logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor HP Pavilion F1723, wymiana matrycy, różne zasilanie

romsend 23 Lis 2006 13:34 1810 2
REKLAMA
  • #1 3254659
    romsend
    Poziom 10  
    Witam

Mam dwa monitory HP Pavilion F1723.
    Jeden ma pękniętą matrycę. Drugi uszkodzoną elektronikę.
    Chciałem z oby zrobić jeden sprawny. Niestety różnią się nico elektroniką w środku.
    Złącze doprowadzające sygnał wygląda na to samo.
    Niestety są dwa mniejsze złącza (prawdopodobnie zasilanie podświetlenia), które nie pasują.
    W jednym monitorku oba złącza mają po 3 przewody, a w drugim po 4.
    Żaden z przewodzików nie jest zdublowany.

Nie wiem co z tym zrobić.
    Proszę o radę.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3257448
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Mogą być problemy z inwerterem bo w obu matrycach jest po 4 świetlówki w jednej złącze do 2 świetlówek ma wspólny zimny koniec a w 2 każda ma osobno i taką można bez problemu podłączyć przez połączenie razem zimnych końców. W 1 inwerter mierzy wspólny prąd 2 świetlówek a w 2 jest pomiar osobno każdej i może być że po 2 sec. inwerter będzie się wyłączał mimo połączenia na nim zimnych wyprowadzeń.
  • #3 3257663
    romsend
    Poziom 10  
    Rozumiem. Zastanawiam się teraz czy sprawdzać i przerabiać złącza czy od razu wymienić świetlówki wraz z kabelkami w matrycach.

Pytanie dodatkowe:
    Podłączyłem matryce bez podłączania świetlówek. Wydaje mi się, że powinienem zobaczyć bardzo ciemny, niewyraźny obraz. Niestety nic nie widzę. Jaka powinna być reakcja matrycy z niepodłączonymi świetlówkami ?
REKLAMA