logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matrox G450 DVI -> TV-OUT i D-SUB - jak to zrobić ?

Fredw 15 Lis 2006 00:43 1902 2
  • #1 3225907
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Mam matroxa g450 DVI low-profile i chcial bym zrobić sobie przejściówkę DVI-> tv-out i d-sub. Wg. strony matroxa jest to wykonalne, ale jak to zrobić mniejszym kosztem, niż zakup oryginalnego kabla, bo tylko taka możliwość na razie znalazłem.

Szukałem i znalazłem jedynie ten ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic133272.html ) temat, niestety dotyczy on innego złącza.
  • #3 3233454
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    To też znalazłem (w innym miejscu), ale ja w karcie mam złącze DVI-I, a nie to 60 pinowe, więc nawet o tym nie wspominałem. chyba, że o czymś nie wiem.

---
    edit

Dobra, przejściówkę DVI->VGA zmontowałem, opierając się na rozpisce z TEGO PDF'a (strona 53). Niestety dalej nie wiem, jak zrobić tv-out i czy w tej rozpisce, o czymś nie zapomnieli, bo nie widzę sygnałów GREEN OUT, DDC DATA, VERTICAL SYNC i RGB GROUND dla drugiego monitora.

Może ktoś ma taka przejściówkę (DVI -> 2*VGA lub DVI -> VGA i TV) i mógł by zrobić rozpiskę połączeń.

Był bym zapomniał, mam TAKĄ kartę.

-----
    edit

Znalazłem w sieci rozpiskę do innej karty i wg. niej zrobiłem wyjście na drugi monitor. Rozmieszczenie pinów jest troszkę inne, niż w PDF'ie od g450.
    Piny są zaznaczone tak (DVI-I -> VGA):
    4 -> 1 (RED)
    5 -> 13 (H SYNC)
    12 -> 2 (GREEN)
    13 -> 14 (V SYNC)
    15 -> GROUND (H SYNC i V SYNC GROUND dla obu monitorów)
    16 -> 15 (DDC CLACK)
    20 -> 3 (BLUE)
    21 -> 12 (DDC DATA)
    C5 -> GROUND (RGB GROUND dla obu monitorów)
    Sygnały dla 1-szego monitora są znane, więc ich nie piszę.

Zaryzykowałem i zmontowałem uklad układ wg. tej rozpiski i zarówno TV, jak i monitor nr 2 działają, ale czy na 100% jest to poprawne ?
REKLAMA