logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal TV 5115 – brak dźwięku po wymianie elektrolitów przy TDA1904, tylko szum

Haczyk 29 Lis 2006 19:11 1336 7
REKLAMA
  • #1 3276699
    Haczyk
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam dostałem TV które po paru minutach się wyłączało był zimny lut ale pojawił się kolejny problem z głosem.....początkowo był trzeszczący wymieniłem elektrolity wokół TDA 1904 ale nic nie pomogło. jedynie co słychać to bardzo cichy szum podczas zwiększania i zmniejszania głosu szum się odpowiednio zmniejszał i zwiększał ale głosu nadal nie ma gdzie szukać???
  • REKLAMA
  • #2 3276797
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Sprawdz prędzej filtry SFE 5,5 i 6,5 MHz a jak jest 6,0 to go usuń całkowicie

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze dostrój filtr ARCz ewentualnie
  • REKLAMA
  • #3 3277042
    Haczyk
    Poziom 19  
    podmieniłem filtry nic się nie zmieniło.... ale głowica UHF z wtykiem w TV jest łączona koncentrykiem....i jak dotykam przewodem antenowym do wejścia w tv słychać na ułamek sekundy głos sprawdzałem czy nie ma zimnych lutów i na wszelki wypadek przelutowałem okolice głowicy i filtrów ale też nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 3277050
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Sygnał do TDA 1904 dochodzi? Napięcia prawidłowe?

Remeknapr
  • #5 3277121
    Haczyk
    Poziom 19  
    napięcia prawidłowe
    ale powiedzcie mi dlaczego ruszając wtykiem antenowym co głos pojawia się na ułamek sekundy a wcześniej trzeszczał ale coś tam jeszcze było słychać a teraz nic tylko jak ruszam wtykiem antenowym.
  • #6 3277223
    slawmog
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, miałem niedawno przypadek taki, że był uszkodzony tranzystor podający sygnał audio z p.cz. (z nóżki deemfazy m.cz. w układzietypu TDA 83..) na wyjście euro i też nie było dźwięku.
  • REKLAMA
  • #7 3277465
    Haczyk
    Poziom 19  
    a nie czasem z m.cz??? i też się zastanawiałem czy przez AV będzie głos ale sprawdzę to dopiero w poniedziałek.
  • #8 3278426
    Haczyk
    Poziom 19  
    Witam właczyłem disiaj ponownie TV i powruciły trzaski w głosie ale jest to o tyle dziwne że głos jest ale tylko na polsacie czy to będzie cewka ARCZ???

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Royal TV 5115 po wymianie elektrolitów wokół układu TDA1904 pojawił się problem z brakiem dźwięku – słychać jedynie cichy szum, który zmienia się przy regulacji głośności. Wymieniono filtry SFE 5,5 i 6,5 MHz oraz dostrojono filtr ARCZ, jednak problem pozostał. Połączenie głowicy UHF z telewizorem realizowane jest koncentrykiem, a dotknięcie przewodu antenowego powoduje krótkotrwały pojawiający się dźwięk. Sprawdzono prawidłowość napięć i sygnału dochodzącego do TDA1904 oraz przelutowano okolice głowicy i filtrów, bez efektu. Podejrzewa się uszkodzenie elementów w torze audio, np. tranzystora podającego sygnał audio z p.cz. lub problem z cewką ARCZ, zwłaszcza że dźwięk pojawia się tylko na jednym kanale (Polsat). Rozważane jest również sprawdzenie sygnału audio z m.cz. i przez wejście AV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA