logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kabel Fbus na Mbus do Nokii 3330? Szukam schematów i wskazówek

Driver.s 28 Lip 2003 13:56 3264 19
REKLAMA
  • #1 302687
    Driver.s
    Poziom 11  
    Kupiłem (jeszcze w zeszłym roku) kabel Fbus do 3310/3330 ale teraz chciałbym go przerobić na Mbus (chyba ma większe możliwości. Prawda?? Sorki za takie putania ale z telefonami sie jeszcze nie bawiłem i niewiele wiem na ten temat, wiem tylko jak wgrać dzwonek i sms graf.)
    Czy ktoś zna jakiś prosty sposób jak to zrobić?
    Kabelek nie ma żadnych scalaków, diód czy czegoś w tym stylu same kable z com'a odrazu do telefonu.
    Jak można to prosze o jakieś chematy.
    Z góry dzieki wszystkim za pomoc!! :D
    Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #2 303033
    grzechugd
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    M-busem możesz np ściągnąć sima i przeliczyś sumy.
    Jesteś pewny czy kabel nie ma scalaka, bo są one najczęściej zalane we wtyczce.
    Tat w ogóle to kabelki te różnią się tylko jedną diodą.
    Jeśli jest scalak max 232 to mozesz zastosować przełącznik f-bus/m-bus.
    Tu masz schemat
    Załączniki:
    • Jak przerobić kabel Fbus na Mbus do Nokii 3330? Szukam schematów i wskazówek fbus-mbus.gif (9.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 303520
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    zrob zwore tx i rx i podłacz do m2bus
  • REKLAMA
  • #4 303622
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    a najlepiej podłacz pin RX podłacz do M2bus i z Rx podłacz przez diode w kierunku Tx
  • #5 304030
    Driver.s
    Poziom 11  
    okazało sie że faktycznie we wtyczce pewnie jest scalak. ale jak to przerobić żeby ni rozwalać wtyczki?? pomocy!! do komórki dochodzą 4 kabelki i we wtyczce przy kom jest nawet niejsce na przełącznik!
    Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #6 304102
    grzechugd
    Poziom 21  
    Jeżeli są 4 kabelki to moim zdaniem jest to kabelek m-bus/f-bus. Sprawdz jeszcze we wtyczce do których pinów są podłączone kabelki.
    Tu masz piny do większości telefonów (napewno się przydadzą)
    Załączniki:
    • Jak przerobić kabel Fbus na Mbus do Nokii 3330? Szukam schematów i wskazówek pinouts.gif (155.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 304335
    Driver.s
    Poziom 11  
    Może sie myle i to nie jest Fbus tylko Mbus albo F/Mbus w jednym! sam już niewiem! jak to sprawdzić?
    POZDRAWIAM !!!
    Ps. G&G dzięki za piny.
  • REKLAMA
  • #8 304490
    edziu
    Poziom 29  
    Driver.s napisał:
    Może sie myle i to nie jest Fbus tylko Mbus albo F/Mbus w jednym! sam już niewiem! jak to sprawdzić?
    POZDRAWIAM !!!
    Ps. G&G dzięki za piny.

jeżeli masz 3 kabelki to jest Fbus
    a jeżeli masz 4
    kabelki to Fbus i Mbus
  • #9 322927
    Driver.s
    Poziom 11  
    WITAM WSZYSTKICH !!!
    po długiej nieobecności znów jestem!!
    Kabelek ma 4 przewody więc wychodzi na to że F/Mbus ale simlocka nie idzie ściągnąć!
    dzięki za podpowiedzi!
    Może ktoś mi pomoże? Jak za jego pomocą ściągnąć sima??
    Z góry dzięki!!
    Pozdrawiam!!
  • #10 322963
    grzechugd
    Poziom 21  
    Ale z jakiego powodu nie idzie go ściągnąć.
    Troche więcej nformacji.
    Czy uzyskałeś wogóle połączenie z telefonem.
    Jakiego używasz programu
  • #11 476613
    Driver.s
    Poziom 11  
    wszystkie programy do ściągania simlocka z nokii odpowiadają, że brak połączenia z telefonem lub połączenie błędne!!
  • #12 476651
    edziu
    Poziom 29  
    a jakiego kalba urzywasz Mbus czy Fbus
  • #14 477437
    Driver.s
    Poziom 11  
    no właśnie niewiem czy to jest M czy F/bus. wyżej o tym pisałem. tylko jak to sprawdziś żeby mieć pewność??
  • #15 477624
    edziu
    Poziom 29  
    bez rozkrecania np logo manager tam w opcjach masz bybur kabla Fbus i Mbus na jednym bedziesz miał połaczenie
  • #16 479506
    Driver.s
    Poziom 11  
    kabelek działa na obu opcjach!! ale nadal niewiem czy to f czy M/bus. ale dzięki za podpowiedż!
  • #17 479716
    edziu
    Poziom 29  
    odłacz dwa piny Fbusta RX i TX one sa problemem twojego komunikacji telefonu
  • #18 485674
    Driver.s
    Poziom 11  
    czyli dokładnie jakie kabelki mam odłączyć? fBus i ...? myślisz że wtedy kabel będzie chodził i będzie można zdiąć sima?
  • #19 485882
    edziu
    Poziom 29  
    powinno chodzić do Fbus przeszkada
  • #20 487100
    Driver.s
    Poziom 11  
    ok to odłączam Fbus i zobaczymy czy działa. Ale wystarczy sam jeden kabelek Fbus? no zobaczymy!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki kabla Fbus na Mbus do telefonów Nokia 3310/3330. Kabel Fbus zwykle ma 3 przewody, natomiast kabel z 4 przewodami może obsługiwać zarówno Fbus, jak i Mbus. Różnica między kablami Fbus i Mbus często sprowadza się do obecności jednej diody lub scalaka (np. MAX232) w wtyczce, który może być ukryty pod zalewką. Przeróbka polega na odpowiednim przełączeniu linii TX i RX, czasem z użyciem diody kierunkowej, aby umożliwić komunikację Mbus. W przypadku kabla z 4 przewodami można odłączyć linie Fbus RX i TX, co powinno umożliwić działanie Mbus i ściągnięcie simlocka. Programy do ściągania simlocka wymagają poprawnego połączenia i odpowiedniego trybu kabla; Fbus nie pozwala na ściągnięcie simlocka, natomiast Mbus tak. Do testowania i przełączania trybów kabla można użyć oprogramowania typu Logo Manager lub Nokia Tool by Rolis. Wskazano również, że kable z przełącznikiem Fbus/Mbus lub z odpowiednią diodą są bardziej uniwersalne. W dyskusji pojawiły się schematy i piny do podłączenia, a także sugestie dotyczące sprawdzenia, które piny są podłączone do poszczególnych przewodów kabla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA