logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router Edimax 7064 do zdalnego dostępu do kamery?

LJ0 14 Lis 2006 13:55 2125 6
REKLAMA
  • #1 3223182
    LJ0
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam

problem jest taki, mam nowy rooter edimax 7064 przewodowy, kupiłem go specjalnie pod kamere internetową z własnym ip, po skonfigurowaniu go by działał pod neostradą wszystko jest w pożądku tzn. mam dostep do internetu strony otwierają sie poprawnie, kłopot jest wtedy gdy bym chciał z innego miejsca wejść na ten rooter wtedy jest on niewidoczny, tym samym nie mogę miec podglądu z mojej kamerki
    ustawiałem juz w rooterze dmz, virtual server, wyłączałem fire wall i nadal nic, co jeszcze można ustawić?

pozdrawiam
    leszek
  • REKLAMA
  • #2 3223264
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Neo ma zmienny IP , zaintereseuj sie tematem dyndns lub no ip , rozwiaze to twoj problem.
  • REKLAMA
  • #3 3223265
    Grzegorz77
    Poziom 25  
    Ocena: 302
    Problem z neostradą polega na tym żę nie jest łączem stałym .
    więc co połączenie to inny IP
  • REKLAMA
  • #4 3223328
    LJ0
    Poziom 14  
    mam tez drugi rooter sagem 1400, gdy jest on podłączony to widze go z innego miejsca, a mimo to że adres ip jest dynamiczny to niezmienia sie on tak szybko, gdy mam podłączony rooter edimax wiem jaki mam wtedy ip, lecz nie jest ono widoczne z innego miejca
  • #5 3223464
    mbo
    Ocena: 845
    Aby mieć zdalny dostęp do strony konfiguracyjnej trzeba załączyć możliwość konfiguracji zdalnej (remote menagement), co do obsługi kamery - to przekierowanie portu załatwi sprawę.
  • REKLAMA
  • #6 3224599
    LJ0
    Poziom 14  
    czy większość rooterów a szczególnie edimax ar-7064 ma opcję zdalnego połączenia?
    przekierowywałem IP w opcjach NAT funkcje virtual server i dmz niestety nadal nie miałem połączenie, co mogę jeszcze zrobić?

mam jeszcze jeden rooter pentagram cerberus ale nie pamiętam nazwy użytkownika i hasła (fabrycznych), pewnie są takie same dla rooterów tej firmy, jakby ktoś użytkował taki to prosze o pomoc
  • #7 3225614
    mbo
    Ocena: 845
    LJ0 napisał:
    czy większość rooterów a szczególnie edimax ar-7064 ma opcję zdalnego połączenia?

Musi być szczególny przypadek żeby nie miał (1 taki miałem).

Cytat:

przekierowywałem IP w opcjach NAT funkcje virtual server i dmz niestety nadal nie miałem połączenie, co mogę jeszcze zrobić?

Podaj dokładnie co ustawiłeś.

Cytat:

mam jeszcze jeden rooter pentagram cerberus ale nie pamiętam nazwy użytkownika i hasła (fabrycznych), pewnie są takie same dla rooterów tej firmy, jakby ktoś użytkował taki to prosze o pomoc

Według strony z domyślnymi hasłami jest to:
    admin
    password

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy konfiguracji routera Edimax AR-7064 podłączonego do internetu Neostrada w celu zdalnego dostępu do kamery IP. Router działa poprawnie lokalnie, jednak zdalny dostęp jest niemożliwy, mimo ustawienia DMZ, Virtual Server oraz wyłączenia zapory. Przyczyną jest dynamiczny, zmienny adres IP przy Neostradzie, co utrudnia dostęp z zewnątrz. Rozwiązaniem jest zastosowanie usługi dynamicznego DNS (np. DynDNS lub No-IP), która umożliwia stały dostęp do zmiennego IP. Dodatkowo, aby uzyskać dostęp do panelu konfiguracyjnego routera zdalnie, należy włączyć funkcję remote management. W przypadku problemów z konfiguracją przekierowania portów (NAT, Virtual Server) warto dokładnie sprawdzić ustawienia. W dyskusji pojawiły się także inne routery, takie jak Sagem 1400 i Pentagram Cerberus, z których pierwszy umożliwia zdalny dostęp mimo dynamicznego IP, a dla drugiego poszukiwano domyślnych danych logowania (admin/password).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA