logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzory na wyliczanie tras GPS między miejscowościami z punktami pośrednimi

kaja1 17 Lis 2006 11:48 1827 2
REKLAMA
  • #1 3233394
    kaja1
    Poziom 11  
    Mam pytanie, czy ktoś orientuje się, gdzie można szukać wzorów na wyliczanie dróg pomiędzy dwoma miejscowościami, podając jako parametry
    długość i szerokość geograficzną, najlepiej jeszcze z wyznaczaniem pośrednich punktów.(dane na poziome GPS)
    Za wszelkie informacje, oraz podana literaturę serdecznie dziekuję.
    :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3234164
    Svisstack
    Poziom 14  
    kaja1 napisał:
    Mam pytanie, czy ktoś orientuje się, gdzie można szukać wzorów na wyliczanie dróg pomiędzy dwoma miejscowościami, podając jako parametry
    długość i szerokość geograficzną, najlepiej jeszcze z wyznaczaniem pośrednich punktów.(dane na poziome GPS)
    Za wszelkie informacje, oraz podana literaturę serdecznie dziekuję.
    :D

Ja bym to zrobil tak:

- Cala mape przedstawil bym za pomoca grafu
    - Kazdy punkt w grafie mial by swoje wspolrzedne geograficzne
    - Najkrotsza droge miedzy punkami w grafie wyznaczyl bym algorytmem Dijkstry o zloznosci obliczeniowej O(V log V + E); przy zalozeniu ze graf nie ma wag ujemnych co nie wystapi w mapie GPS;
    (Ten wlasnie algorytm jest wykorzystywany w GPS i nawet w znajdowaniu najktotszej drogi miedzy routerami, przy polaczeniu internetowym, polecam Ci go)

Wiecej informacji na temat algorytmu Dijkstry:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Algorytm_Dijkstry

Wiecej na temat Problemu najkrotszej sciezki w grafie:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Problem_najkr%C3%B3tszej_%C5%9Bcie%C5%BCki
  • #3 3599113
    kaja1
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz, wykorzystaliśmy ten własnie algorytm Dijk. , którego pełno implementacji w internecie oraz wzór na obliczanie odległości z danych GPS:D
REKLAMA