logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to jest z tymi nowymi Alpierdami z serii Magnum? Warto?

ata.music 27 Lis 2006 18:15 2065 19
  • #1 3269488
    ata.music
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam pytanko odnośnie alpierdów z serii magnum a dokładnie samych głośników. Podobno nowe kolumny alpierda wymiatają dość sympatycznie. Wymyśliłem sobie że jakby kupic dwa alpierdy 18" 500w z tej serii magnum i wsadzić w budę z projektu silversounda to wyszłyby całkiem fajne paczki subbasowe za całkiem przyzwoite pieniądze:D. Warto czy nie warto?
  • #2 3269606
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    he he....widac ze nie miales do czynienia z tymi glosnikami i kastami.otoz kupilem sobie tego suba ktorego chcesz kupic.Wrazenia sa takie:wyglad robi naprawde wrazenie,wszystkie detale lacznie z uchwytami,terminalami,siatka chroniaca glosnik itp sa super..Teraz co do jakosci dzwieku:moim skromnym zdaniem super,wytrzymuja swoje 500 wat nominalu do basu zadnych ale to zadnych negatywnych cech bass jest czysty mocny ,glosnik przy swojej mocy nie pierdzi zachowuje sie normalnie.A teraz co do minusow otoz jedynym ktory dostrzeglem a mnie wkurza jest brak zwrotnicy wewnatrz suba trzeba wycinac crosoverem.Glosnik wkladalem do kasty ktore byly na tym forum prezentowane spisywaly sie super jednak najlepiej graja na swoich oryginalnych kastachi nie polecam wkladac gdzies indziej.Szczerze polecam te glosnniki jakosc wykonania i dzwiek jest super.Poprzednie glosniki to byla totalna klapa te...NIE.Jesli chcesz odsluchu zapraszam do mnie,pare osob bylo i wszyscy to chwalili.Pozdrawiam
  • #3 3270017
    ata.music
    Poziom 12  
    Z tego wynika że coś udało się alpierdowi wypuścić porządnego. czy ktoś może podpowiedzieć mi gdzie można kupić takie 18 " 500w alpierda i za ile? oczywiście chodzi mi o głośniki montowane w serii Magnum. Pozdrowionka !!!
  • #4 3271243
    maniek6600
    Poziom 21  
    wejdz na strone alpharda tam masz przedstawicieli na polske ze sklepami.Ja czekalem 3 dni....Pozdrawiam
  • #5 3274129
    matelko
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    do kolegi maniek6600:
    W mojej karierze nagłośnieniowej nigdy nie spotkałem sie z subbasem który miał by wbudowaną zwrotnice - zawsze aktywny podział z oddzielnymi końcówkami na każde pasmo. Jedyne suby w których stosuje sie filtr dolnoprzepustowy to wykonania domowe ale tu o nich nie ma co pisać, bo to dział Nagłośnienie Estrada!
  • #6 3274299
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    przy 500W zwrotnica byłaby z nadmiarem jakieś 550Watowa nie mówię, że takich pasywów się nie buduję... ale to zwiększa koszty o 50-100%. po za tym trzeba by od dołu ucinac zwrotnicę dla średniotonowca, kompensować skuteczności zestawu. No i taka zwrotnica jadła by potworne ilości mocy cewka ma jakies 1 Om w takim zestawie, częśc pradu omija glosnik przez kondensator boczny. 1Om to już 1/9 mocy mniej na samej cewce.

Takie coś mozna stosować w systemach AUDIO domowego. Najlepiej to elegancko zintegrowac z resztą niskośrednio i wysokotonową.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 3274682
    maniek6600
    Poziom 21  
    A dziekuje wam bardzo,ja bylm przekonany pare osob mi mowilo zebym zalozyl zrotnice,zamowilem ja ale niesty nie kupilem.A swoja droga w drugich subach beymy mam zwrotnice i teraz nie wiem co zrobic??Wyrzucic je czy co?Z tego co wiem one wycinaja pasmo powyzej 150 hz.Czekam na odpowiedz i bardzo dziekuje
  • #8 3274960
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja tez mam w elestrach ale ona sa chyba na 500hz
  • #9 3274996
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    A ja zamiast zwrotnicy do subwoofera wolę kupić zwrotnicę aktywną np. za 270zł, która załatwia mi problem 2 sztuk subwooferów i dodatkowo umożliwia odciążenie nadstawek.
    Każdy element pasywny (cewka, kondensator itp) w kolumnach dużej mocy, to problem strat i zniekształceń, więc optymalnym rozwiązaniem podziału pasma jest stosowanie zwrotnic aktywnych na wejściu wzmacniaczy dużej mocy.
  • #10 3276635
    maniek6600
    Poziom 21  
    czyli proponujecie wyrzucic ta zwrotnice?Glosnik uzyty w tym subie to Beyma 18G50 i on ma moc 700 wat...A za wyjsciem zwrotnicy ile moze miec?Do napedu uzywam ADS LX 1400 i wycinam crosoverem.Czekam za odpowiedzi.Pozdrawiam
  • #12 3276794
    maniek6600
    Poziom 21  
    oki a gdzie tam jest o zwrotnicy?Wywalic czy nie?Co polecacie?
  • #13 3278185
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Czytanie ze zrozumieniem nie jest trudne, czasem trzeba przeczytać dwa lub trzy razy....
    Pytałeś o moc - podałem link do specyfikacji
    Pytałeś o zwrotnicę - napisałem, że zamiast zwrotnicy wolę kupić zwrotnicę aktywną
    Zwrotnica aktywna jest lepsza, bo umożliwia płynną regulację pasma przenoszenia, zwrotnica bierna strojona jest na stałe, powoduje straty w sygnałach dużej mocy.
  • #14 3278477
    maniek6600
    Poziom 21  
    wielkie dzieki za wasze opinie i wywale ta zwrotnice skoro mam w ads.A co do mocy moc aes to ile jest wiecej od mocy rms?Jesli ten glosnik ma 750 watt AES to wyjdzie okolo 600 watt?
  • #16 3278968
    ata.music
    Poziom 12  
    Przepraszam kolegów że się wtrącę ale odbiegliśmy od tematu. Może ktoś wie więcej na temat tychże subbasów Magnum alpierda? Może wie ktoś coś na temat kolumn trójdroznych z serii magnum. Jak się to ma do budżetowych skrzynek JBL. Sprzedawca w zaprzyjaźnionym sklepie tłumaczył mi że lepiej kupić zestaw z górnej firmy alpierda niż budżetówkę firm z górnej półki. Ja jakoś jestem do tego nastawiony sceptycznie. A może się mylę?
  • #17 3279152
    maniek6600
    Poziom 21  
    te nowe kolumny alpharda sa robione na podobienstwo cervin vega.Wyglad jest identyczny moc tez nawet uzyli oryginalnej zwrotnicy cervina.Ja mam tego suba i nie zaluje a jak znam to forum to zaraz napisza koledzy ktorzy maja stx ze ten alphard to szajs tylko roznica polega na tym ze oni nowych alphardow nie slyszeli.Dla potwierdzenie moich slow odnosnie cerin-vega zobacz na ta strone i porownaj z alphardem.
    http://www.cerwinvega.com/products/newpro/index.html
    A co do kupna budzetowek i wyzszej polki to raczej proponuje posluchac obydwie te kolumny i uslyszec roznice.Pozdrawiam
  • #18 3369082
    Michal Sz
    Poziom 12  
    Widze ze Panowie maja takie same nastawienie jak ja ...chcialbym skopiowac kolumny magnum te z dwoma głośnikami niskotonowymi..
    więc jakby ktoś miał dostep..może jakiś schemacik zwrotnicy ..bardzo by mi sie to sprzydało i myślę że nietylko mi..:D
  • #19 3369416
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ale do czego ty chcesz ta zwrotnice?Do subow?Bylo wyzej o tym.A co do schematu zwrotnicy w tych kolumnach to niestety ci nie pomoge bo w subach nie ma zwrotnicy...Pozdrawiam
  • #20 3369994
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    slyszalem Magnumy w kolumnach produkowanych przez miejscowy sklep z glosnikami i naprawde Alphard sie tym razem postarał. nie jest to jakis cud techniki ale gra bardzo porzadnie. firma wreszczie zauwazyla ze trzeba postawic na jakosc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy jakości i zastosowania nowych głośników Alphard z serii Magnum, zwłaszcza subwooferów 18" o mocy nominalnej 500 W. Użytkownicy potwierdzają solidne wykonanie, estetykę i dobrą jakość dźwięku – bas jest czysty i mocny, a głośniki dobrze wytrzymują moc nominalną bez zniekształceń. Zwrócono uwagę, że subwoofery nie posiadają wbudowanej zwrotnicy pasywnej, co jest typowe dla profesjonalnych subbasów, gdzie stosuje się aktywne zwrotnice i zewnętrzne filtry dolnoprzepustowe (crossover). Pasywne zwrotnice w subwooferach dużej mocy są nieopłacalne ze względu na straty mocy i zniekształcenia. Zaleca się stosowanie aktywnych zwrotnic na wejściu wzmacniaczy, co pozwala na lepszą regulację pasma i efektywność systemu. W dyskusji pojawiły się także porównania Alphard Magnum do kolumn Cerwin Vega, wskazujące na podobieństwa konstrukcyjne i jakość. Użytkownicy sugerują odsłuch porównawczy z budżetowymi kolumnami JBL, aby ocenić różnice. Wskazano również na dostępność głośników Alphard w Polsce poprzez oficjalnych dystrybutorów. Wątpliwości dotyczące mocy AES i RMS zostały wyjaśnione, a link do specyfikacji technicznej głośnika Beyma 18G50 (stosowanego w subwooferach Alphard) udostępniono. Ogólnie seria Magnum jest oceniana pozytywnie jako solidna i warta uwagi w segmencie profesjonalnego nagłośnienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA