logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie rozpoznaje pendrive i dysku USB, inne urządzenia działają poprawnie

sztylu 14 Lis 2006 09:02 6242 12
REKLAMA
  • #1 3222459
    sztylu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Moj komputer nagle przestal rozpoznawac pewne urzadzenia USB. Dysk twardy w kieszeni USB wykrywa jako NIEZNANE URZADZENIE (tak dopisuje go w "Kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej") podobnie klucz USB (pendrive), ale juz aparat fot. lub karte Bluetooth rozpoznaje O.K, bezproblemowo. System to XP, ale problem raczej sprzetowy poniewaz po kompletnej (lacznie z formatem) reinstalacji systemu jest to samo. Proba na czystym systemie jeszcze nic nie instalowane. Klucz i kieszen z dyskiem sa O.K. na innym kompie rozpoznawane bez najmniejszego problemu. Prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 3222638
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Podobny problem już przerabiałem i rozwiązałem go w sposób następujący:

Urządzenie usunąłem z listy i dałem poszukiwanie nowych urządzeń - powinien poprosić o sterowniki i ewentualne pytanie odnośnie czy pobrać je automatycznie (3 opcje do wyboru - automatycznie zawsze, tylko teraz i nie), wybierz tylko teraz i sprawdź.

Miałem ten problem z pendrivem oraz cyfrakiem ale za to mp3 player był widoczny.
  • #3 3222655
    sztylu
    Poziom 13  
    probowalem nie pomoglo :-(
  • REKLAMA
  • #4 3222676
    Deepone
    Poziom 22  
    A czy system prosi o sterowniki?

Rozumiem że w portach tych co jest bluetooth podpięte też próbowałeś.

Jaką masz płytę główną?
  • #5 3222790
    sztylu
    Poziom 13  
    probowalem we wszystkich portach plyta jest na chipsecie sisa, nie instalowalem starownikow i wczesniej wszystko dzialalo
  • #6 3222805
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Miałem kiedyś coś podobnego (dwa niezależne przypadki), ale u mnie wyszystkie urządzenia USB wykrywało jako nieznane urządzenia. Uszkodzony był kontroler USB. Najtaniej będzie założyć kontroler USB na PCI...
  • #7 3223172
    sztylu
    Poziom 13  
    dzisiaj przyniose cos takiego do domu i zobaczymy, jest to jakis sposob...
  • #8 3223877
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Zauważ czy nie ma takiej prawidłowości że wykrywa urządzenia USB z właśnym zasilaniem a bez zasilania nie ? Jesli tak jest to masz spalony bezpiecznik zabezpieczający port USB.
  • REKLAMA
  • #9 3224236
    sztylu
    Poziom 13  
    Nie - zaleznosc jest tylko jedna (taka zauwazylem) nie wykrywa usb 2.0 wykrywa 1.1 probowalem we wszystkich gniazdach nie wykrywa ani tych z wlasnym zasilaniem (kieszen HDD) ani tych zasilanych przez port (pendrive)
  • REKLAMA
  • #10 3224273
    Deepone
    Poziom 22  
    Może sprawdź w BIOSie czy nie ma tam przypadkiem wyłączonej opcji USB 2.0 Support albo coś w tym stylu.
  • #11 3224322
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To nielogiczne.Urządzenia USB 2.0 są kompatybilne w dół i bez problemu są obsługiwane przez USB 1.1
    Może masz płytę na NF2? Ten chipset nieraz miewa problemy z USB 2.0 .Podaj jaką masz płytę.Przeinstaluj sterowniki USB.
  • #12 3224792
    Deepone
    Poziom 22  
    zgadza się że jest kompatybilne "w dół" jednak różne dziwne sytuacje potrafią się wydarzyć.
  • #13 3225806
    sztylu
    Poziom 13  
    Wiec tak plyta to tani asrock na sisie 746fx jezeli w biosie wylacze USB 2.0, wszystko dziala bezproblemowo tylko wolno. Jez wlacze urzadzenia 2.0 przestaja byc wykrywane. Jezlei do portu wloze huba 1.1 i do niego moje urzadzenia 2.0 wszystko dziala. Poprostu w moim porcie spieprzyla sie obsluga USB 2.0! a 1.1 dziala.
    Odrazu uprzedze, ze nie jest to wina sterownikow mam SP2 a tam sa najnowsze sterowniki do USB dla tego sisa.
    Problem pojawil sie nagle, dysk dzialal w systemie bezproblemowo. Nie siedzialem troche przy kompie i dysk przestal dzialac, zostala litera, ale nie mozna bylo nic zapisac.
    Po restarcie kompa nie wykrywa mi urzadzen 2.0, myslalem, ze uszkodzily sie jakies pliki sterownikow ale reinstalacja XP nie pomogla.
    Wlozylem karte USB 2.0 na PCI i dziala.
    Czy mozliwe jest zeby w kompie sprzetowo zwalilo mi sie USB 2.0 a 1.1 pozostalo sprawne?

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z systemem Windows XP przestał rozpoznawać niektóre urządzenia USB 2.0, takie jak pendrive i dysk twardy w kieszeni USB, które są wykrywane jako "NIEZNANE URZĄDZENIE" w menedżerze urządzeń. Inne urządzenia USB 1.1, np. aparat fotograficzny czy karta Bluetooth, działają poprawnie. Problem występuje niezależnie od portu USB i po reinstalacji systemu, co wskazuje na możliwą usterkę sprzętową. Płyta główna oparta jest na chipsecie SiS 746FX (Asrock). Wyłączenie wsparcia USB 2.0 w BIOS powoduje, że urządzenia działają wolniej, ale poprawnie, natomiast włączenie USB 2.0 skutkuje brakiem wykrywania urządzeń 2.0. Podłączenie huba USB 1.1 do portu USB 2.0 umożliwia działanie urządzeń 2.0, co sugeruje uszkodzenie kontrolera USB 2.0 na płycie głównej. Instalacja dodatkowej karty USB 2.0 na PCI rozwiązuje problem. Możliwe jest sprzętowe uszkodzenie kontrolera USB 2.0, podczas gdy USB 1.1 pozostaje sprawne. Propozycje rozwiązań obejmują sprawdzenie ustawień BIOS, reinstalację sterowników oraz wymianę kontrolera USB na PCI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA