logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne odstępy czasowe przy wysyłaniu kodów klawiszy w emulatorze PS2

darrrrek 01 Gru 2006 18:19 2469 2
REKLAMA
  • #1 3283556
    darrrrek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Witam !

Zrobilem sobie emulator klawiatury PS2. Smiga bez problemu...ale kiedys czytalem gdzies post na temat odstepow pomiedzy wyslaniem jednego i drugiego znaku, nie wiem czy to prawda ale ten ktos pisal ze zbyt male odstepy moga upalic port PS2 w kompie ? nie znam sie na tym stad moje pytanie bo nie chce sobie uwalic kompa :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3283800
    bis
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Jeżeli stosujesz się do standardu to nie ma takiego zagrożenia. Robiłem wiele symulatorów klawiatur, używając różnych typów procków (8051, PICxxx) i nigdy sie nie spotkałem z jakąkolwiek wzmianką o takich zagrożeniach (miałem też oryginalne dokumentacje do scalonych interfejsów klawiaturowych do płyt głównych PC). Może ten koleś robił coś takiego i przypadkiem "upalił" port i musiał to jakoś "fachowo" wytłumaczyć(w końcu praktycznie uczynił niezdatną do użytku całą płytę). Odstęp pomiędzy transmisjami znaków nie ma znaczenia, jedyny problem tkwi w tym że czasami strona PC może chwilowo zablokować transmisję (ściągając linię do "0") ale przecież wymagane jest aby układy nadawcze były typu "open collector" więc nie ma możliwości aby cokolwiek się "upaliło", a jedyny efekt to niepoprawnie zdekodowane znaki lub ich "zniknięcie". Jeżeli nadajesz te znaki układem zgodnym z OC to nic Tobie nie grozi.

bis.
  • #3 3283819
    darrrrek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    wielki dzieki :)

Pozdrawiam !
REKLAMA