logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć DVI (analogowy) z karty graficznej do AV w telewizorze?

Shel 05 Gru 2006 20:47 10514 7
REKLAMA
  • #1 3298724
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    witam, jak w temacie?
    znalazłem przejściówkę S-Video - AV, ale nigdzie nie mogę znaleźć rozpiski jak wychodzą sygnały z DVI w karcie graficznej? wiadomo cyfrowy odpada, a jest kilka typów rodzai DVI, mnie by interesował sygnał analogowy?
    znalazłem coś takiego, ale nie wiem jak wychodzą sygnały?
  • REKLAMA
  • #2 3299029
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jeśli chcesz podłączyć SCART z DVI czy nawet D-SUB, to zwykłym kablem bez układu konwertującego sygnał się nie uda. Przyczyną jest inne pasmo dla analogowego sygnału RGB z DVI/D-SUB i SCART (PAL/NTSC). Czemu kombinujesz z DVI - czy nie masz na karcie wyjścia Component, S-Video lub Composite? Napisz, co chcesz uzyskać - znajdziemy optymalne rozwiązanie.

Np tu masz rozpiski sygnałów DVI, D-SUB, SCART.
  • REKLAMA
  • #4 3299727
    wiezlak
    Poziom 35  
    Nie musisz mieć przecież kabla z wtyczką 7-pin, żeby podłączyć do ATI kabel S-Video -> S-Video (Mini DIN 4-pin) - wyjście w ATI jest zgodne z tym układem sygnałów. Masz w TV wejście S-Video Mini DIN, czy podanie sygnału S-Video jest możliwe tylko przez SCART?

Na Twoim miejscu nie brałbym na razie pod uwagę połączenia Composite, bo S-Video ma sporo lepszą jakość - trzeba spróbować uskutecznić to połączenie.
  • REKLAMA
  • #5 3299858
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    hmm, do mojego 7-pinowego ATI nie pasuje zwykłe S-Video!
    też się zdziwiłem, bo według rysunków powinno pasować, a w rzeczywistości nie pasuje, wyłamałem nawet we wtyczce plastikowy bolec, ale to też na niewiele się zdało :(
  • #6 3300142
    wiezlak
    Poziom 35  
    O kurcze, czyżby ATI coś pozmieniało w tym temacie od czasów R8500? U mnie wtyczka S-Video pasowała do gniazda na karcie i bez problemu podawałem sygnał na TV. Obejrzę to wieczorem i dam znać, jak dokładnie wygląda gniazdo w starszej karcie ATI.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3301109
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Chyba czas powrócić do okresu, gdy S-Video było szczytem jakości obrazu domowego...
    Mianowicie. W Radkach 8500 często było TYLKO gniazdo S-Video i nie było Composite jako TV-OUT, oczywiście do tego DVI + D-Sub, albo jedno z tych dwóch.
    7-mio pinowe gniazdo ATi zawiera w sobie zarówno sygnały S-Video i Composite (czasem nawet SPDIF Out) ale NIE PASUJE ono do wtyku S-Video. Na siłę będzie pasowało, ale z marnym efektem, czyli powyginane piny :)

Zatem. Albo zdobędziesz oryginalny kabelek 7-pin na S-Video +Composite
    Albo kupisz wtyczkę, poszukasz opis na Elektrodzie (a był już jak mi się wydaje) i samodzielnie podłączysz. Jeśli nie znajdziesz opisu, to jak tylko będę w domku chwycę miernik, odłączę kabelek od mojego cudownego (jak nazwa wskazuje) All-In-Wonder i zrobię opis :)
  • #8 3303149
    wiezlak
    Poziom 35  
    W moim R8500 w gnieździe TV Out jest zarówno sygnał S-Video, jak i Composite (ale w jednym 7-pin. gnieździe). Zrobiłem fotki gniazda, fotkę/schemat do połączenia Composite i dla porównania najzwyklejszą wtyczkę S-Video.

Tak, jak pisałem - standardowy kabel S-Video pasuje do mojego R8500 zarówno fizycznie jak i sygnałowo (i nie ma mowy o żadnym wciskaniu na siłę). Sygnał Composite również działa bez problemu na przelotce dostarczonej razem z kartą. Bardzo dziwny ruch wykonali producenci nowszych kart ATI, jeśli faktycznie zmienili rozstaw/wyprowadzenie w TV Out tak, że nie można bezpośrednio wpiąć standardowego kabla S-Video...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu podłączenia analogowego sygnału DVI z karty graficznej do wejścia AV w telewizorze. Użytkownik posiada kartę ATI z 7-pinowym wyjściem TV-Out, które zawiera sygnały S-Video i Composite, lecz standardowy kabel S-Video nie pasuje fizycznie do tego gniazda. Wskazano, że sygnał analogowy DVI (DVI-A) jest kompatybilny z sygnałem RGB, ale bez konwertera nie można go bezpośrednio podłączyć do SCART/AV ze względu na różne standardy sygnału (PAL/NTSC). Zalecane jest wykorzystanie wyjścia S-Video lub Composite, jeśli karta je posiada. W przypadku ATI R8500 standardowy kabel S-Video pasuje i działa poprawnie, jednak nowsze modele ATI zmieniły rozstaw pinów w gnieździe TV-Out, co uniemożliwia użycie standardowego kabla. Rozwiązaniem jest użycie oryginalnego kabla 7-pin na S-Video + Composite lub samodzielne wykonanie kabla na podstawie schematu wyprowadzeń. W dyskusji pojawiły się zdjęcia i schematy gniazd oraz sugestie pomiarów sygnałów w celu dokładnego opisania wyprowadzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA