logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3X z Vodafone - jak odblokować po błędnym kodzie?

grzyb26 05 Gru 2006 10:54 3018 14
REKLAMA
  • #1 3296632
    grzyb26
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam!
    kolega bawił się telefonem i wpisał 3 razy jakis kod i teraz wyskoczyło mu CONTACT OPERATOR! telefon jest z Vodafone był bez simlock'a a teraz nie przyjmuje żadnej karty:-(
    da rade coś z tym zrobić zwykłym kablem usb??

w środku jest:
    boot loader 0.6.7.1
    sw version: R252211LD_U_85.92.70R

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3296673
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    Da radę ale po TP. Elektroda kopalnią wiedzy, poczytaj trochę.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3296675
    grzyb26
    Poziom 21  
    odczekałem godzine i teraz telefon prosi o:
    "Enter Subsidy Password"
    co tu mam wpisać o co tu chodzi??
  • #4 3296983
    mat3oosh
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    kolega napisal przeciez. Bez TP NIE DA RADY. No chyba, ze byl odblokowany, ktos go potem potraktowal flexem "0", potem dostal monsterka z simlockiem, wtedy kodem beda same 0. ALe raczej to malo prawdopodobne :)
  • REKLAMA
  • #6 3297071
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    jak nie riobiłes wczesniej motek to lepiej oddaj do serwisu , sam bedziesz otwierał urwiesz taśme , dodatkowo musisz rozwiercic erkran zeby dostac sie do TP i darmowym programem mozesz uszkodzić telefon a wtedy zapłacisz podwojnie za naprawe
  • #7 3297277
    chillouty
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    BONO napisał:
    jak nie riobiłes wczesniej motek to lepiej oddaj do serwisu , sam bedziesz otwierał urwiesz taśme , dodatkowo musisz rozwiercic erkran zeby dostac sie do TP i darmowym programem mozesz uszkodzić telefon a wtedy zapłacisz podwojnie za naprawe
    w v3x do Tp nie trzeba nic wiercic, ale rzeczywiscie sposobami za free łatwo ten tel posadzic.
  • #8 3297319
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    no faktycznie nie trzeba wiercic ,nie spojrzałem w zdjecie
    Motorola V3X z Vodafone - jak odblokować po błędnym kodzie?

najlepiej by było jak bys zczytał go jakims programem , moze wystarczyło by wgrac monstera i odczytać pozniej info z telefonu.wtedy dowiesz sie czy masz załozonego loka i ewentualnie kody blokady
  • #9 3300279
    grzyb26
    Poziom 21  
    użyłem P2K_Easy_Tool v37 z podłączonym TP i po sim-lock'u śladu juz nie ma:-D ale niestety jest kod aparatu którego nie pamiętam i P2K_Easy_Tool nie chce go zdjąć:-( może znacie jakiś inny programik za free który pomoże mi usunąć kod aparatu??

pozdr

Dodano po 4 [minuty]:

a i jak chciałem wgrać język R252211LD_U_85.97.80R_lang0037_flash.shx programem RSD Lite 3.2 wyskakują mi błędy i nie mogę wgrać a program tak opisuje telefon:

IMEI/ESN/MEID: N / A
    Technology: N / A
    Software Version: N / A
    Flex Version: N / A
    Bootloader Version: v0x000310
    DRM Version: N / A
    Phone Type: Production (221C1CEC8C1C748C002800100010)

Dodano po 55 [minuty]:

program P2K_Easy_Tool podczas wgrywanie polaka wyrzuca:

Processing input file:
    Processed 3 codegroups
    Connecting to phone ...
    Connected to: 'Motorola Flash'
    Connected OK
    Sending RAM loader ...
    ERROR: FLASHCMD write error
    Error sending ADDR command.
    Error flashing file 'ramdld.smg', aborting RAMLOADER loading!
    Error while flashing RAM loader, aborting.
    ERROR: Flashing failed

Dodano po 17 [minuty]:

dobra z jezykiem sobie poradziłem wina leżała po stronie sterowników:-)

Dodano po 3 [minuty]:

teraz tylko zostało poradzic sobie z tym: "Wprowadź kod odblok.:"

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Wie ktoś jak pozbyć sie kodu aparatu za pomocą zwykłego kabla USB??

pozdr
  • #10 3302059
    emwu
    Poziom 24  
    Ocena: 2
    Odpal MSS 3.8 Patch i zczyta Ci tel, pokaże kod aparatu i kod użytkownika. Nic prostszego. Albo Odpal Smart Moto bez Smart-Clip ale przez USB Kompa :)
  • #11 3302585
    maciekbednarz
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    P2K_Easy_Tool v39 i TP napewno zrobisz
  • #12 3302642
    grzyb26
    Poziom 21  
    niestety MSS mam tylko 3.6 i wywala coś takiego:
    Establishing connection with Motorola phone...
    Phone found, initiating...
    Error initializing TCI (phone is in flash mode?)

a SmartMoto 1.19 nie wyświetla mi nic:-( niby wykrywa ale :
    Szukanie telefonu... znaleziono Motorola P2K, Otrzymywanie "zczytywanie" interfejsu testowego... interface nie znaleziony
    Telefon jest w trybie flash, spróbuj użyć opcji flash

i nie mam juz pomysłu

Dodano po 4 [minuty]:

maciekbednarz napisał:
    P2K_Easy_Tool v39 i TP napewno zrobisz

próbowałem i nic:-(
    sim-lock idzie odrazu a zakładka od kodu w ogóle nie rusza próbowałem na wszystkich dostępnych mi wersjach...
  • REKLAMA
  • #13 3305032
    mat3oosh
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    noo, smutne jest to, ze jesli jest kod aparatu to tel nie slucha komend AT i nie pozwoli wlaczyc sobie trybu p2k ... teraz to mozesz:

1. jak pyta o haslo wcisnac menu i wpisac jako security 000000 - jesli masz farta i security nie zmienione to zadziala.
    2. jesli nie masz farta - wtedy trzeba go flexnac i juz.
  • #14 3305368
    grzyb26
    Poziom 21  
    niestety nie moge wejsć w opcje aby wpisać 000000 wieć jak ktoś może udostępnić jakiegoś oczywiście dobrego flex'a to bardzo proszę.

pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Motorola V3X z sieci Vodafone po trzykrotnym błędnym wpisaniu kodu blokady wyświetla komunikat "CONTACT OPERATOR" i nie akceptuje żadnej karty SIM, mimo że wcześniej był bez simlocka. Próby odblokowania za pomocą zwykłego kabla USB i darmowych programów, takich jak P2K_Easy_Tool (wersje v37, v39, v41), napotkały problemy, zwłaszcza z kodem aparatu (kodem zabezpieczającym telefon), którego nie udało się usunąć. Telefon wymaga podłączenia do TP (test point) w celu odczytania i usunięcia blokad, co jest ryzykowne i może wymagać ingerencji serwisowej, gdyż nieumiejętne działania mogą uszkodzić urządzenie. Programy MSS (wersja 3.8 Patch) i Smart Moto mogą pomóc w odczytaniu kodów, jednak w trybie flash telefon nie zawsze jest poprawnie wykrywany. Jeśli kod aparatu jest aktywny, telefon nie reaguje na komendy AT i nie pozwala na wejście w tryb P2K. Możliwym rozwiązaniem jest wpisanie domyślnego hasła security 000000 lub wykonanie tzw. flexa (hardware’owego resetu). Ostatecznie problem został rozwiązany przez wgranie nowego oprogramowania z serwisów planetmotox.net lub 7900novadrive.com, co usunęło blokady i przywróciło funkcjonalność telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA