tego jakiś program tylko jaki?
  • REKLAMA
  • #4 3210367
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    Zdzichu napisał:
    To nie jest rozwiązanie mojego tematu. Miałem płyty w divx na 700MB więc ktoś jakoś je nagrał. Skopiowałem film z dysku na płytę DVD i też nie działa. Myślę że trzeba do tego jakiś program tylko jaki?

jeśli masz możliwość nagrania na dvd to jaki problem zrobić konwersję programem do tego ,np. adwanced xvideo converter do formatu mpeg 2 i masz dvd
    stacjonarne odtwarzacze nie wszystkie czytaja cd z komputera [divix]

inne programi : powervideo converter, winavi videoconverter,#1 videoconverter
    wybiera się codek[enkoder] stopień kompresji,bitrate i można upychać na 700 mb
  • #5 3210533
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Jaki masz stacjonarny odtwarzacz DVD?
  • #6 3211527
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Mam nagrywarkę panasonica DMR EH55. Chodzi o to że musi być jakiś sposób nagrania tego divx na płytę CD tek żeby odczytał to stacjonarny. Miałem pozyczone takie płyty CD z nagranym divx i mój panasonic czytał je bez problemu.
  • REKLAMA
  • #7 3212115
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Ktoś widocznie przecholował z konwersją. Jeśli film posiada napisy końcowe to można je wyciąć za pomocą VirtualDuba i sprawdzić ile wtedy zajmuje, może da się wtedy normalnie nagrać.
    Inaczej pozostanie overburning w Nero, a tu przyznam się, że nigdy nie paliłem płytek w ten sposób.
    Możesz jeszcze w prosty sposób skorzystać z AviRecomp do dopasowania filmu do rozmiaru płyty, ale to się wiązać będzie z czasem i ponowną kompresją.

Pomocne artykuły:
    Wycięcie fragmentu pliku AVI na przykładzie VirtualDubMod
    Rekompresja plików AVI za pomocą Avi ReComp[/url]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada filmy w formacie DivX o rozmiarze około 750 MB i chce nagrać je na płytę CD o pojemności 700 MB, aby odtwarzać je na stacjonarnym odtwarzaczu DVD Panasonic DMR EH55, który wcześniej odczytywał płyty z DivX. Problem polega na tym, że proste skopiowanie plików na płytę CD nie jest rozpoznawane przez odtwarzacz. W dyskusji zaproponowano kilka rozwiązań: zakup płyt o większej pojemności (np. 800 MB), konwersję plików DivX do formatu MPEG-2 zgodnego z DVD Video za pomocą programów takich jak Advanced XVideo Converter, PowerVideo Converter, WinAVI Video Converter lub #1 Video Converter, co umożliwia nagranie filmu w standardzie DVD. Alternatywnie można użyć narzędzi takich jak VirtualDub do usunięcia niepotrzebnych fragmentów filmu (np. napisów końcowych) lub AviRecomp do rekompresji i dopasowania rozmiaru pliku do pojemności płyty. Wspomniano także o możliwości użycia funkcji overburning w Nero, choć nie jest to powszechnie zalecane. Kluczowe jest, że stacjonarne odtwarzacze DVD często nie obsługują bezpośredniego odtwarzania plików DivX z płyt CD nagranych komputerowo, dlatego konwersja do formatu DVD Video jest najpewniejszym rozwiązaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA