logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu na monitorze LG FLATRON ez T710PH od wzmacniacza Unitra WS432

ruski007 28 Lis 2006 14:38 969 4
  • #1 3272193
    ruski007
    Poziom 10  
    Witam

Przez pewien czas mój monitor (LG FLATRON ez T710PH) stal na wzmacniaczu (unitra ws432+ korektor fs032). Teraz, na monitorze oprócz elementu (otwarte okno lub ikony) widać takie jakby przesunięte, blade tło (obiekt przesunięty w prawo, rozmazany, półprzeźroczysty).

Moje pytania:

1. Czy to zniknie, jeśli tak to po jakim czasie.

2. Wiem, ze jest to wywołane falami które emituje wzmacniacz ale nie mam innej możliwości ustawienia sprzętu. Czy można w jakiś sposób "powstrzymać" te fali (np jakoś odizolować monitor od wzmacniacza)????

Z góry thx z pomoc.
  • #2 3272436
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Dokladnie to te zaklocenia emituje transformator wzmacniacza(pole magnetyczne)Jesli chcesz to usunac to musisz oddalic te urzadzenia od monitora i rozmagnesowac kineskop,choc nie jest powiedziane zo to zniknie moze byc juz za pozno!
  • #3 3272598
    ruski007
    Poziom 10  
    oddalilem i rozmagnesowalem (nawet kilka razy) ale nie pomoglo kumpel mial kiedys cos podobnego i mowil ze monitor wrocil do normy dopiero po kilku dniach wiec jesli to prawda to jest jeszcze nadzieja. a w jaki sposob moge odizolowac monitor od wzmacniacza bo nie mam innej mozliwosci ustawienia jak tylko postawic monitor na wzmacniaczu??????????????????
  • #4 3272613
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Odizolowac to go mozesz jedynie przez oddalenie.Innej mozliwosci niema!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #5 3272720
    polakk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Jeżeli monitor dość długo stał na wzmacniaczu, to siatka kineskopu trwale się namagnesowała, i zwykle rozmagnesowanie (funkcja degauss) niewiele da, tak samo jak kilka dni stania ...
    Zadaj to pytanie na TV a nie audio, to pewnie szybko podadzą Ci wskazówki jak zrobic cewkę rozmagnesowującą, i jak się nią posługiwać.

PS. Jeżeli musi monitor stać na wzmacniaczu, to kup LCD ;)
REKLAMA