logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego filmy DivX na DVD nie działają poprawnie w odtwarzaczu?

Klawish89 24 Lis 2006 19:18 2747 11
REKLAMA
  • #1 3259430
    Klawish89
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!

Mój problem dotyczy przegrywania filmów DivX na płytę DVD. Kopiuję sprawny plik .avi na płytę bez żadnych problemów w trakcie nagrywania... Tymczasem po włożeniu płyty DVD do odtwarzacza DVD, pliki te często nie są odtwarzane, lub też są odtwarzane z zakłóceniami. Problem z moich obserwacji najczęściej zdarza się, gdy nagrywam większą ilość filmów DivX na jedną płytę.

Proszę, jeśli umiecie, wytłumaczcie mi na czym problem polega, i jak mogę go rozwiązać.

Ja dotąd podejrzewam, że może to być wina nowszej wersji zakodowania w DivX, niż mój odtwarzacz stacjonarny potrafi odtworzyć. Poprawcie mnie jeśli się mylę, lub powiedzcie jak sprowadzić plik DivX do starszej wersji kodowania.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
    Klawish89.
  • REKLAMA
  • #2 3259461
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Jakich używasz płytek? Testujesz je po wypaleniu?
  • #3 3259474
    Klawish89
    Poziom 14  
    Płytki DVD najczęściej Sony. Płytkę oczywiście testuję, na komputerze płytka DVD odtwarzana jest bez problemu.

Rozwiązania nie szukałbym też w odtwarzaczu DVD. On jest sprawny.
  • #4 3259543
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Pewnie Twój odtwarzacz nie toleruje kodeków Qpel i GMC w divx (xvid). Przed nagraniem na płytkę sprawdź pliki programem GSpot pod kątem Qpel i GMC.
  • REKLAMA
  • #5 3259548
    Klawish89
    Poziom 14  
    Zodiak, proszę wytłumacz mi elementarnie jak mam to zrobić.
  • REKLAMA
  • #6 3259586
    zodiak318
    Poziom 34  
    Odpalasz program GSpot i sprawdzasz nim plik z dysku. Jeśli "zapalą się kontrolki" Opel lub GMC w programie GSpot a Twój odtwarzacz nie toleruje go to go nie nagrywaj na płytę bo i tak nie będzie odtwarzany.

P.S
    Sprawdź "niechodzące" pliki GSpot'em a wtedy wyjaśni się czy to wina sprzętowa odtwarzacza (nie ma możliwości odtwarzania plików z GMC i Opel).
    Opel i GMC tolerują "nowsze" modele odtwarzaczy stacjonarnych z divx'em.
  • #7 3259626
    Klawish89
    Poziom 14  
    Sprawdzałem. W żadnym z nagranych filmów na płytkę DVD nie stwierdzono ani GMC ani Opel.

Czy to nie może być wina zbyt nowszej wersji codeca. Może pliki .avi przegrywane na płytę DVD w zwykłym trybie za pomocą Nero nie są odczytywane ?
  • REKLAMA
  • #8 3259642
    zodiak318
    Poziom 34  
    Na pewno nie jest to wina Nero jako takiego.Jak jest możliwość to uaktualnij soft w odtwarzaczu. Jaki to odtwarzacz?
  • #9 3259666
    Klawish89
    Poziom 14  
    Mam odtwarzacz Samsung P 244. Z tego co poprzedni właściciel informował, odtwarzacz już był aktualizowany- tyle wiem.
  • #10 3259728
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Jaką masz nagrywarkę?
    Trzeba dla swojej nagrywarki i odtwarzacza 'dobrać' najbardziej 'pasujące' nośniki.
    W dobrej sytuacji są posiadacze Lite-onów, bo umożliwiają one sprawdzenie jakości nagrania płyty, wtedy ekperymentalnie można dobrać najlepsze w danym przypadku nośniki. Dodam, że nie muszą to być markowe płyty.
  • #11 3259836
    Klawish89
    Poziom 14  
    Nagrywarka to MSI.

Sim, powiedz jak według Ciebie dobiera się płytki?
  • #12 3260183
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Nagrywam, mierzę poziom błędów odczytu i wiem - dobry nośnik czy zły.
    Ale tylko lite-ony mają taki programik umożliwiający pomiar - oczywiście można mierzyć płyty nagrane na czym innym.
    Poszukaj kogoś znajomego z lite-onem, sprawdź K-Probe2 płyty i będziesz wiedział co za nagrywarkę masz i czy Sony płytki są dobre/dobrze nagrywane.
    Kolejna rzecz - mam mistyczne wrażenie, że nośniki + są o wiele lepsze od - i tylko na + nagrywam.
    A ty pewnie minusy tylko, jak znam życie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odtwarzaniem filmów DivX nagranych na płytę DVD w odtwarzaczu wynika najczęściej z niekompatybilności kodeków użytych w plikach .avi z możliwościami sprzętowymi odtwarzacza. Szczególnie istotne są kodeki Qpel i GMC (stosowane w DivX/Xvid), które starsze modele odtwarzaczy mogą nie obsługiwać. Do diagnozy zaleca się użycie programu GSpot, który pozwala sprawdzić obecność tych kodeków w plikach. Jeśli pliki nie zawierają Qpel ani GMC, problem może leżeć w wersji kodeka lub jakości nośnika DVD. Nagrywanie plików .avi bezpośrednio na płytę DVD (bez konwersji do formatu DVD-Video) może powodować problemy z odtwarzaniem w niektórych odtwarzaczach. Ważne jest także dobranie odpowiednich nośników DVD i jakości nagrania, co można zweryfikować za pomocą narzędzi takich jak K-Probe2, najlepiej na nagrywarce Lite-On, która umożliwia pomiar poziomu błędów odczytu. Aktualizacja oprogramowania odtwarzacza może poprawić kompatybilność, jednak w przypadku modelu Samsung P244, który był już aktualizowany, problem może wynikać z innych czynników. Zaleca się eksperymentowanie z różnymi nośnikami (preferowane DVD+R zamiast DVD-R) oraz kontrolę parametrów nagrania, aby zapewnić poprawne odtwarzanie filmów DivX na DVD.
REKLAMA