Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak dzwonków w Nokii 3100

Ciemny 28 Nov 2006 22:12 1497 9
    Ciemny
    Level 10  
    Witam,
    Problem jest taki: brak dzwonków/polifonii w Nokii 3100.

Myślałem, że to wina buzera że nie kontaktuje, bo jak ściskam/ wyginam odbudowe to słychach melodie.

Kupiłem na allegro panel środkowy(stary był już zmasakrowany) wraz z anteną i buzerem, dzisiaj wszystko przełożyłem i wyczyściłem styki.

Teraz zostaje pytanie, co to może być?

Myślę, że wzmacniacz polifonii może nie kontaktować.
    Gdzie można to naprawić w Warszawie?
    Czy ktoś może mi pomóc?
    krawiol1987
    Level 14  
    Posiadasz jakis sprzęt??
    Bo jak nie to do serwisu.
    Prawdopodobnie wygzanie upp by momogło lub przelotki. Sam juz kiedys to robiłem, zdjęcie ja zrobic te przelotki jest gdzieś na elektrodzie, bo na kompie nie moge znaleźć.
    Ciemny
    Level 10  
    Sprzętu nie posidam.
    Czekam, może ktoś poleci mi jakiś serwis.
    krawiol1987
    Level 14  
    Ja niestety z Katowic. Ale w Warszawie jest sporo serwisów, Ci na elektrodzie powinni sie odezwać, nie zanos do byle jakiego bo tylko maniane zrobią.
    monty_p
    Level 18  
    Witam!

W tych telefonach bardzo czesto robia sie przerwy pod (jak Ty to nazywasz) "wzmacniaczem polifonii", numer czesci N150.
    Czasami sie zdaza, ze sam BUZZER jest uszkodzony lub nie styka z plyta glowna.

Naprawa jest malo skomplikowana. Jedynym problemem jest koniecznosc posiadania lutownicy na gorace powietrze. :)
    Wystarczy przelutowac "wzmacniacz polifonii" i bedzie smigac.
    Sprawdz jednak wczesniej czy nie ma przerwy miedzy buzzerem a plyta glowna oraz czy buzzer nie jest uszkodzony mechanicznie, bądź nie jest zapchany opiłkami żelaza. :)

Jezeli jest wszystko OK, mozesz tez sprawdzic, czy nie ma przerwy miedzy stykami (od buzzera) na plycie glownej, a ukladem N150 (wzmacniaczem polifonii).

W zalaczniku przesylam zdjecie, na ktorym jest zaznaczone polaczenie tych stykow...

W razie problemow pisz...

Pozdrawiam
    Monty
    Ciemny
    Level 10  
    Telefon sprawdziłem na dwóch buzerach i nic, polifonia działa tylko wtedy gdy wyginam obudowę.

Dzisiaj telefon rozbierałem ze 3 razy, wymieniłem panel środkowy i buzer, wszystko przeczyściłem.

Z przykrościom stwierdzam,ze nie posiadam lutownicy Hot Air.
    Danycool1
    Level 12  
    Witam , przelutuj grotem elemęty koło styków buzzera jesłi to nie pomoże to wymiana n150 powinna załatwić sprawę
    Ciemny
    Level 10  
    Podajcie jakieś namiary na porządny serwis GSM w Warszawie?

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Właśnie dzwoniłem do jednego serwisu Gsm,
    mówią że trzeba przegrzać proceror co ma kosztować 60zł.

Jak dla mnie to kwota troche za wysoka.
    monty_p
    Level 18  
    Do mnie wyslij :)
    Moge ci to zrobic conajmniej za polowe ceny, jezeli nie bedzie trzeba wymieniac N150.

Wg mnie nie trzeba nic wymieniac.
    Jezeli bym sie mylil to N150 do 3100 kosztuje 15zl. Mysle ze nie jest tak zle jak za taki telefon :):):)

Jak cos to pisz na GG lub na maila.