logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Syriusz TC 702 - problem z telegazetą i zawieszaniem się OZS

rvm88 25 Lis 2006 23:30 2012 14
REKLAMA
  • #1 3263824
    rvm88
    Poziom 11  
    Mam problem z telegazetą w tym odbiorniku. Nie chce się włączyć po mimo tego, iż OZS reaguje na naciskanie klawiszy w pilocie. Dodatkowo występuje efekt wieszania się całego OZS. Czyli po naciśnięciu klawiszy tlegazety nie można już nic przełączyć ani regulować, choć wyświetlacz w OZS miga. Dopiero po wyłączeniu i włączeniu piloetm odbiornika wszystko powraca do normy. Oczywiście do momentu naciśnięcia funkcji TXT i potem cała zabawa zaczyna się od nowa. Pilot jest dokupiony o nazwie NZS 2032 1250. Według sprzedawcy pilot w 100% jest sprawdzony i musi poprawnie działać z tym odbiornikiem. Niestety, nie dysponuję drugim takim OTV aby to samemu potwierdzić. Nie posiadam też schematu ideowego tego odbiornika z TXT, więc nie mogę nic sprawdzić odnośnie tego, jakich sygnałów brakuje i czy jest to uszkodzenie samego OZS czy dekodera TXT lub pilota. Co prawda jest on trochę leciwy, ale bardzo dobrze pracuje i tylko występuje ten problem. Bardzo dziękuję z góry, gdyby ktoś miał jakieś informacje na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 3264153
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Telegazeta działa? Wybieranie stron jest możliwe? W jakich okolicznościach pojawiła się usterka? To są istotne informacje, natomiast ta o zakupie pilota ma dziesięciorzedne znaczenie, albo nie ma wcale.

Remeknapr
  • #3 3264363
    rvm88
    Poziom 11  
    Witam i jak już pisałem wcześniej, txt nie działa, a zatem wybieranie stron jest nie możliwe. Nie wiem w jakich okolicznościach pojawiła się usterka, ponieważ telewizor stał przez 5 lat uszkodzony na strychu u znajomych. Aby go w ogóle uruchomić musiałem wymienić diody w zasilaczu po stronie wtórnej, układ TDA 4601, BU 208 (praktycznie całe zasilanie) i powielacz, bo to wszystko było walnięte. Komuś, kiedyś wylała a się woda z kwiatka :-). Pilota o ten stan rzeczy raczej nie podejrzewam, bo jak pisałem OZS reaguje na wciskanie klawiszy txt, ale po ich wciśnięciu OZS się wiesza i po mimo wciskania kolejnych klawiszy i migania wyświetlacza nic nie można zmienić i dopiero wszystko wraca do normy po wyłączeniu odbiornika (pokreślam pilotem, a nie z gniazdka). Wygląda to tak jak by się podczas tej czynności resetował procesor w OZS i wszystko wraca twedy do normy prócz TXT. Jestem dość wieloletnim elektronikiem i z czymś takim spotykam się po raz pierwszy. A jak się nie ma oryginalnego schematu, to raczej nie wiele można zdziałać, bo mam schemat od Syriusza ale bez TXT. Zwłaszcza, że TV jest już dość leciwy i gdyby nie to, że kineskop ma Ok, to raczej jego naprawy bym się nie podjął. Szukałem właściwego schematu w necie, ale nigdzie go nie mogę znaleźć, a w portalu Elektroda znalazłem tylko TC 502, ale on jest bez TXT, choć cała reszta jest ta sama. Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź na mój post i przepraszam za być może dosłowne opisywanie objawu.
  • REKLAMA
  • #5 3265013
    rvm88
    Poziom 11  
    No wszystko rozumiem, ale to raczej nie jest problem pamięci i rozprogramowania, ponieważ ja mogę programować wszystkie kanały i wszystko jak chcę i parametry mi TV trzyma, więc jest regulacja wszystkiego i przełączenia na AV, klawisz PAM też działa prawidłowo, VCR też. Wydaje mi się, iż problem tkwi w samym OZS i polega on na tym, że otrzymuje on sygnał z pilota, lecz go nie wysyła dalej do dekodera txt aby go uruchomić (przypuszczenie tylko). A jeśli już, to mam pytanie do szanownych kolegów, czy jest możliwość uruchomienia samego dekodera txt bez pomocy użycia pilota i co za tym idzie OZS? Po prostu, tak aby sprawdzić sam dekoder txt czy jest sprawny, bo być może również na skutek padnięcia powielacza (przepięcie) szczeliło coś w samym dekoderze. Tzw. na krótko ;-), czy na siebie jak kto woli.
  • REKLAMA
  • #6 3265072
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    A jaki tam jest procek SAA1293A-03 czy SAA1293-03
  • #7 3265246
    andrzej drozdowski
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam.Kolega RADEKPISZ ma rację też bym proponował sprawdzenie ustawienia opcji pamięci są tam bity odpowiedzialne za wspópracę z txt.
  • #8 3265406
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > czy jest możliwość uruchomienia samego dekodera txt bez pomocy użycia pilota i co za tym idzie OZS?

Nie ma takiej możliwości. Wejdź w tryb serwisowy i ustaw opcje, tak jak Ci radzą koledzy, chyba że wiesz lepiej, to po co pytasz?

Remeknapr
  • #9 3265550
    rvm88
    Poziom 11  
    Dokładnie ten pierwszy, czyli SAA1293A-03. Z tego, co dowiedziałem się na nos to z niego wychodzą piny do dekodera txt w liczbie trzech o numerch 25 i 26 plus masa. 25 to "dane", a 26 to "dlim". Wtyk w OZS G1. Chyba coś tam się powinno pojawiać po wciśnięciu na pilocie przycisku txt, ale tam się nic nie zmienia. Na nóżce 26 jest cały czas +5V względem masy, a na drugiej nie ma nic tylko jakieś szczątkowe napięcie 0,0 coś tam. Szkoda, że nie dysponuję oscyloskopem :-(. A, i jeszcze jedno, napięcia mierzyłem miernikiem o wysokiej impedancji rzędu 100 MR, tak więc odpada, że coś zwarłem.

Dodano po 5 [minuty]:

Remeknapr napisał:
    > czy jest możliwość uruchomienia samego dekodera txt bez pomocy użycia pilota i co za tym idzie OZS?

Nie ma takiej możliwości. Wejdź w tryb serwisowy i ustaw opcje, tak jak Ci radzą koledzy, chyba że wiesz lepiej, to po co pytasz?

Remeknapr

Nie no, nie wiem lepiej, bo gdybym wiedział, to bym się nie pytał, a raczej do mądrali nie należę i każdą poradę rozważam. Tą też :).
  • Pomocny post
    #10 3265713
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > każdą poradę rozważam.

Nie chodzi o rozważania, a o wykonanie niezbędnych działań. Powtarzam:

Wejdź w tryb serwisowy i ustaw opcje.

Remeknapr
  • #11 3266309
    rvm88
    Poziom 11  
    Oczywiście. Wszedłem w tryb serwisowy, ale komunikaty na wyświetlaczu są wyświetlane całkowicie inaczej niż opisane. Dodam, że w NZS jest układ IRT 1260. Przeszukiwanie funkcji w przód i w tył jest głośnością. Są trzy funkcje 4 z kreską na dole, 1 z małym r i kropką na dole, i kreską u góry, 2 z A odwróconym i z kropką, 3 kreska u góry i dwie kreski pod kątem prostym na dole. Czyli są cztery funkcje i teraz mam pytanie, z której skorzystać i co dalej z tym zrobić, bo zdaje się, że trzeba coś wpisać i zatwierdzić pamięcią. Dzięki za podpowiedź.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Witam ponownie i zdaje się, że to nie jest ten problem. Wklepałem pierwszą kombinację: Syriusz-Westa A03: 1-1578; 2-2345678; 3-136; 4-.
    a potem drugą 1-15687; 2-23587; 3-136; 4-nic. W obu tych przypadkach zachowanie odbiornika jest takie samo jak opisywałem na początku. Przypuszczam na 80%, że jednak nastąpiło uszkodzenie elektroniczne OZS (scalaka SAA 1293A-3). Oczywiście za każdym razem sprawdziłem ustawienia czy nastąpiły zmiany w wyświetlaniu segmentu. Tak więc nie jest to kwestia programowa. Zdaje się, że teraz pozostaje mi wymienić mikrokontroler i dla pewności pamięć, choć to może nie, bo kombinacje zostają zapamiętywane. Natomiast te 20%, daję na uszkodzenie samego dekodera txt. Chyba to rozwiązało problem, a jeśli ktoś ma inną wersję bardzo chętnie i z podziękowaniem odczytam.
  • REKLAMA
  • #12 3266920
    Remeknapr
    Poziom 33  
    >komunikaty na wyświetlaczu są wyświetlane całkowicie inaczej niż opisane.

Mówisz pewnie o opisie dotyczącym innej wersji procesora, ale różnice są niewielkie.

> Czyli są cztery funkcje

Te funkcje są bajtami w pamięci. Na wyświetlaczu widać je tak ja na załączonym obrazku. Na drugim obrazku są pokazane przykładowe ustawienia wszystkich czterech bajtów, ale nie sugeruj się nimi. U Ciebie będą inne. Korzystając z przedstawionych załączników napisz jak masz ustawione bajty. Za telegazetę odpowiada 4-y bajt. Zapalasz i gasisz poszczególne bity klawiaturą numeryczną pilota. Ustawienia zapamiętujesz przyciskiem oznaczonym M, lub PAM. Jak znajdę dokładny opis, to Ci go wyślę. Na razie eksperymentuj z ustawieniem 4-go bajtu.

Remeknapr
    Załączniki:
    • o8.gif (783 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • o1.gif (423 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3267052
    rvm88
    Poziom 11  
    Tak, dzięki za poradę :). Wiem, że można zapalać i gasić poszczególne segmenty za pomocą klawiszy od 1 do 8. Kombinowałem już na wszystkie możliwe sposoby z tym 4 bitem i zupełnie nic to nie daje. A obecnie mam ustawienie dokładnie takie jak w załączniku, który mi wysłałeś. On po prostu na żadne ustawienie nie reaguje. Ale jak byś miał właściwe ustawienia, konkretnie do tego modelu, czyli SAA 1293A-3 i odbiornik Elemis, Syriusz TC 702 to bym był bardzo wdzięczny. No faktycznie, za serwis TV wziąłem się od niedawna ponownie, (choć dawno temu pracowałem przez 7 lat właśnie w serwisie RTV) ale z elektroniką mam do czynienia praktycznie od urodzenia, a to już jest chyba ze 30 lat :). Ale wielkie dzięki za zajęcie się problemem.
  • #14 3267245
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > obecnie mam ustawienie dokładnie takie jak w załączniku, który mi wysłałeś.

Pisałem Ci przecież, abyś się tym nie sugerował, bo nie wiadomo od czego one są. Zapamiętałeś swoje poprzednie ustawienia?

Proponuję takie ustawienie (załączone bity):

1. 2,3,4,7
    2. 1,2,3
    3. 1,3,6
    4. 5

Przetestuj to ustawienie. Jest ono wzięte z opisu SAA1293 (bez A), ale powinny pasować. Dla Txt ważne są: bit nr 7 bajtu pierwszego i bit nr 5 bajtu czwartego. Jeśli nie zadziała pisz. Dawno takiego odbiornika nie miałem w ręku i nie pamiętam różnic między SAA1293, a SAA1293A. Może odezwie się ktoś mający taki TV pod ręką i przepisze właściwe ustawienie opcji.

Remeknapr
  • #15 3280696
    rvm88
    Poziom 11  
    Bardzo miło, że zostałem uznany jako początkujący serwisant, ale do rzeczy. W ustawieniach oryginalnych (tryb serwisowy) OZS nie było żadnych błędów, ani też nie były to, pilot i sam OZS tylko........... i tutaj dopowiem, iż moje obawy okazały się słuszne odnośnie samego uszkodzenia elektronicznego (choć najmniej się tego spodziewałem), a uszkodzeniu uległ dekoder txt, a konkretnie układ SAA 5231. I to by było na tyle. Teraz już wszystko działa jak należy. Dzięki wszystkim za pomoc, temat wyczerpany.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Syriusz TC 702, w którym funkcja telegazety (TXT) nie działała, a OZS (układ sterujący) zawieszał się po naciśnięciu klawisza TXT na pilocie NZS 2032 1250. OZS reagował na sygnały z pilota, jednak po próbie uruchomienia telegazety system się blokował, uniemożliwiając dalszą obsługę aż do wyłączenia i ponownego włączenia odbiornika pilotem. Telewizor był wcześniej uszkodzony i przeszedł naprawę zasilacza oraz wymianę układu TDA4601 i powielacza BU208. Próby rozwiązania problemu obejmowały sprawdzenie ustawień trybu serwisowego i konfiguracji bitów odpowiedzialnych za współpracę z dekoderem TXT w procesorze SAA1293A-03, jednak zmiany ustawień nie przyniosły efektu. Ostatecznie ustalono, że uszkodzony jest sam dekoder telegazety, układ SAA5231, co po wymianie przywróciło pełną funkcjonalność telegazety i stabilność OZS. Dyskusja zawierała także wskazówki dotyczące diagnostyki sygnałów na pinach procesora oraz znaczenia ustawień bitów w trybie serwisowym dla funkcji TXT.
REKLAMA