logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Presario 700 - brak obrazu na LCD, problem z podświetleniem?

gizmo07 03 Gru 2006 00:13 3205 17
REKLAMA
  • #1 3288177
    gizmo07
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam!
    Bardzo prosze o pomoc.
    Compaq Presario 700. Brak obrazu na LCD.
    Laptop startuje, swieci sie dioda zasilania, dioda od "myślenia" świeci sie tylko sekunde po starcie potem gasnie.Czy to normalne objawy?

Byl w servisie i wrocil z adnotacja "układ zasilania podświetlenia matryca (przetwornica)". Oczywyscie wymienic chca całą część (matryce?), a nie tylko cząstkę podzespołu. Cena kolosalna.
    Czy ktos dopuszcza inna diagnoze?
    Czy jest możliwość przełączenia wyświetlania obrazu na zwykły monitor ?
    Jestem w stanie dostac ta czesc w miare tanio (w servisie spiewali 1500zl?;p) i jak to wyglada?
  • REKLAMA
  • #2 3288190
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Podłącz go na zewnętrzny monitor,jak z tyłu ma d-sub. Przełączanie obrazu to standard, funkcja (Fn) i jakiś z F1-F12 powinien być obrazek monitorka łamanego na laptop. Wciskasz ta kombinacje po włączaniu jaies 5s i powinno działac.

Inwerter sam wymienisz oczywiście za grosze (50zł) szukaj po allegro.

najlepiej rozkręć matrycę i będizesz miał z boku albo na dole taka podłuzna plytke, to będzie inwerter czyli przetwornica.
  • REKLAMA
  • #3 3288205
    gizmo07
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz. Zastanawiam sie, czy oby napewno w servisie dobrze rozpoznali przypadlosc.
    Przelaczenie to FN+F3. Jest gniazdo do monitora. Lecz po podłączeniu monitora i naciśnięciu ów kombinacji przyciskow nic sie nie dzieje.
  • #4 3288206
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Tak wygląda inwerter:

A tak klwiatura, więc Fn + F3:

Dodano po 1 [minuty]:

Najpierw odłącz matrycę. Może ona powoduje dziwne zachowanie. Rozumiem, że komputer jest/byl przed awarią LCD sprawny?
  • REKLAMA
  • #5 3288212
    gizmo07
    Poziom 11  
    Był sprawny. Tydzien leżał nie używany, chcac go potem uruchomic juz nic nie wyświetlił.
    Lece po śrubokręt.
  • #6 3288213
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Wykręcanie matrycy:

http://armbrust.dyndns.org:81/tips_content/presario700/display.html

Inne naprawy/rozkręcania i skręcania/ Presario 700:

http://armbrust.dyndns.org:81/tips_content/presario700/

W razie czego służę pomocą!

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście najpierw trzeba wyjąć klawiaturę i zdjąć panel z diodami, compaq zawsze utrudnia. Wszytsko jest na podanej stronie.
  • #7 3288280
    gizmo07
    Poziom 11  
    Wielki dzieki za tak dokladny opis! Wykonalem juz te czynnosci, jednak po odłączeni matrycy laptop dalej nie przełącza wyświetlania. Laptopa bardzo dlugo diagnozowali, wysylali nawet do Warszawy, ale czy oby napewno dobrze stwierdzili usterke? Moze karta graficzna? Nieświecąca dioda od "myślenia" moze cos oznaczac? Nie wiem dokladnie, bo laptop jest dziewczyny, ale jak dla mnie to on za cicho chodzi. Moze dysk?

Jakies pomysly panie syriuszblack?
  • #8 3288317
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Najpierw zapytam dla formalnosci skąd jesteś, ale wątpię w 3miasto i okolice-tak mógłbym coś poradzić bardziej materialnie.

Dioda od "myślenia" jeśli się świeci na początku, a potem zero reakcji faktycznie może oznaczać dysk, ale i tak powinno na ekranie wyświetlić się informacja o błędzie dysku, a nie ma obrazu. To trzeba sprawdzić na początek. Doradzałbym jeszcze odłączenie dysku i ramu i włączenie go w takim stanie (jak ma pokrętło od głośniczków dac na max) i zobaczyć co wtedy. Oczywiście przełączać na monitor w stanie włączonym :) Ewentualnie wypalić na płytkę DSL (Damn Small Linux http://www.damnsmalllinux.org/ ) ma 50mb i spróbować zbootować z cd, może tak ruszy-powinien mielić cd a to będzie słychać.

Można dysk podłączyc do stacjonara i zobaczyć co z nim,ale to nadal nie rozwiązuje naszego problemu.

Jeśli to karta graficzna walnięta to sprawa przechlapana bo nie ma czego ratować.
  • REKLAMA
  • #9 3288547
    gizmo07
    Poziom 11  
    Jestem z drugiej strony polski - Wrocław, Legnica...
    Zaraz zabiore sie do pracy, jednak przestraszylo mnie Twoje ostatnie zdanie:)
    Dlaczego w przypadku karty graficznej nie ma czego ratowac? Chodzi o zintegrowanie z płytą główną?

Dodano po 25 [minuty]:

Nie wiem czy w nocy bylem zbyt zmeczony jak sie do tego zabierałem, ale dzisiaj odłączylem dysk na sekunde(komputer piszczal), podłączylem dysk ponownie, "myślenie" w koncu ruszyło. Podłączylem jeszcze raz monitor, windows sie załadował jest OK i wyswietlanie na monitorze także! Komputer chodzi bardzo wolno (1,2GHz). Nie wiem dlaczego w okienku "właściwosci mojego komputera" ilość ramu wynosi 48 MB ram!? Mniejsza juz o to.

Co polecasz? Zaczac poszukiwania inwertera do matrycy?

Dodano po 36 [minuty]:

ALE JAJA!
    Komputer był włóczony po servisach VOBISa.
    Tacy to servisanci od siedmiu bolesci..;/
    Skręciłem wszystko do kupy i....
    Laptop działa, LCD też!
    No ale dlaczego wczesniej nie dawał oznak życia ? :|

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie!
  • #10 3289497
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Witam, gratuluję naprawy:)
    Przeważnie tak jest, że jak komputer włóczą po polsce to w końcu cos się poluzuje. Tak było widocznie także w tym przypadku.

Vobis to zupełnie inna historia, oni się nie nadają do naprawy absolutnie niczego od myszek zaczynając na komputerach kończąc. To sieć do sprzedawania za drakońskie sumy a nie naprawiania czegokolwiek, mam z nimi także złe doświadczenia.

Jak widac pomogło to, co mówiłem-poluzowane gdzieś przewody/taśmy, niedokecone śróbki itp. To standard, jak naprawiam komputery zarówno PC jak i laptopy najpierw wyjmuję wszystko ze środka i podłączam luzem na warsztacie, bardzo często winne są właśnie złe, zaśniedziałe, luźne połączenia.

Teraz jeszcze doprowadźmy do końca kwestię komputera. Ile ma ramu patrząc po kościach? 48mb wychodzi na to że jakiś błąd. Wyjmij kości ramu jak są dwie, podłączaj po jednej bardzo dokładnie dociskając i włączaj komputer. Jak masz dwie to albo jedna uwalona albo źle wsadzona. Jak jedna wyjmij i włóż ponownie.

Oczywiście teraz pora poszukać inwertera, zaraz zjem obiad i Ci pomogę, to niekoniecznie musi być od tego modelu.
  • #11 3289792
    gizmo07
    Poziom 11  
    Cale zamieszanie polegalo na tym, ze obrazu nie bylo. Dlatego laptop latał po serwisach.
    A przeczytaj to nizej:)
    gizmo07 napisał:

Laptop działa, LCD też!

Wiec juz ten inwerter jest raczej zbędny.. Noo chyba, ze jest możliwy nawrót "choryby" :D
  • #12 3289807
    syriuszblack
    Poziom 22  
    A fakt, przeoczyłem:)

Udało się z tym ramem coś zrobić?
  • #13 3289829
    gizmo07
    Poziom 11  
    Sciagnalem oslone od pamieci ram od spodu laptopa. Ale tamten slot jest wolny. Wyglada na to, ze po drugiej stronie, czyli w środku komputera jest wetknięta płytka-pamięć. Mam sie do niej dobrac od strony klawiatury?
  • #14 3289837
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Jeśli on ma w środku slot ramu, to tak. Doradzam wyjąć, włączyć kompa i zobaczyc co sie stanie, powinien piszczec albo sie nie wlaczyc wogule. Potem wsadzic pamiec w ten slot od dolu i zobaczyc czy sie wlaczy. Jesli tak i bedzie dobrzre to tak uzywac, jak nie wsadzic ponownie do srodka na swoje miejsce.

czyten komputer nie ma przypadkiem wbudowanego ramu?
  • #15 3289840
    gizmo07
    Poziom 11  
    syriuszblack napisał:

czyten komputer nie ma przypadkiem wbudowanego ramu?

Kurcze nie wiem, znam sie tylko na PC.

Zaczyna mi sie to nie podobać, bo na kwicie z VOBISA jest napisane, ze przyjmuja laptopa z 256MB ramu..

Rozkręcanie in progress...

Dodano po 9 [minuty]:

Syriusz, dobralem sie od stony klawiatury. Do tej dużej czołowej płytki pod klawą było przypięte chłodzenie procka i ukazał mi się goły procek. Mam nałożyć nową pastę?

Dodano po 6 [minuty]:

Musialem wyciagnac jeszcze CDrom. Klapa. Pamiec jest zintegrowana. Jednym słowem buchneli pamiec w servisie ;P
  • #16 3290569
    yo.tony
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Mogło się zdarzyć że buchneli pamięć z laptopa, a nawet specjalnie chcieli zmienić cały panel, żeby troche gotówki trafiło do kieszeni. Ale nie wyciągajmy pochopnych wniosków...
    48mb to troche dziwna ilość ramu... pewnie masz 16 mb na grafike czyli w sumie 64mb na tej kości, a nawet jesli masz oddzielną pamięć na grafikę to 48mb jest jeszcze bardziej nietypową liczbą określającą ilość pamięci RAM. Bo skoro Vobis przyjął laptopa z 256mb ramu, to musieliby ci zwędzić 192mb. W życiu nie spotkałem się z taką płytką.
    Chyba że przydzielasz 96mb na grafe, ale w takie ustawienie wątpie.
    Zobacz ile ramu BIOS widzi.
  • #17 3290924
    hmmwv
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    tak , prawdopodobnie padl inwerter matrycy na allegro pelno takich poszukaj ceta to max kilkanascie zloty wzaleznosci od lapa
  • #18 3445658
    st.sitarz
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam mam podobny problem z tym samym laptopem Compaq presario 700. Nie odpala matryca i nie moge go przełączyc na zwykły monitor. Przy uruchomieniu zapala sie na chwilke dioda myslenia i potem gasnie. słychać HDD. Wentylatory CPU i ten drugi mniejszy ,się nie włanczają jak wyjme HDD i RAM nic nie piszczy. Przy włanaczani i wyłanczaniu mozna zauwazyc jesli sie dobrze wpatrze że w matrycy neonówka na ułamek sekundy odpali a potem ciemność. Czy to może być inwerter? Jak go sprawdzic? Nie znam przeszłosci laptopa dostałem go ze stanów już uszkodzony.:cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Compaq Presario 700 ma problem z brakiem obrazu na matrycy LCD, mimo że laptop się uruchamia, świeci się dioda zasilania, a dioda "myślenia" gaśnie po chwili. Serwis zdiagnozował usterkę jako uszkodzony układ zasilania podświetlenia (inwerter/przetwornica), proponując wymianę całej matrycy, co jest kosztowne. Użytkownik pytał o możliwość przełączenia obrazu na zewnętrzny monitor przez port D-Sub i kombinację klawiszy Fn+F3, jednak laptop nie reagował na tę próbę. Po odłączeniu matrycy i ponownym podłączeniu dysku twardego oraz pamięci RAM, udało się uruchomić system i wyświetlić obraz na monitorze zewnętrznym. Okazało się, że problemem mogły być luźne połączenia lub uszkodzona pamięć RAM, która w laptopie jest zintegrowana, a serwis mógł ją wymienić lub uszkodzić. Wskazano, że uszkodzenie karty graficznej jest poważne i zwykle nie do naprawy, gdyż jest zintegrowana z płytą główną. Zalecano sprawdzenie pamięci RAM poprzez wyjmowanie i testowanie kości pojedynczo oraz dokładne sprawdzenie połączeń wewnętrznych. Inwerter matrycy jest stosunkowo tani i łatwy do wymiany, ale w tym przypadku okazał się zbędny. W podobnym przypadku inny użytkownik zgłaszał, że neonówka podświetlenia matrycy zapala się na ułamek sekundy, co może wskazywać na uszkodzony inwerter.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA