logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wartość napięcia zasilającego w podanym obwodzie?

pixi 27 Lis 2006 19:14 6762 4
REKLAMA
  • #1 3269748
    pixi
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    moze ktos mi obliczyc takie oto zadanko??ja tam uczen pierwszej klasy nie jestem wiec zwracam sie do was!!!
    Oblicz wartosc napięcia zasilającego U w obwodzie.wskazanie woltomierza wynosi 5V.dane R=40Ω XL1=50Ω XL2=80Ω Xc1=50Ω Xc2=120Ω
    XL-reaktancja indukcyjna
    Xc-reaktancja pojemnościowa
    Załączniki:
    • Jak obliczyć wartość napięcia zasilającego w podanym obwodzie? bez tytułu.JPG (3.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3269883
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Na początek trzeba obliczyć impedancję części obwodu do którego jest podłączony woltomierz, później obliczyć z praw Ohma prąd w obwodzie.
    Następnie liczymy impedancję całego obwodu i na koniec znowu z prawa Ohma napięcie zasilające.
  • REKLAMA
  • #3 3270557
    pixi
    Poziom 12  
    a mozesz i to podac na wzorach???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3270642
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Widzę odrobinę lenistwa! Te wzory są w każdym podręczniku!

Z=√(R²+(XL-XC)²) impedancja
    I=U/Z prawo Ohma dla prądu przemiennego.

Na początek jak radzi Kolega PiotrM oblicz ze wskazań woltomierza prąd w obwodzie.
    Dalej stosując twierdzenie o przesunięciu dodaj reaktancje indukcyjną do indukcyjnej, oraz pojemnościową do pojemnościowej i oblicz impedancję całego obwodu. Następnie z prawa Ohma (dla prądu przemiennego!) oblicz napięcie.

Pozdrawiam

Jan
  • #5 3270739
    pixi
    Poziom 12  
    Wielkie Dzieki!!!!!!!
    wiedzialem do kogo sie zgłosic, jak bede mial w pryszlosci jakies problem to sie jeszcze tutaj zgłosze!!!

Zadanie juz napisalem i spokojnie moge jutro wyruszyc do szkoly:D!!!!
    :D
REKLAMA