logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa komputery: USB i gniazdo sieciowe, kabel Multi-Link Seven?

jacek24 02 Gru 2006 13:44 2469 12
REKLAMA
  • #1 3285958
    jacek24
    Poziom 11  
    Chcialem zapytac o mozliwosc polaczenia dwoch komputerow Jeden z komputerow posiada gniazdo sieciowe, drugi posiada karte sieciowa zintegrowana i nie ma typowego gniazda sieciowego tylko USB. Wyjscia sieciowe sa w nieuzywanym modemie "telefonicznym". Czy mozliwe jest polaczenie tych komputerow jakims kablem I czy nie bylby dobry np. kabel Multi-Link marki Seven Czy ten kabel posiada na jednym koncu wtyczke USB a na drugim wtyczke do sieciowki?? Czy sa w ogole takie kable?? Sorry jesli zaczalem temat ktory sie juz kiedys moze pojawil ale nie mam czasu przegladac calego forum Prosze o porade
  • REKLAMA
  • #2 3286036
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Wszystko pomieszałeś-modem to jedno a karta sieciowa to drugie.Połączyć komputery można na wiele sposobów-przez com,lpt,kartę sieciową,modem,usb a jakby się uparł to przez kartę voice.A przeglądnąc forum nie zaszkodzi bo juiż dawnio miałbys odopowiedz na swoje pytanie.
  • #3 3286156
    jacek24
    Poziom 11  
    Wiem ze modem a karta sieciowa to zupelnie cos innego. Chodzi o to ze moj komputer posiada zintegrowana karte sieciowa i nie ma typowego wejscia sieciowego. Wspomnialem natomiast o modemie bo takie wejscia tam wlasnie sie znajduja i zakladalem ze moze to miec jakies znaczenie. Moje glowne pytanie to czy sa kable ktore polczylyby komputery z jednej strony przez USB a z drugiej przez gniazdo sieciowe (bo rozumiem z poprzedniego posta ze modem sie tutaj nie przyda)
  • #4 3286187
    kristof123
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam !!!
    Możesz połączyć kablem USB z jednej i drugiej strony ,a czy tak jak ty chcesz to niewiem .Możesz także połączyć dwie karty sieciowe ze sobą .Ja kiedyś używałem kabla LPT z jedne i z drugiej strony .Można także użyć rs232 .Ale czy takie kombinacje że z jednej strony USB a z drugiej co innego to nie wiem czy zdawają egzamin .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3287602
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    odpowiedz co ma piernik do wiatraka czy karta zaintegrowana czy nie posiada wyjscie rj45 wiec o co chodzi nie ma kart zaintegrowanych bez wyjscia rj45 bo chyba przeciez nie bylo by sensu robic karty sieciowej jak nie mozna jej uzyc ja przynajmniej z tego cie zrozumialem mozesz to zrobic za pomoca polaczenia radiowego ale to juz niestety drozsza inwestycja
  • REKLAMA
  • #6 3288105
    jacek24
    Poziom 11  
    Jeszcze raz powtarzam ze moja karta sieciowa nie ma zadnego wyjscia sieciowego i jesli ten skrot rj45 jest okresleniem takiego wlasnie wyjscia to go nie ma. Moze pomocna bedzie informacja ze posiadam plyte główna ASUS A7N8X-X. Oprocz wyjsc USB innych wyjsc nie ma. Modem od stalego lacza poloczony jest z komputerem wlasnie przez wejscie USB. Jeszcze raz pytam czy ktos kiedys laczyl komputery kablem ktory mial z jednej strony wtyczke do USB a z drugiej wtyczke do wejscia sieciowego?? Czy sa takie kable??
  • #7 3288180
    MacGyver.
    Poziom 21  
    jacek24 napisał:
    Jeszcze raz powtarzam ze moja karta sieciowa nie ma zadnego wyjscia sieciowego i jesli ten skrot rj45 jest okresleniem takiego wlasnie wyjscia to go nie ma. Moze pomocna bedzie informacja ze posiadam plyte główna ASUS A7N8X-X. Oprocz wyjsc USB innych wyjsc nie ma. Modem od stalego lacza poloczony jest z komputerem wlasnie przez wejscie USB. Jeszcze raz pytam czy ktos kiedys laczyl komputery kablem ktory mial z jednej strony wtyczke do USB a z drugiej wtyczke do wejscia sieciowego?? Czy sa takie kable??

W takim razie NIE masz karty sieciowej. Zaś port USB jest pod peryferia komputerowe. Trochę teorii...

PS: Ja robiłem różnorakie połączenia kompów:
    -karty sieciowe LAN kablem (z przeplotem - konieczne do bezpośredniego spięcia kart),
    -kartami bezprzewodowymi (trybem ad-hoc, jedna musi mieć możliwość pracy jako AP, a takie karty jest ciężko znaleźć),
    -Access Pointem podłączonym do karty sieciowej LAN i kartą bezprzewodową
    -dwoma Access Pointami (jeden jako AP, zaś drugi APC)
    -podczerwienią
  • #8 3290652
    jacek24
    Poziom 11  
    MacGyver. napisał:

W takim razie NIE masz karty sieciowej. Zaś port USB jest pod peryferia komputerowe. Trochę teorii...

Otoz mam karte sieciowa. Dla potwierdzenia tych slow zostawiam tego chociazby linka http://www.uno.pl/t_8808/a7n8x-x/
  • #9 3290861
    MacGyver.
    Poziom 21  
    To masz kartę sieciową i ona ma wyjście RJ-45 (nie USB). Te gniazdo jest na prawo od gniazd USB (nad gniazdami kol. zielonego i niebieskiego od karty dźwiękowej). Jeśli drugi komp ma też kartę sieciową to pozostaje nic jak zakup skrętki (kabla sieciowego) z zarobionymi wtykami RJ-45 (koniecznie z przeplotem/skrosowaniem). I tyle.
  • REKLAMA
  • #10 3291338
    jacek24
    Poziom 11  
    MacGyver. napisał:
    To masz kartę sieciową i ona ma wyjście RJ-45 (nie USB). Te gniazdo jest na prawo od gniazd USB (nad gniazdami kol. zielonego i niebieskiego od karty dźwiękowej). Jeśli drugi komputer ma też kartę sieciową to pozostaje nic jak zakup skrętki (kabla sieciowego) z zarobionymi wtykami RJ-45 (koniecznie z przeplotem/skrosowaniem). I tyle.

To juz jest konkretna odpowiedz. Tylko ja tego wejscia nie widze. A zeby pokazac co widze zalaczam to zdjecie

Jak połączyć dwa komputery: USB i gniazdo sieciowe, kabel Multi-Link Seven?
  • Pomocny post
    #11 3292375
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Zdejmij tą blaszkę bo ona nie ma otworu na te gniazdo i je przysłania. Między portem drukarki a portem myszy na tej pustce przy USB jest to gniazdo.
  • Pomocny post
    #12 3292394
    rkotas
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    pod blaszka(oslonka) jest gniazdo do sieciowki
  • #13 3293737
    jacek24
    Poziom 11  
    Sprawa coraz bardziej staje sie jasna i niedlugo pewnie caly problem sie rozwiaze. Zajrze oczywiscie pod ta blaszke i napisze co pod nia jest. Nie predzej jednak jak w sobote. Dla wszystkich wiec zainteresoawnych mowie ze ciag dlaszy nastapi. Zastanawia mnie tylko dlaczego mam blaszke ktora zaslania gniazdo??. Ale to juz nie pytanie na forum Chyba ze jest jakas odpowiedz ktorej nie znam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości połączenia dwóch komputerów, z których jeden posiada zintegrowaną kartę sieciową bez widocznego standardowego gniazda RJ-45, a drugi korzysta z portu USB. Pytanie dotyczy istnienia kabla, który z jednej strony miałby wtyczkę USB, a z drugiej wtyczkę sieciową (RJ-45), np. kabla Multi-Link marki Seven. Uczestnicy wyjaśniają, że karta sieciowa zintegrowana na płycie ASUS A7N8X-X posiada standardowe wyjście RJ-45, jednak jest ono zasłonięte metalową blaszką, co może powodować wrażenie braku gniazda. Nie istnieją kable łączące bezpośrednio USB z gniazdem sieciowym RJ-45, gdyż USB służy do podłączania urządzeń peryferyjnych, a sieć wymaga dedykowanego interfejsu sieciowego. Proponowane metody połączenia komputerów to użycie kabla sieciowego z wtykami RJ-45 (z przeplotem/skrosowaniem) do połączenia kart sieciowych lub alternatywnie połączenia przez porty COM, LPT, RS232, modem, USB-USB (specjalne kable) lub sieć bezprzewodową. Ostatecznie rozwiązaniem jest zdjęcie osłony (blaszki) z płyty głównej, aby uzyskać dostęp do gniazda RJ-45 i podłączenie standardowego kabla sieciowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA