logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop IPC (Gericom) - przegrzewanie po wymianie złącza zasilania, co uszkodzone?

luki2604 16 Lis 2006 18:27 2684 3
REKLAMA
  • #1 3231186
    luki2604
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Witam,
    mam laptopa firmy IPC ( zdaje sie Gericoma ). Gdy go dostalem, mial prawie wylamany port zasilania ( trzymal sie na 1 pinie, 2 czasami dotykal ) Laptop dzialal tak, choc dosc mocno sie grzal oraz czesto resetowal/wylaczal ( wina zlacza zasilania ). Po wymianie zlacza zasilania na nowe, komputer zaczal sie bardziej grzac, i po ok 2 tygodniach zagrzal sie do temp. ok 110 *C ( dane z programu Speed Fun ) po czym wylaczyl i jest martwy :/ Temp. byla faktycznie wysoka, czuc to bylo poprostu reką.
    Co moglo byc przyczyna? Co moglo sie uszkodzic ?
    Czy wina moze stac po stronie wymienionego zlacza zasilania ?
    Dodam, ze mam do niego nieoryginalny zasilacz, nie wiem czy parametry sa zgodne, bo nie ma na laptopie tabliczki znamionowej.
    Sam zasilacz ma 19,5V
    Laptop ciagle sie grzal jak dzialal, wciaz wiały wiatraki ...
    Pomozcie cos :/ Chodzi mi glownie oto, czy to mogla byc przyczyna zlacza zasilania ? Facet ktory mi to wymianial, powiedzial, ze gdyby zle zamontowal gniazdo, to laptop spalilby sie po 2 minutach, a nie 2 tygodniach...
    Pozdarwiam.
  • REKLAMA
  • #2 3231267
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    Podejrzewam, ze facet podczas wymiany tego zlacza cos po prostu naruszyl, albo gniazdo dotknelo niewlasciwego miejsca i napiecie z zasilacza moglo sie pojawic w nieporzadanym miejscu obwodu. Cos zostalo prawdopodobnie wtedy uszkodzone i sie od tej pory grzal.

Co do zasilacza to podaj model, jakies jego dane, cokolwiek zeby zidentyfikowac go i odnalezc wlasciwe napiecie zasilania...
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
  • REKLAMA
  • #3 3231427
    luki2604
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    facet przy mnie rozebral laptopa, gniazdo wyglada na przylutowane jak trzeba. Niczego nei dotyka, wyglada jakby wogole nie bylo ruszane... zrobil mi nawet zdjecia cyfrowka, zeby znowu go nie rozkrecac ( dostac sie tam to tragedia ! ) ...

Dodano po 5 [godziny] 35 [minuty]:

ok, wiec sprawa wyglada tak:
    Laptop dziala, tj wlacza sie i startuje, jest ok, ale sie mocno grzeje... Ostatnim razem poprostu klej pod wplywem temp. sie roztopil i splynal pod plyte glowna...
    mam procesor PIII-E 1100 MHz na FCPGA, mozliwe, ze jest przetaktowany? jak sprawdzic fabryczna wartosc MHz ??
  • #4 3630948
    kaido2
    Poziom 16  
    Przetaktowanie proca w lapiu to raczej zadkosc.Mozesz sprawdzic w jedyny i skuteczny sposob,a mianowicie zczytujac z niego dane.Potem poloz na niego dobra paste docisnij radiator,sprawdz czy wiatraki nie sa zatarte bo 110*C to juz smierdzaca sprawa.Zeby to zrobic trzeba niestety rozkrecic lapa.
REKLAMA