logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera SAMSUNG VP-D105i - zablokowany capstan, świeci lampa, nie reaguje

Pudz_An 23 Lis 2006 15:23 3126 16
REKLAMA
  • #1 3255026
    Pudz_An
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Po włączeniu ciągle świeci lampa, nie oddaje kasety.

Po rozebraniu stwierdziłem zablokowany capstan - dużo owiniętej taśmy wokół wałka silnika.
    Objawy po usunięciu taśmy i złożeniu: po włączeniu ciągle świeci lampa,
    na biało świeci ekran LCD, przez kilka chwil z bardzo dużą prędkością obraca się dysk głowic. Nie reaguje na przyciski.
    Chyba uszkodzony układ zasilaczy po zablokowaniu capstan'a.
    Nie mam schematu.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i schemat.
  • REKLAMA
  • #2 3265818
    Marocy
    Poziom 17  
    Uszkodzony jest u Ciebie bezpiecznik smd w układzie zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 3274899
    ginger78
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Witajcie
    Niestety mam IDENTYCZNE objawy. Zaniosłem kamerę do elektronika a ten mi powiedział, że uszkodzony jest główny procesor sterujący serwo (oczywiście wiąże się to z wysokimi kosztami naprawy).

@Marocy
    Czy jesteś pewien tego bezpiecznika SMD?? Szkoda, żebym płacił za sam bezpiecznik 150-200zł (i rzekomą wymianę procesora)??

@Pudz_An Jak bedziesz coś wiedział więcej na temat tej usterki lub kosztów naprawy, proszę, poinformuj mnie tu w tym temacie. Z góry dziękuję.

Pozdr.
    Ginger78[/img]
  • #4 3275334
    Pudz_An
    Poziom 13  
    Bezpieczniki dobre.
    Naprawa odłożona z powodu innych terminów.
    Jak będę wiedział coś konkretnego oczywiście napiszę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3275495
    Marocy
    Poziom 17  
    Namęczyłem się kiedyś nad tego rodzaju usterką. Cały czas świeci lampa, kaseta dostaje wariacji od szybkości przesuwu ( zła praca serwa ). W wielu przypadkach miałem uszkodzony bezpiecznik smd ( przeważnie zgrupowane są trzy obok siebie od drugiej strony płytki drukowanej gdzie złącze płytki z accu połączone jest z płytą główną ). W jednym przypadku miałem w torze zasilania zwarte układy stabilizacji 3,3V gdzie szło 7V, sieczka totalna na płycie głównej. Sprawdźcie jak to jest w Waszym przypadku. Pozdrawiam
  • #6 3275566
    ginger78
    Poziom 21  
    Jak możesz to wrzuć schemat tej kamery na elektrodę.
  • #7 3279544
    Marocy
    Poziom 17  
    Niestety ze schematu nici. Będę mógł jedynie machnąć jakieś wycinki z zasilacza. Ale te bezpieczniki jest łatwo zlokalizować.
  • #8 3279569
    ginger78
    Poziom 21  
    No trudno się mówi. Jeśli chodzi o bezpieczniki to je raczej znajdę, problem w tym, że mogło tam coś innego przy okazji paść.
  • #9 3308649
    Pudz_An
    Poziom 13  
    Wielkie dzięki dla Marocy za trafną podpowiedź.
    Wiadomość dla ginger78
    A jednak bezpiecznik SMD!!! Musiałem za pierwszym razem źle zmierzyć.
    Niestety przerywa jeszcze uszkodzona taśma do panela LCD.
    Gdzie można niezbyt drogo ją kupić ?
    Będę wdzięczny za wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • #10 3308752
    Marocy
    Poziom 17  
    Taką taśmę myślę, że dostaniesz w każdym serwisie Samsunga. Koszt w zależności od serwisu ok. 50 zł w górę. Musisz uważnie przyglądać się jak ułożona jest stara taśma, żeby móc tak samo ułożyć nową. W Samsungu jest to dość skomplikowana operacja.
  • REKLAMA
  • #11 3310322
    Pudz_An
    Poziom 13  
    Jeszcze raz wszystkim dziękuję za zainteresowanie.
    Głównie Marocemu.
    Temat uważam za zamknięty.
  • #12 3315703
    ginger78
    Poziom 21  
    A "mój" elektronik dalej uparty, że to serwo :cry:
  • #13 3315733
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    dzieki temu postowi naprawilem 2 plyty glowne z tych kamer ktore wczesniej odlozylem na polke.....takze powiedz swojemu elektronikowi niech nie bedzie taki uparty : ))
  • #14 3318970
    Marocy
    Poziom 17  
    Kiedyś też byłem uparty na servo, ale przeszło mi jak naprawiłem pierwszą kamerę z taką usterką
  • #15 3369744
    Robert Miś
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Aż ciarki po plecach przechodzą, jak można wymieniać bezpiecznik nie sprawdzając jaka była przyczyna jego uszkodzenia. To nie jest sprzęt lampowy. Jedna płyta przeżyła, może dwie, a trzeciemu klientowi powiecie: kamera nie da się naprawić.
    Oczywiście własny prywatny sprzęt to można nawet w kosmos wystrzelić bez konsekwencji.
  • #16 3373732
    Pudz_An
    Poziom 13  
    W moim przypadku przyczyna była jasna i została usunięta.
    Patrz pierwwszy post w tym wątku.
  • #17 3389633
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Jeżeli się wstawia "bezpiecznik" to nie ma zagrożenia.

Podsumowanie tematu

✨ Kamera Samsung VP-D105i po zablokowaniu capstanu i owinięciu taśmy wokół wałka silnika przestała reagować prawidłowo: świeciła lampa, ekran LCD był biały, a dysk głowic obracał się z dużą prędkością, nie reagując na przyciski. Początkowo podejrzewano uszkodzenie bezpiecznika SMD w układzie zasilania lub głównego procesora sterującego serwo, co wiązało się z wysokimi kosztami naprawy. Po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się, że bezpieczniki SMD były uszkodzone i ich wymiana przywróciła funkcjonalność kamery. Dodatkowo stwierdzono uszkodzenie taśmy do panela LCD, którą można wymienić, kupując odpowiedni element w serwisie Samsunga. Wymiana taśmy wymaga precyzyjnego ułożenia nowej taśmy zgodnie z oryginałem. Dyskusja podkreśliła, że często problemy z serwem są mylnie diagnozowane, a faktyczną przyczyną bywa uszkodzony bezpiecznik lub stabilizator napięcia. Brak schematu utrudniał diagnozę, jednak lokalizacja bezpieczników SMD jest stosunkowo prosta. Wymiana bezpiecznika jest skutecznym i ekonomicznym rozwiązaniem, a dalsze uszkodzenia należy diagnozować ostrożnie, by nie powodować kolejnych awarii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA