Mam problem potrzebuje porady dlatego pisze:)...Chcem zakupic kolumny pełnozakresowe do 1500zl mocy okolo 100wat RMS...Słucham Rapu R&B i podobnej muzyki wiec potrzebuje dobrych kolumn ktore oddadzą chociaz troche estetyke basu w tej muzyce oraz nie zniejształcą innych tonów...Myslełem o JBL E60 ale czy to dobry wybór?? Napędzał bym je wzmachem 2x85wat RMS przy 8Ohmach...czekam na propozycje z góry dziekuje:)
Hmm Altusy..no nie wiem chodzi mi o jakis nowy styl tez zeby to nie było szerokie tylko wąskie poprostu zeby miało wyglad chociaz altusy słuchałem jak grają i podoba mi sie:) masz jeszcze jakies propozycje??
Chciałem 2 sztuki za 1500zl:) a patrzyłes te JBL E60?? Co o nich myslisz?? A moze nie kupowac tylko zrobic sobie samemu?? tylko zeby to miało tak z 100Wat RMSu to jakie głośniki??
jak lubisz majsterkowac masz odpowiednie zaplecze i sprzet i wiedze to mozesz sobie zrobic jakies kolumienki na STX www.stx.pl mozesz stworzyc własny projekt kolumn lub skorzystac z jakiegos projektu z działu DIY a co do tych JBL E60 to podobaja mi sie te kolumny
Wiesz o firmie STX mam nieco gorsze zdanie nie chciał bym sie o niej wypowiadac ale...mowiac jednym słowem linia głośników ...-150-...SC lub SS to jedna wielka kicha to nie gra tylko za przeproszeniem pierdzi moj kumpel ma STXa i wiem tyle ze juz go nie chcem...bas nie jest uderzeniem a przy Rapie no licząc jest miekki ale niema takiego precyzyjnego basu...Zauwazyłem ze strasznie jadą tu firmy takie jak Dibeisi i Alphard szczerze to moge powiedziec ze te firmy wymiataja STXa bo miałem doczyniena z Dibeisi i Alphard...A jesli chodzi o majsterkowanie to składanie sprzetu to to co lubie nie mam duzego pojecia ale czasem udaje sie złozyc cos co gra bardzo ładnie:) a Ty co sadzisz o firmach Alphard i Dibeisi??
o Alpharad słyszałem wiele dobrych rzeczy ale przeciez my mamy naszego starego Tonsila mozesz kupic ich głosniki i złozyc cos co Ci sie podoba na ich przetwornikach ktore sa bardzo dobre
No tez przed chwilą o tym pomyslałem tylko juz sam nie wiem jakich głośników uzyc zastanawiałem sie nad GDN 20/80/2,8 , GDM 10/80/nie pamietam dalej hihi:) i jakis wysokotonowy tu moge dac STXa nawet bo co do wysokich tonów STX nie mam zastrzerzen:) pewnie wybrał bym GDWT-8-150-8-PJ i włożył to w pudło o wymiarach (wysXszrXgł) 96x24x28 czest podziału zwrotnicy 1kHz i 6kHz ale chciałem zrobic podobna konstrukcje na alphardach z seri do kin domowych HW a mianowicie na Bas 18cm WH-651 H81 8Ohm Średni WH-501 H82 8Ohm i Wysoki DT-101 8Ohm i podział zwrotnicy 600Hz 5.5kHz a wymiary to 96x22x33 co o tym myslisz?? alphardy te są do obejrzenie na stronie http://www.centrumelektroniki.pl/ wejdz i poszukaj:)
Dodano po 3 [minuty]:
aha jesli chodzi o konstrukcje na alphardach to uzył bym nie płyt wiórowych ale desek z drzewa sosnowego lub jakiegos innego o grubosci 25mm lub 28mm i wyszło by ze w środku litrarz wyszedł by około 45Litrów ale czytałem o tych głosnikach juz i pisze ze wystarczaja im obudowy o pojemnosciach do 16litrów bez bass-reflex//ala bas reflexa dał bym dla poprawienia wygladu kolumny ale zakleił bym go od tyłu poprostu tylko dla estetyki:)
to minie troszq czasu bo sprawdzajac cene tego wszystkiego to wychodzi ze bedzie mnie to kosztowac około 1000zl dlatego ze chcem zadbac o zwrotnice tez i zrobic sam albo zamówic mam juz firme ktora mi to zrobi za mała kase za zwrotnice wydam okolo 30zl tzn za jedna sztuke oczywiscie czyli 60zeta + przesyłka z 20zl czyli 80 juz na same zwrotnice za głośniki wyliczysz sam z podanej strony oczywiscie tu dolicz 30zl za przesyłke, a obudowa w moim przypadku to droga rzecz nie mam specjalnego sprzetu ani dojscia do materiału ale postaram sie poszukac...niestety nie moge znalezc desek o takich wymiarach jak np 120x35x2.6 cm znalazłem ale deski mokre trzeba suszyc okolo poł roku i zastanawiam sie nad kupnem bo z przechowaniem w suchym nie bedzie problemu:) potrzebuje jeszcze kilka ocen co do tego co napisalismy chciałbym zeby oceniło to kilka osób jeszcze:) dzieki za ocene:)
Dodano po 29 [minuty]:
Jesli chcesz wystawie moj subwoofer ktory zrobiłem na tazm odpier*** bez wyliczen i takich tam pierdów wymiary zew to 62cm wys 36szer i 36 gł w srodku okolo 65litrów jest chyba odliczajac bass-reflex i wszystko a przetwornikiem jest MRS Black Power 12" 8 ohm 250Hz odciecia on ma okolo 85wat na moje oko ale szczerze jak stoi w rogu pokoju 5x5 i dosłownie...szok w uszach:) jutro postaram sie wrzucic fotki:)
dzieki Danielek:) pozdro dla Ciebie:) a na marginesie to subik do tych kolumn bedzie inny...prawdopodobnie na boschmannie tyrancie:) z moca 350wat RMS:)
✨ Poszukiwano kolumn pełnozakresowych do 1500 zł o mocy około 100 W RMS, z naciskiem na dobre odwzorowanie basu w muzyce Rap i R&B oraz zachowanie czystości pozostałych tonów. Rozważano zakup JBL E60, napędzanych wzmacniaczem 2x85 W RMS przy 8 Ω. W dyskusji pojawiły się propozycje kolumn Altus 200, Sony, Technics, Magnat oraz JBL Northridge E80. Poruszono temat samodzielnego budowania kolumn, zwłaszcza na bazie głośników Tonsila, STX, Alphard i Dibeisi. Krytykowano głośniki STX za słaby, nieprecyzyjny bas, natomiast Alphard i Dibeisi oceniano pozytywnie. Zaproponowano konstrukcję DIY z głośnikami Tonsil GDN 20/80/2,8, GDM 10/80 oraz wysokotonowym GDWT-8-150-8-PJ, z obudową o wymiarach około 96x24x28 cm i podziałem zwrotnicy 1 kHz i 6 kHz. Alternatywnie rozważano zestaw Alphard HW do kina domowego: bas WH-651 H81 18 cm, średni WH-501 H82 i wysoki DT-101, z podziałem zwrotnicy 600 Hz i 5,5 kHz oraz obudową 96x22x33 cm wykonaną z drewna sosnowego o grubości 25-28 mm. Koszt samodzielnej budowy szacowano na około 1000 zł, w tym zwrotnice za około 80 zł. Wspomniano także o planowanym subwooferze na Boschmann Tyrant o mocy 350 W RMS. Dyskusja zawierała linki do ofert kolumn na Allegro oraz sugestie dotyczące materiałów i konstrukcji obudów. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.