logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyodrębnić zdjęcia z pokazu na płycie DVD do wywołania?

Picia136 28 Lis 2006 10:46 2922 6
REKLAMA
  • #1 3271629
    Picia136
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    Witam mam pytanie mam zdjecia zrobione jako pokaz na plycie dvd i chcialbym je jakoś wyciagnąć z tego zeby módz wywołać da sie wogule coś takiego zrobić???? dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3271668
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Możesz robić najprościej jako PrintScreen'y, ale to nie zapewnia jakości - szczególnie jeśli chcesz je wywołać.
    Możesz spróbować ustawić jak największą rozdzielczość monitora, ale i tak rozmiar filmu DVD ma swoje ograniczenia rozdzielczościowe.
    Najlepiej jakbyś miał dostęp do samego projektu prezentacji.
  • REKLAMA
  • #4 3271804
    jam_es
    Poziom 24  
    Nie warta skórka wyprawki. Przy takiej ilości to nie ma szans.
    Zreszta jak sobie to inaczej wyobrażałeś? Jedyna możliwość to w tym przypadku zrzut obrazu.
  • REKLAMA
  • #5 3272339
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Jeśli zdjęcia są umieszczone na płycie to są na niej zapisane, wykonanie pokazu to jest polecenie które odczytuje odtwarzacz, mam taką płytę nagraną ale SVCD, jako mix video i foto, i zdjęcia żeby obejrzeć odtwarzają się automatycznie, ale użyj czegoś takiego: po włożeniu płyty do napędu dvd-rom w kompie, anuluj uruchomienie, i eksploruj dysk, u mnie dysk ma literę E , więc zdjęcia mam w folderze E:\pictures . Druga sprawa to Picia136, skoro jesteś z Warszawy, możesz udać się do FotoJokera, Mediamarkt czy innego marketu lub salonu foto, i tam dać obsłudze, żeby odczytali te zdjęcia... coraz częściej można spotkać tam czytniki i stacje z których czytane są zdjęcia cyfrowe. Ja osobiście wysyłam zdjęcia netem do FJ ze strony: http://fj.fotojoker.pl/ i ustalam miejsce odbior na najbliższy salon, bywają promocje na większą ilość zdjęć, więc nie jest to chyba skórka nie warta wyprawki, obecnie zdjęcia w formacie 9x13 (może to być trochę inny rozmiar, gdyż zdjęcia są zrobione bez białych ramek, a wymiary uzależnione są od rozdzielczości) są po 21gr, w formacie 10 po 35gr.... więc chyba cena zbliżona jest do tych z kliszy zdjęć.
  • REKLAMA
  • #6 3272612
    jam_es
    Poziom 24  
    Jeśli zdjęcia są wprost zapisane na płycie, to w tym przypadku nie będzie problemu.
    Osobiście spotkałem się z innymi pokazami zdjęć na DVD. Były robione w programie "Memories on TV".
    Finalny produkt to film w standardzie VOB. Do zdjęć dodane są przejścia, efekty. Można wstawiać grafike, jak i filmy oraz tło muzyczne. Finalny efekt jest bardzo ciekawy :-) Do tego dochodzi menu startowe jak przystało na płyte DVD.
  • #7 3273841
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Raczej w prosty sposób nie wydostaniesz tych zdjęć.Jest to w formacie DVD utworzone także więc ma strukturę DVD, więc są i VOBy.Z voba normalnie nie wydostaniesz tego zdjęcia.Najprostrzym rozwiązaniem jest zrzut z ekranu poprzez odtwarzacz, lub otwarcie voba w jakimś programie do nieliniowej obróbki.Takich programów jest kilka.Chyba że jest jeszcze jakiś prostrzy który umożliwia zapis klatki z voba jako obraz.Ponadto pozostaje jeszcze inna sprawa, a mianowicie jakość.Takie zdjęcia totalnie nie nadają się do reprodukcji, chyba że nie zaliży Ci na jakości.Spowodowane jest to standaryzacją formatu, gdzie zdjęcia na tej płycie mają tylko i wyłącznie rozdzielczość 720x576.A w fotografi to jest lekkie nieporozumienie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zdjęcia zapisane jako pokaz na płycie DVD i chce je wyodrębnić do wywołania. Najprostszą metodą jest wykonanie zrzutów ekranu (PrintScreen), jednak przy dużej liczbie zdjęć (ok. 2000) oraz ograniczonej rozdzielczości obrazu DVD (720x576) jest to niepraktyczne i skutkuje niską jakością. Zdjęcia w pokazie DVD często są zawarte w plikach wideo w formacie VOB, które zawierają efekty, przejścia i muzykę, co utrudnia bezpośrednie wyodrębnienie pojedynczych obrazów. Można próbować otworzyć pliki VOB w programach do nieliniowej edycji wideo, które umożliwiają zapis pojedynczych klatek jako obrazów, jednak jakość pozostanie ograniczona przez standard DVD. Jeśli zdjęcia są zapisane bezpośrednio na płycie w folderze (np. E:pictures), można je skopiować bezpośrednio. Alternatywnie można skorzystać z usług punktów fotograficznych (np. FotoJoker, MediaMarkt), które oferują odczyt i wywołanie zdjęć z nośników cyfrowych. Brak dostępu do oryginalnego projektu prezentacji znacznie utrudnia odzyskanie zdjęć w wysokiej jakości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA