logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie zapisuje na dysk plików większych powyżei 4GB

henryk 13 Lis 2006 08:30 8312 8
REKLAMA
  • #1 3218731
    henryk
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Jak w temacie,nie zapisuje na dysk plików większych powyżei 4GB,na
    przykład przy zgrywaniu z kamery przerywa zapis po osiągnięciu rozmiarów pliku 4GB(przy ustawieniach w programie,program wyświetla komunikat iż dysk nie obsługuje większych plików),przy ściąganiu torentów większych niż 4GB program wyświetla komunikat iż mało jest miejsca na dysku.Mam dyski jeden 160GB podłączony pod USB(wewnętrzne złącze)drugi 120GB pod złącze IDE.Jest to komputer nowy z
    procesorem Pentium 4.Zainstalowany system WIN_XP i WIN_2000.
    Dzieje się to w obu systemach i na obu dyskach.Dodatkowo mam zainstalowany Linux na trzecim dysku 30GB,na którym problemu nie sprawdzałem.Normalnie w komputerze przy kopiowaniu i sciąganiu plików
    w IE i Operze nie ma problemów(duże pdf,rar).Nie ma problemów przy otwieraniu duzych plików,jeśli juz są na dysku)
    Czy to może normalne.Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Henryk.
  • REKLAMA
  • #2 3218739
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    A wiesz że FAT32 obsługuje rozmiary plików tylko do 4GB? Bo podejrzewam że masz FAT32 skoro nie możesz mieć plików większych niż 4GB.
  • #3 3218760
    henryk
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Ze mam FAT32 to wiem,ale że nie obsługuje plików wiekszych od 4GB,
    tego nie wiedziałem.Zainstaluje na jednej z partycji system plików XP,tylko czy będę mógł kopiowac pliki z tej partycji na partycje z FATem32
    Proszę o podpowiedż.
    Pozdrawiam Henryk.
  • REKLAMA
  • #4 3218771
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Tak, Windows XP obsługuje system plików FAT32 oraz NTFS. Jeżeli zmienisz sytem plików na NTFS to będziesz mógł normalnie kopiować z NTFS na FAT32.
  • REKLAMA
  • #5 3218780
    Spitor
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Polecam program Partition Magic ,jest tam opcja zmiany systemu plików z FAT32 na NTFS na dowolnej partycji
  • REKLAMA
  • #6 3218786
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    henryk napisał:
    Zainstaluje na jednej z partycji system plików XP,tylko czy będę mógł kopiowac pliki z tej partycji na partycje z FATem32
    Proszę o podpowiedż.
    Pozdrawiam Henryk.

Nie :(
    Pliki większe niż 4GB można kopiować tylko na NTFS albo jakiś linuxowy system plików ,np. EXT2.Na FAT32 nie ze względu na ograniczenia tego systemu plików.Pomimo że Win XP ten system obsługuje.To ograniczenia FAT32 a nie Win XP powodują że max. rozmiar pliku na takiej partycji nie może przekroczyć 4GB.
  • #7 3219138
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Spitor napisał:
    Polecam program Partition Magic ,jest tam opcja zmiany systemu plików z FAT32 na NTFS na dowolnej partycji

A robienie tego "w locie" jest najlepszym sposobem na pozbycie się danych z konwertowanej partycji. (poza format c: ) :)
    Michał
  • #8 3219419
    tomi1972
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam,

po co instalować jakieś programy? start --> uruchom -->wpisujesz cmd --> w konsoli wpisujesz: convert x: /fs:ntfs - przekonwertowanie bezstratne z fat32 na ntfs x - litera dysku który chcesz przekonwertować. Cała filozofia. Pozdrawiam Tomek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niemożności zapisu plików większych niż 4GB na dyskach twardych podłączonych do komputera z systemami Windows XP i Windows 2000. Przyczyną jest ograniczenie systemu plików FAT32, który nie obsługuje plików powyżej 4GB. Dyski o pojemnościach 160GB (USB) i 120GB (IDE) są sformatowane w FAT32, co powoduje przerwanie zapisu dużych plików oraz błędy przy pobieraniu torrentów. Rozwiązaniem jest konwersja systemu plików z FAT32 na NTFS, który obsługuje większe pliki. Konwersję można wykonać bezstratnie za pomocą polecenia systemowego "convert x: /fs:ntfs" lub narzędzi takich jak Partition Magic. System Linux na trzecim dysku nie był testowany pod kątem tego problemu, ale obsługuje systemy plików bez tego ograniczenia. Po zmianie systemu plików możliwe jest kopiowanie plików między partycjami NTFS i FAT32, jednak pliki większe niż 4GB mogą być przechowywane tylko na partycjach NTFS lub systemach plików Linux (np. EXT2).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA