logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dev C++ – błąd z cin i cout, brak deklaracji, jak poprawnie używać iostream?

lidl 22 Lis 2006 18:54 5346 3
REKLAMA
  • #1 3252056
    lidl
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    mam problem przez jakiś czas kożystalem z oprogramowania borlanda
    teraz jednak potrzebny mi był prosty kompilator i zdecydowałem sie na dev c++

na początku nie chciał mi przyjąć iostream.h ale bez h śmiga mam problem jednak że cout i cin mi nie przyjmuje twierdzi że te zmienne trzeba najpierw zadeklarowac :|
    o co mu chodzi
  • REKLAMA
  • #2 3252413
    Svisstack
    Poziom 14  
    lidl napisał:
    mam problem przez jakiś czas kożystalem z oprogramowania borlanda
    teraz jednak potrzebny mi był prosty kompilator i zdecydowałem sie na dev c++

na początku nie chciał mi przyjąć iostream.h ale bez h śmiga mam problem jednak że cout i cin mi nie przyjmuje twierdzi że te zmienne trzeba najpierw zadeklarowac :|
    o co mu chodzi

using namespace std; pod include
  • REKLAMA
  • #3 3252460
    lidl
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ehh to teraz takie uproszczenia i skrócenia kodu wprowadzaja do jezyka :/
    no nic działa wielkie dzieki
  • #4 3253722
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Niejako "na marginesie" dodam, że jeśli w DevC++ zadeklarować projekt jako "projekt C++", kompilator będzie rygorystycznie sprawdzał wszelkie niedociągnięcia i zgłaszał mnóstwo ostrzeżeń (wiem z doświadczenia), przy przenoszeniu kodu, który w C++Builderze nie sprawiał kłopotów.

Pewnym wyjściem jest zadeklarowanie projektu jako "projekt C" - co nie zmienia faktu, że można używać C++ w kodzie (nie wiem czy działa we wszystkich wersjach DevC++).

Polecam również zapoznać się z wersją Borland Turbo C++ - praktycznie to samo co C++ builder, ale darmowe z licencją na komercyjne wykorzystanie kodu (ograniczenia : zamknięta paleta 200 komponentów).
    Więcej na stronach Borlanda w sieci.
REKLAMA