logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Thalia – co zamontować w wycięte otwory po tylnych głośnikach?

Maurinius 02 Gru 2006 11:04 2322 11
REKLAMA
  • #1 3285446
    Maurinius
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam takowy problem gdyż mam Renault Thalia i co z tylnimi głośnikami! Polecacie aby ich nie montować ale moj problem jest taki iż mam wyciete dziury w przegrodzie pomiedzy bagażnikiem a kabina samochodu i co teraz wstawić tam głośniki? Kolega mi powiedział aby zamontowac tam dwa bassreflexy ale czy to coś da? I jak wy byście polecili?
  • REKLAMA
  • #2 3285491
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    No a masz jakieś głośniki z przodu lub subwoofer w bagażniku? Jak wozisz suba to poprostu zakryj te otwory jakimś dźwiękoprzepuszczalnym materiałem i koniec.
  • #3 3285570
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    u mnie sasiad w renault talii ma zamontowane dwudrozne wspolosiowki blaupunkta o rozmiarze 13 cm i gra to naprawde fajnie:) mogl by tez tak zrobic jesli nie masz zamiaru pakowac suba:)
  • REKLAMA
  • #4 3285615
    Maurinius
    Poziom 13  
    właśnie ma lanzara z tylu pod monacorem hpb 1502! w przodu jbl odseparowane pod zwrotnicami na wzmacniaczu jbl gtq 240 i wlasnie z z tylu mam tez jbl'ki i co z nimi zostawic, zakrywc, tunele?
  • REKLAMA
  • #5 3286060
    link2jack
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Ten problem mozesz rozwiązac samemu. Podłącz te tylnie glosniki pod radio i zobacz jak to gra. Jezeli nie bedzie cie to sadysfakcjonowalo to pozostaniesz przy odseparowanym przednim zestawie. Dla osob siedzących z przodu (czyli dla ciebie) system tylni nie znaczy az tak bardzo, ale gdy wezmiesz kolezanki :) na tył to one zapewne by chcialy uslyszec cos poza basem z lanzara :)
  • #6 3287806
    Maurinius
    Poziom 13  
    Obecnie mam je podpiete pod radio bo robie cala nowa instalacje i graja wlasnie kiepsko! I stąd moje pytanie dac je pod wzmacniacz(czy ma to wogole jakis sens w moim wypadku) czy tez tak jak mowil mi kolega dać w ich miejsce dwa porty BR? Albo jakie sinne rozwiązanie a zaślepić je hmmm.. nie wiem czym i jak bo samochod jest ojca więc nie chciał bym jakiś wielkich przeróbek robic!
  • REKLAMA
  • #7 3288471
    link2jack
    Poziom 18  
    No coż jesli grają kiepsko to nie ma co ich trzymac w samochodzie (tylko nie wiem z jakiego powodu grają nie tak jak trzeba - przeciez to jbl to nie jest "szajs" - no ale jesli bawiles sie ustawieniami w radio i nic nie dalo to wywalamy a na ich miejsce nałozyłbym jakiś materiał. Bo zostawic 2 dziury w półce to nie wyglądaloby estetycznie. Naciągniesz jakis material dzwiekoprzepuszczalny kolorystycznie odpowiadający tapicerce i bedzie ok.
  • #8 3288765
    Maurinius
    Poziom 13  
    One grają dobrze ale pod wzmakiem! Pod radiem to jest kicha i dlatego nie chciał bym ich wywalać! A z drugiej storny bas i głośniki z tylu nie współpracuja razem:/
  • #9 3288884
    link2jack
    Poziom 18  
    No jezeli nie masz opcji kupienia wzmacniacza 4kanaly pod przod i tył to nie ma innego wyjscia jak wyjecie. A jakie to są konkretnie jbl'e? i jakie radio?
  • #10 3289002
    Maurinius
    Poziom 13  
    Mam wzmacniacz JBL GTQ240 (4 kanały) głośniki te z tylu co mam to JBL GTO 603 3-drożne! I mi non stop chodzi oto bo nie polecacie do tylu głośnikow przy subie! I juz nie wiem z tym tyłem zrobic! Pioneer DEH-30mp ale planuje kupic cos innego! A Ty link2jack za ile chcesz skalic tego Twego pionka? ile itp?
  • #11 3289044
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    zawsze mozesz te glosniki sprzedac:)
  • #12 3289576
    link2jack
    Poziom 18  
    Na twoim miejscu to dokupilbym jeszcze jeden wzmacniacz i to by rozwiązalo sprawe (np. wzmacniacz solinga - polecany na elektrodzie) Co do radyjka obecnie mam p6800mp a do sprzedania mam p7700mp (identyczne radia jezeli chodzi o bebechy i "soft") cenie go tak jak chodzi na allegro czyli okolice 700zł - jezeli jestes zainteresowany zawsze mozemy sie jakos dogadac.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Thalia pojawił się problem z wyciętymi otworami po tylnych głośnikach w przegrodzie między bagażnikiem a kabiną. Użytkownik posiada głośniki JBL GTO 603 3-drożne podłączone pod radio Pioneer DEH-30mp oraz wzmacniacz JBL GTQ240 4-kanałowy. Głośniki grają dobrze pod wzmacniaczem, natomiast pod radiem jakość dźwięku jest słaba. Dyskusja dotyczyła opłacalności montażu tylnych głośników przy obecności subwoofera Lanzar HPB 1502 w bagażniku oraz możliwości zastąpienia głośników portami bassreflex (BR). Zalecano przetestowanie głośników pod wzmacniaczem, a jeśli dźwięk nie będzie satysfakcjonujący, rozważenie ich demontażu i zaślepienia otworów materiałem dźwiękoprzepuszczalnym dopasowanym kolorystycznie do tapicerki. Alternatywnie sugerowano zakup dodatkowego wzmacniacza do obsługi tylnych głośników. Wskazano, że tylne głośniki mają mniejsze znaczenie dla kierowcy, ale mogą poprawić odbiór dźwięku dla pasażerów z tyłu. W przypadku braku możliwości poprawnego wzmocnienia tylnych głośników, lepszym rozwiązaniem jest ich demontaż i estetyczne zaślepienie otworów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA