logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja RANEX 1511: Co wpisać w polach AREA CODE i AREA PREFIX dla Krakowa?

renata_kr 30 Lis 2006 15:29 3110 15
REKLAMA
  • #1 3279412
    renata_kr
    Poziom 10  
    Witam... może ktoś pomoże mi skonfigurować powyższy identyfikator.
    Mianowicie co należy wpisać w polu: AREA CODE oraz w polu AREA PREFIX.
    Mieszkam w Krakowie. Proszę o pomoc. Jestem zielona.....:) Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 3279687
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Jeżeli nie musisz, to nic nie wpisuj. Zadzwoń na niego i samo się wszystko ustawi. :D
    Ps. Oczywiście jeżeli masz włączoną tą usługę (3 PLN + Vat miesięcznie).:cry:
  • REKLAMA
  • #3 3280500
    renata_kr
    Poziom 10  
    Dzieki za podpowiedz:) ale chyba, ze musze zadzwonic z innego stacjonarnego, bo jak dzwonie z komorki to jest niemy:( chyba jeszcze, że problem jest w tym, że telefon do ktorego podlaczylam ranex jest wyposazony w wyswietlacz i dlatego to tylko na nim wyswietla się informacja. Sprobuje wyjac baterie z wyswietlacza w stacjonarce:)

PS. Niestety nie pomoglo... bede musiala sprobowac zadzwonic jeszcze z innej stacjonarki, i druga opcja to podpiac do aparatu pozbawionego wyswietlacza.
  • REKLAMA
  • #4 3280619
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Nie ma znaczenia, ze masz juz jeden aparat z wyświetlaczem. Ja mam przystawke innej firmy i dodatkowo aparat z identyfikacją i wszystko działa. Na obydwu mam pokazywany numer przychodzący. Skoro nie ma żadnej reakcji jak dzwonisz z komórki, to może masz nieprzystosowany kabel liniowy. Często urządzenia z zagranicy mają inaczej przyłączone żyły, a konkretnie przywożone z Niemiec.
  • #5 3280638
    renata_kr
    Poziom 10  
    Witam... kabel dostalam w zestawie ..a dokladniej kupilam caly zestaw na allegro. Wg sprzedajacego jedyna rzecz, ktora powinnam uczynic to uaktywnic usluge clip., a tę mam juz od dawna uaktywniona. Zestaw mial byc prezencikiem mikolajowym. ale chyba beda z tego nici. Ale idac za Twoja sugestia sprobuje jeszcze dac inny kabel. A jak to nie pomoze robie sobie sepuku :(

Sprawdzilam...wpinajac do dotychczasowej linii telefonicznej czyli na odcinku gniazdko - aparat , kabel dostarczony razem z RANEXem . I wszystko dziala jak nalezy..czyli niestety, albo trzeba ustawic te area cody, albo urzadzenie nie dziala jak nalezy, czyli zostalam, nabita w butelke... tyle, ze za niewielkie pieniadze. co nie jest zbyt wielkim pocieszeniem... zaczynam watpic w ludzi...
  • #6 3280689
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    renata_kr napisał:
    A jak to nie pomoze robie sobie sepuku :(

Tego nie rób, błagam Cię! :cry:

Sprawdź jeszcze czy masz odpowiedni sysytem w ustawieniach, bo masz do wyboru DTMF lub FSK. Ja tez kupiłem na allegro inny holenderski identyfikator i musiałem zmienić w ustawieniach, bo też mi nie działał.
  • #7 3280706
    renata_kr
    Poziom 10  
    nie ma przelacznika, a w instrukcji nie moge sie doczytac, bo jest po norwesku, czy jakos tak... jesli to ta kwestia, to pewnie bedzie to ustawienie programowe, nie widze innej mozliwosci.
  • #8 3280720
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    No pewnie, że nie ma przełącznika, ja tez nie znałem języka, ale w opisie znalazłem jak to zrobić (tak trochę po omacku). Jedank była możliwość w ogóle wejścia w jakiekolwiek programowanie. Nie wiem jak z tym jest u Ciebie.
  • #9 3280727
    renata_kr
    Poziom 10  
    Tyle, ze w instrukcji nie widze nigdzie uzytego symbolu dot. systemu
  • #10 3280731
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ale widziałem gdzieś w necie, że wymienia się te dwa systemy przy tym urządzeniu, które Ty posiadasz.
  • #11 3280805
    renata_kr
    Poziom 10  
    no to ide grzebac w necie, o ile znow jak przed chwila nie padnie:(. Narazie bardzo Ci dziekuje. Pewnie sie jeszcze odezwe
  • REKLAMA
  • #12 3280812
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Nie grzeb w necie, tylko w instrukcji, bo w necie było to w danych technicznych, jako reklama przy zakupie.
  • #13 3280822
    renata_kr
    Poziom 10  
    Nie wiem, czy moge Cie o to prosic, ale gdybym jutro w pracy zeskanowala te instrukcje i wysla Ci mailem to moze moglbys zerknac... moze dostrzezesz cos co mnie umknelo.
  • #14 3282132
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Oczywiście, że możesz. :D Po to jesteśmy, aby sobie pomagać.:D
  • #15 3282567
    renata_kr
    Poziom 10  
    Dziekuje serdecznie, tylko...zapomnialam wziac z soba do pracy tej instrukcji, ale moze cos wykombinuje zeby miec scan instrukcji.
  • #16 4675814
    arkpot
    Poziom 12  
    Witam. Może instrukcja choć po holendersku coś pomoże.
    Załączniki:
    • 7801108710001.pdf (310.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji identyfikatora numerów RANEX 1511, a konkretnie ustawień pól AREA CODE i AREA PREFIX dla Krakowa. Użytkownik zgłasza problemy z działaniem urządzenia, zwłaszcza brakiem reakcji przy połączeniach z telefonu komórkowego oraz niejasnościami co do konieczności wpisywania kodów. Poruszono kwestię aktywacji usługi CLIP oraz możliwych problemów z kablem liniowym, zwłaszcza gdy urządzenie pochodzi z zagranicy (np. Niemiec). Wskazano na potencjalną konieczność zmiany systemu sygnalizacji między DTMF a FSK, jednak brak jest jasnych instrukcji w dołączonej dokumentacji, która jest w języku norweskim lub holenderskim. Użytkownik rozważa wymianę kabla i testowanie urządzenia na aparacie bez wyświetlacza. Wskazano, że jeśli nie ma potrzeby, pola AREA CODE i AREA PREFIX można pozostawić puste, a konfiguracja powinna nastąpić automatycznie po wykonaniu połączenia z innego telefonu stacjonarnego. Wskazano również na możliwość programowej zmiany ustawień systemu sygnalizacji, choć brak jest szczegółów w instrukcji. Użytkownik planuje przesłać skan instrukcji w celu dalszej pomocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA