logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - brak dzwonków mimo wymiany buzera i panelu, co dalej?

Ciemny 28 Lis 2006 22:12 1629 9
REKLAMA
  • #1 3274063
    Ciemny
    Poziom 11  
    Witam,
    Problem jest taki: brak dzwonków/polifonii w Nokii 3100.

Myślałem, że to wina buzera że nie kontaktuje, bo jak ściskam/ wyginam odbudowe to słychach melodie.

Kupiłem na allegro panel środkowy(stary był już zmasakrowany) wraz z anteną i buzerem, dzisiaj wszystko przełożyłem i wyczyściłem styki.

Teraz zostaje pytanie, co to może być?

Myślę, że wzmacniacz polifonii może nie kontaktować.
    Gdzie można to naprawić w Warszawie?
    Czy ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 3274137
    krawiol1987
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Posiadasz jakis sprzęt??
    Bo jak nie to do serwisu.
    Prawdopodobnie wygzanie upp by momogło lub przelotki. Sam juz kiedys to robiłem, zdjęcie ja zrobic te przelotki jest gdzieś na elektrodzie, bo na kompie nie moge znaleźć.
  • #3 3274155
    Ciemny
    Poziom 11  
    Sprzętu nie posidam.
    Czekam, może ktoś poleci mi jakiś serwis.
  • REKLAMA
  • #4 3274165
    krawiol1987
    Poziom 14  
    Ja niestety z Katowic. Ale w Warszawie jest sporo serwisów, Ci na elektrodzie powinni sie odezwać, nie zanos do byle jakiego bo tylko maniane zrobią.
  • REKLAMA
  • #5 3274174
    monty_p
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam!

W tych telefonach bardzo czesto robia sie przerwy pod (jak Ty to nazywasz) "wzmacniaczem polifonii", numer czesci N150.
    Czasami sie zdaza, ze sam BUZZER jest uszkodzony lub nie styka z plyta glowna.

Naprawa jest malo skomplikowana. Jedynym problemem jest koniecznosc posiadania lutownicy na gorace powietrze. :)
    Wystarczy przelutowac "wzmacniacz polifonii" i bedzie smigac.
    Sprawdz jednak wczesniej czy nie ma przerwy miedzy buzzerem a plyta glowna oraz czy buzzer nie jest uszkodzony mechanicznie, bądź nie jest zapchany opiłkami żelaza. :)

Jezeli jest wszystko OK, mozesz tez sprawdzic, czy nie ma przerwy miedzy stykami (od buzzera) na plycie glownej, a ukladem N150 (wzmacniaczem polifonii).

W zalaczniku przesylam zdjecie, na ktorym jest zaznaczone polaczenie tych stykow...

W razie problemow pisz...

Pozdrawiam
    Monty
    Załączniki:
    • Nokia 3100 - brak dzwonków mimo wymiany buzera i panelu, co dalej? 3100 buzzer.jpg (61.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3274224
    Ciemny
    Poziom 11  
    Telefon sprawdziłem na dwóch buzerach i nic, polifonia działa tylko wtedy gdy wyginam obudowę.

Dzisiaj telefon rozbierałem ze 3 razy, wymieniłem panel środkowy i buzer, wszystko przeczyściłem.

Z przykrościom stwierdzam,ze nie posiadam lutownicy Hot Air.
  • REKLAMA
  • #7 3274668
    Danycool1
    Poziom 12  
    Witam , przelutuj grotem elemęty koło styków buzzera jesłi to nie pomoże to wymiana n150 powinna załatwić sprawę
  • #8 3275637
    Ciemny
    Poziom 11  
    Podajcie jakieś namiary na porządny serwis GSM w Warszawie?

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Właśnie dzwoniłem do jednego serwisu Gsm,
    mówią że trzeba przegrzać proceror co ma kosztować 60zł.

Jak dla mnie to kwota troche za wysoka.
  • #9 3277563
    monty_p
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Do mnie wyslij :)
    Moge ci to zrobic conajmniej za polowe ceny, jezeli nie bedzie trzeba wymieniac N150.

Wg mnie nie trzeba nic wymieniac.
    Jezeli bym sie mylil to N150 do 3100 kosztuje 15zl. Mysle ze nie jest tak zle jak za taki telefon :):):)

Jak cos to pisz na GG lub na maila.
  • #10 3562942
    Ciemny
    Poziom 11  
    Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dźwięków i polifonii w telefonie Nokia 3100, mimo wymiany buzera i panelu środkowego oraz oczyszczenia styków. Objawem jest działanie polifonii tylko przy wyginaniu obudowy, co sugeruje przerwy w połączeniach. Najczęstszą przyczyną są przerwy w lutowaniu wzmacniacza polifonii (układ N150) lub uszkodzony buzer, który może nie stykać prawidłowo z płytą główną. Naprawa wymaga przelutowania elementów, najlepiej lutownicą na gorące powietrze. Zaleca się sprawdzenie ciągłości połączeń między buzzerem, płytą główną i układem N150 oraz oczyszczenie buzzeru z opiłków. W przypadku braku własnego sprzętu do lutowania, wskazane jest skorzystanie z usług profesjonalnego serwisu GSM, szczególnie w Warszawie. Koszt przegrzania procesora (reflow) w serwisie może wynosić około 60 zł, jednak możliwe są tańsze oferty, a sam układ N150 jest niedrogi (około 15 zł).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA