logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnienie Blue Connect ze stacjonarnego na laptopa??

heras 24 Lis 2006 15:30 1859 8
REKLAMA
  • #1 3258677
    heras
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. Posiadam Internet Blue Connect z Ery ktory jest podlaczony do komputera stacjonarnego. Ostatnio zakupilem sobie laptopa i chcialbym ten internet podzielic zebym mogl z niego korzystac na laptopie. Zakupilem w tym celu Karte Asus WL-167g USB 2.0 WLAN Adapter. Zainstalowalem ja na kompie stacjonarnym. I teraz mam prosbe do WAS czy moglby ktos mi krok po kroku opisac jak udstepnic polaczenie abym mogl korzystac z interentu na laptopie?? Dziekuje z gory za kazda podpowiedz!! Pozdrawiam. Michał
  • REKLAMA
  • #2 3258744
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Poczytaj posty na forum - w przyklejonym na górze forum są informacje na ten temat, nie wspominając o szczegółach w innych.
  • REKLAMA
  • #3 3258780
    heras
    Poziom 10  
    Przegladalem tematy na gorze, ale moze akurat ktos dzielil lacze za pomoca Adapter Asus 167g USB 2.0?? Bede wdzieczny za pomoc gdyz nigdy wczesniej nie mialem okazji dzielic lacza i nie mam za bardzo tym pojecia??
  • REKLAMA
  • #4 3261555
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    blue connect - co wy ludzie bierzecie :) i udostępniać to? Może jak to będzie działać już na UMTS to wtedy bedzie sens ale teraz ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3263564
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    heras napisał:
    Przegladalem tematy na gorze, ale moze akurat ktos dzielil lacze za pomoca Adapter Asus 167g USB 2.0??

Dzieli się to tak samo jak każde inne połączenie.
    Właściwie jego rodzaj nie ma znaczenia.

W przypadku sieci bezprzewodowej trzeba ustawić ją w tryb ad-hoc. Wszystkie parametry IP ustawia się automatycznie po załączeniu udostępniania.

Na laptopie wystarczy podłączyć się do połączenia WLAN Ad-hoc - otrzyma wszystkie ustawienia IP automatycznie.
  • Pomocny post
    #6 3266629
    majselbaum
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    w połączeniach sieciowych udostępniasz blueconnecta, jako kartę do połączenia sieci wewnętrznej wybierasz kartę wifi, potem konfigurujesz sieć wifi, jej nazwę, ew. hasło, MUSI być ad-hoc, ustawiasz jej ip i mniej więcej tyle.
  • #7 3271236
    heras
    Poziom 10  
    Dziekuje Koledzy za podpowiedzi, juz sobie poradzilem z tym podzialem lacza. Pozdrawiam.

A i jeszcze chcialbym zapytac o jedna sprawe. Za kazdym razem jak wylacze kompa stacjonarnego i wlacze ponownie musze wchodzic w polaczenia sieciowe i udostepniac internet. Z siecia sie laczy od razu ale musze stanac prawym klawiszem na blue connecta i dac udsotepnij.

Czy da sie jakos zrobic zeby po ponownym uruchomieniu kompa net byl udostepniony????
  • #8 3272327
    majselbaum
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    to dość dziwne, u mnie na notebooku zawsze jak wsadzam kartę blueconnecta to komp pamięta że to połączenie było udostępnione i tak je robi...
    szczerze mówiąc trudno wyczuć co jest, próbowałeś po udostępnieniu wyciągnąć kartę i za chwilę wsadzić ją z powrotem i sprawdzić czy udostępnienie jest?
  • #9 3272561
    heras
    Poziom 10  
    chodzi mi o toze po ponownym uruchomieniu kompa stacjonarnego musze udostepniac na nowo blue connecta bym mogl z niego korzystac na laptopie. Zastanawia mnie dlaczego nie 3ma ustawien????

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz internetu Blue Connect z Ery podłączonego do komputera stacjonarnego chciał udostępnić połączenie internetowe na laptopa za pomocą karty sieciowej Asus WL-167g USB 2.0 WLAN Adapter. W dyskusji wyjaśniono, że udostępnianie połączenia Blue Connect odbywa się tak samo jak innych typów łączy, niezależnie od ich rodzaju. W przypadku sieci bezprzewodowej konieczne jest ustawienie karty Wi-Fi w tryb ad-hoc, a parametry IP są przydzielane automatycznie po włączeniu udostępniania. Na laptopie wystarczy połączyć się z siecią WLAN ad-hoc, która automatycznie pobierze ustawienia IP. Konfiguracja w systemie polega na udostępnieniu połączenia Blue Connect i wybraniu karty Wi-Fi jako interfejsu sieci wewnętrznej, następnie ustawieniu nazwy sieci i ewentualnego hasła. Problemem pozostaje konieczność ponownego ręcznego włączania udostępniania po każdym restarcie komputera stacjonarnego, co nie jest standardowym zachowaniem i może wymagać dodatkowej konfiguracji systemowej lub skryptów automatyzujących ten proces.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA