logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC AV28WT5EKS - TV wyłącza się po kilku sekundach, jak naprawić?

liska 23 Lis 2006 14:34 1706 8
REKLAMA
  • #1 3254843
    liska
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jak w temacie tv startuje normalnie pojawia się szum jest grafika chodzi klawiatura po kilku sek wyłącza się na stby, nie można go ponownie włączyć dopiero po wyłączeniu i włączeniu sieci startuje i sytuacja się powtarza.
  • REKLAMA
  • #2 3254882
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Dokladnie sprawdz i przelutuj plyte,zwlaszcza zasilacz i WN.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3255897
    liska
    Poziom 12  
    niestety to nie taka prosta usterka luty sprawdzone brak ulotów wn tv pracuje cicho i stabilnie bez śladu przeciążenia.Czy ktoś spotkał taką usterkę , na forum był taki sam problem niestety nie rozwiązany.
  • REKLAMA
  • #4 3256962
    dagbar
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Pomierz napięcia. Pozatym może przebijać któryś kondensatorek. Wylutuj tranzystor sterujący trafem wstaw żarówkę i napisz o efektach.
  • #5 3257675
    liska
    Poziom 12  
    na żarówce procesor wyłącza sterowanie po takim samym czasie (przechodzi w tryb stb.)nie ma możliwości włączenia z pilota i lokalnej.Zapiszę pamięć od nowa i opiszę efekty.

efekt jest taki że sytacja pozostała bez zmiany.Czy ktoś ma jakiś pomysł zakładając że procesor jest ok.Jeszcze raz sprawdziłem nap z zasilacza wszyskie ok wygląda to tak że procesor nie wie że tv działa poprawnie i świruje jak to ugryżć?Mierzenie na procku odpada za szybko się wyłącza.
  • REKLAMA
  • #6 3273106
    egon-tv
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    W bliku cufrowym zobacz czy nie FLASH nie jest wlutowany przez postawkę... jak tak popraw ja a najlepiej wywał i wlutuj bezpośrednio do płyty... czesto w telewizorach JVC pojawia się ten problem.... JVC nawet wypuścił biuletyn serwisowy w tej sprawie... jak chchesz podeśle na maila....
  • #7 3273457
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    W tym modelu nie ma żadnej podstawki! A flash jeżeli już to jest w dipie albo w zależności od wersji smd.Osobiście szukałbym usterki w module cpu.całkiem możliwe ze właśnie leży ten flash.
  • #8 3273557
    liska
    Poziom 12  
    w tym modelu nie ma nie ma bloku cyfrowego jest pamięć przy cpu z pomiarów wychodzi że wyłącza zasilanie 230 cpu nie wiem jeszcze dlaczego rozgryzam układ sterowania przekażnikiem jest strasznie zamotany jaki schem. pasuje do tego modelu?
  • #9 4357223
    liska
    Poziom 12  
    Telewizor jak w temacie problem jakiś czas temu poruszałem na forum niestety problem nie rozwiązany może ktoś się z tym spotkał nie mam pomysłu co dalej,tv startuje jest obraz i głos jest grafika po 5-6 sek przechodzi w stby. można go ponownie włączyć po wyłączeniu z sieci, po przejściu na stb. nie reaguje na pilota i lokalną podaje link do tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic629277.html][url][/url]
    To dlaczego nie kontynuujesz w tym temacie, przecież nie był zamknięty. Scaliłem. [obcy7]

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor JVC AV28WT5EKS uruchamia się normalnie, pojawia się obraz i dźwięk, jednak po kilku sekundach przechodzi w tryb standby i nie reaguje na ponowne włączenie z pilota ani lokalnie. Problem powtarza się po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania. Wstępne diagnozy wykluczyły zimne luty oraz przeciążenia, a urządzenie pracuje stabilnie i cicho. Sugerowano pomiar napięć, sprawdzenie kondensatorów oraz test z żarówką zamiast tranzystora sterującego transformatorem, jednak procesor wyłącza sterowanie po tym samym czasie. Próby ponownego zapisu pamięci nie przyniosły poprawy. Dyskusja wskazuje na możliwą usterkę modułu CPU lub pamięci FLASH, która w tym modelu może być w obudowie DIP lub SMD, bez podstawki. Problem z pamięcią FLASH jest znany w telewizorach JVC i był przedmiotem biuletynu serwisowego. Układ sterowania przekaźnikiem zasilania jest skomplikowany i wymaga dokładniejszej analizy schematu. Problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownicy poszukują dalszych wskazówek dotyczących diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA