logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TEAC T-X3000 - wyświetlacz FG710H1 itron pokazuje błędne znaki

cobras 22 Lip 2003 16:23 1804 3
REKLAMA
  • #1 296366
    cobras
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam. Chciałem się dowiedzieć co może być przyczyną nieprawidłowej przacy wyświetlacza w tunerze TEAC T-X3000. Radio już działa poprawnie. Wszystkie kanały programują się bez problemu. Radio gra bez zarzutu tulko wyświetlacz fluoro (typ FG710H1 itron) wyświetla źle, prawie same ósemki. Steruje nim układ TOSHIBA TC9303AN. I w sumie nie wiem co moze byc tego przyczyną. Może ma ktoś aplikację do tego układu. Dzięki i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 296736
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Może za wysokie napięcie i za mocno podżarza ?
  • REKLAMA
  • #3 298510
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    moze byc za wysokie napiecie...sprawdz polaczenia....moze gdzies sie cos zimnego stalo, albo zwarlo....
  • #4 302528
    cobras
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    żażenie OK, podwyższanie go ani obniżanie nic nie zmienia prócz jasności, ale okazało się że problem jest gdzie indziej, mianowicie swiecące paski luminoforu które powinny sie zapalać rozjażały także te które nie powinny świecić, zazwyczaj sasiadujące. Dopiero spolaryzowanie anod wyswietlacza ujemnym napięciem (poprzez rezystory) spowodowało wygaszenie niechcianych kresek. Teraz wyswietlacz działa prawidłowo jest czytelny, tylko co jest przyczyną takiego stanu. Czy nie swiadczy to o słabej kondycji samego wyświetlacza, a może przedłużyłem mu agonię? Czy nie spowoduje to nadmiernego obciążenia samego ukladu (TC9303AN) ???
REKLAMA