logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 1mbps - jak poprawić ID i kolejki w eMule?

kulajson_Rybnik 01 Gru 2006 13:34 1317 6
REKLAMA
  • #1 3282543
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    witam

mam pare pytan

czemu mam LOW ID na emule jak mam neostarde 1mega

i czemu tak długo stoje w kolejkach jak bym miał internet 128 kb/ps :/

jaki program jest lepszy od emule zeby mozna było sciagac filmy i gierki ?

czy moze sa jakies łatki na emule zeby wymuszał kolejki albo cos w tym stylu?
  • REKLAMA
  • #2 3282708
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    masz low id bo nie masz stalego IP tylko zmienne tak jak to bywa u TPsa
    jak chcesz sciagac szybciej musisz udostepnic jak najwiecej wtedy nie bedziesz tak dlugo czekal w kolejkach i jeszcze mozesz zmienic w zakladce pliki klikajac prawym na sciagniete juz pliki i wybrac opcje priorytet wysylanie na release
  • REKLAMA
  • #3 3282754
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam.
    rado_ napisał:

masz low id bo nie masz stalego IP tylko zmienne tak jak to bywa u TPsa

Ciekawa teoria.

@kulajson_Rybnik za pomocą jakiego urządzenia się łączysz (np LiveBox)??
    Jeżeli LiveBox to przekieruj porty i skonfiguruj eMula, oraz jeszcze zrób wyjątki w Firewall'u dla eMula
  • REKLAMA
  • #4 3282822
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    http://www.osiol.com/index.php?showtopic=40513

tu masz konkretnie zdanie na ten temat Jeśli masz LowID to możesz pobierać i wysyłać tylko do osób z HighID, trudniej Ci się dostać na serwery ED2K i dlużej czekasz w kolejkach u źródeł. Warto wiec postarać się o HighID, wtedy emule działa bez żadnych ograniczeń.
    HighID dostajesz gdy masz publiczne IP lub przekierowane porty osła na swój adres w sieci lokalnej oraz, gdy nic Ci nie blokuje tych portów. Musisz przepuścić Emule przez wszystkie firewalle czyli zapory sieciowe.

Przez co IP rowniez ma na to wplyw
  • REKLAMA
  • #5 3283022
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    rado_ napisał:
    http://www.osiol.com/index.php?showtopic=40513

tu masz konkretnie zdanie na ten temat Jeśli masz LowID to możesz pobierać i wysyłać tylko do osób z HighID, trudniej Ci się dostać na serwery ED2K i dlużej czekasz w kolejkach u źródeł. Warto wiec postarać się o HighID, wtedy emule działa bez żadnych ograniczeń.
    HighID dostajesz gdy masz publiczne IP lub przekierowane porty osła na swój adres w sieci lokalnej oraz, gdy nic Ci nie blokuje tych portów. Musisz przepuścić Emule przez wszystkie firewalle czyli zapory sieciowe.

Przez co IP rowniez ma na to wplyw

Raczej klasa adresu IP, a nie jego status (Statycznie czy dynamicznie przydzielany)
  • #6 3284758
    kulajson_Rybnik
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    modem Speed Touch 330

udostepnilem dosc duzo 40 GB

a sciagnolem firewale i dalej Low ID

co mam robic ? jak mam przekierowac porty

przeciez mam publiczne IP
  • #7 3285738
    Interesant
    Poziom 34  
    Witam ponownie.
    kulajson_Rybnik napisał:

modem Speed Touch 330 udostepnilem dosc duzo 40 GB a sciagnolem firewale i dalej Low ID co mam robic ? jak mam przekierowac porty
    przeciez mam publiczne IP

Jak mamy rozumieć że ściągnąłeś Firewall'e??

ps. Jeżeli po wyłączeniu Firewall'i nadal masz LowID, to musisz mieć jakiś syf w systemie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem niskiego ID w eMule przy łączu Neostrada 1 Mbps wynika głównie z braku stałego publicznego IP lub nieprawidłowej konfiguracji przekierowania portów w routerze/modemie. Low ID ogranicza możliwość połączenia z serwerami ED2K i powoduje dłuższe oczekiwanie w kolejkach. Aby uzyskać High ID, konieczne jest posiadanie publicznego IP lub poprawne przekierowanie portów na adres lokalny oraz wyłączenie lub odpowiednia konfiguracja zapór sieciowych (firewall). Użytkownik powinien udostępniać dużo danych, co skraca czas oczekiwania w kolejkach. Wskazane jest także ustawienie priorytetu wysyłania na pobranych plikach. Problemy mogą wynikać z urządzenia łączącego (np. modem Speed Touch 330) lub obecności oprogramowania blokującego porty. Nie znaleziono jednoznacznej rekomendacji alternatywnego programu do eMule ani łatki wymuszającej kolejki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA