Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Samsung CW28C75V Chassis KS3A

Domin46 06 Dec 2006 10:55 5464 14
  • #1
    Domin46
    Level 10  
    Witam, TV nagle stracił obraz, po rozebraniu, pęknięta dioda D401, po wymianie diody na troszkę inną, prawdopodobnie mocniejszą - na 1k
    i włączeniu TV rozwaliło kondensator 470uF 25V w innym obwodzie - w obwodzie Transformatora WN (trafo), co może być nie tak, czy trafo do wymiany, a może usterka gdzie indziej?

    Pozdrawiam
  • #2
    mirex
    Level 43  
    Uszkodzenie diody raczej spowodowało również
    uszkodzenie R425.
    Zapewne masz uszkodzony IC301, sprawdź zenerki obok niego DZ302, 303. Który dokładnie kondek masz rozwalony?
    Pierwotną przyczyną jest najcześciej niestabilna praca przetwornicy - rośnie +B zasilające końcówkę H. Trafo jednak niewykluczone.
  • #3
    Domin46
    Level 10  
    Kondensator który wybucha, to C404 obok diody D402.
    Zaraz przekażę ojcu Twoje spostrzeżenia i trzeba to posprawdzać.
  • #5
    Domin46
    Level 10  
    mirex wrote:
    Więc D402 tez do dokładnego sprawdzenia.

    Zamiennie montuje się elementy, co do których jest pewność, że będą odpowiednie a nie tylko prawdopodobieństwo!!!


    Tak, dzięki za naprowadzenie, widzę, że nie tylko ja mam taki problem z tym samsungiem, chyba to dość częsta jego usterka.
    Oczywiście diodę wymienię na oryginalną.
    Jutro jadę po części i zobaczymy. Przestudiowałem to z ojcem i stwierdził, że może być jak piszesz. Jutro sie bierzemy. Oby to tylko nie trafo mieszało.

    Pozdrawiam gorąco.

    Dodano po 56 [minuty]:

    mirex wrote:
    Więc D402 tez do dokładnego sprawdzenia.

    Zamiennie montuje się elementy, co do których jest pewność, że będą odpowiednie a nie tylko prawdopodobieństwo!!!


    No właśnie problemiki:

    na schemacie oznaczone jest:

    D401 RU 20A 600V
    D402 RG 10V

    Ojciec twierdzi, że te diody powinny być takie same, i że w ogóle nie ma diody na 10V i to pomyłka na schemacie, wg niego oby dwie powinny być na 100v(czerwony pasek na diodzie) i około 2A .

    Jeśli mógłbyś to zweryfikować, byłbym szczęśliwy.
    Pozdrawiam

    Dodano po 41 [minuty]:

    P.S od razu dodałem schemat do tego TV, bo widziałem, że w bazie nie ma do tego modelu CW28C75V, choć pewnie były do podobnych.
  • Helpful post
    #6
    mirex
    Level 43  
    Ogólnie dobrze mówi tylko przyjął za małe napięcia. Na schemacie nie ma pomyłki, takie są nazwy tych diód.
    Mogą być BYV96.


    Parametry diód

    http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/127029/SANKEN/RU20A.html

    http://bestbuy.partsearch.com/ProductDetail.a...ctSKU=3608126&ProductType=PART&ModelID=374527

    Jeszcze jedno - jeśli opory 0,47Ω uszkodzone to powinny być specjalne bezpiecznikowe. Wstawienie typowych 2W w przyszłości skończyć się może niewesoło w przypadku awarii.
  • #7
    Domin46
    Level 10  
    w takim razie

    RU20A jest na 600v i 1,5A
    RG10V jest na 400v i 1,5A

    więc nie są takie same. Zamienić na oryginały czy zamienić na takie same
    BY V96 ?
  • #9
    Domin46
    Level 10  
    kupiłem BYV96 , bo jak podałem symbol oryginału to gościu oczy wytrzeszczał, w drugim sklepie to samo.
    I właśnie nie moge dostać elementów:

    DZ302 i DZ303 MTZ J24B 23.77V - kupiłem jakieś diody zenera 24V
    nie wiem czy dobrze? Ew. jakie są symbole zamienników?

    D301 TVR10G 400V - to samo, nie wiedzą w sklepie o co chodzi, a nie wiem co kupić.


    Reszte kupiłem tzn.
    scalaka LA7845, potrzebne kondensatory, diody BYV96

    Pozdrawiam[/img]

    Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

    Sorki, że truje d.. jeszcze, ale chciałem zapytać czy Dioda D301 też powinna być "szybka", mam jakąś 1000V 1A , powinna być 400V 1A, ale nie było takiej.


    Jeśli chodzi o diody zenera, to kupiłem na 24V , powinny być jakieś

    22.61 - 23.77V 50mW , ale też nigdzie nie było lub sklepikarze sami nie wiedzą o co chodzi:)
    [/url]
  • #11
    Domin46
    Level 10  
    Witam ponownie, R425 i 424 walnęły, jeden miał zwarcie, drugi przerwę.

    Małe pytanko czy to są rezystory 0,47 ohm czy 0,47 kohm???

    Bo ojciec mówi , że kupiłem kohm a jemu wygląda na ohm.

    Powymienialiśmy części, nic nie rozwala, kineskop błyśnie, ale nie działa nic, ani fonii, ani video.

    Twierdzi,że albo oporniki nie przepuszczają napięcia, albo nie ma jakiegoś napięcia.

    Pozdrawiam!

    Dodano po 40 [minuty]:

    już wiem na pewno, że 0,470 ohm nie kohm.
    Poza tym ,jak pisałeś, powinny być bezpieczniko - oporniki.
    Okazuje się , że także r401 i 407 są walnięte i jeszcze kilka innych.


    ehhh, jutro też dzień.

    Pozdrawiam!
  • #12
    Domin46
    Level 10  
    To znów ja, dziś po wymianie rezystorów bezpiecznikowych na prawidłowe 0,47 ohm-a TV ożył.
    Tu duże uznanie dla kolegi Mirex - a.
    Trafiłeś w 10.

    małe pytanko jeszcze:
    przed naprawą tv strasznie bzyczał - jakby paliły się dwie świetlówki, a po podłączeniu np., dvd przez euro wyświetlał dwa jasne pasy które lepiej widać
    na ciemnym tle. Po kilku miesiącach padł.

    Aktualnie po naprawie:
    Nie bzyczy - tzn . bzyczy w granicach normy, wg mnie prawidłowo,
    pasy trochę się zmniejszyły , ale nadal są, czego może to być przyczyna???
    Ewentualnie, czy dać sobie z tym spokój?

    Dziękuję za sugestie i pozdrawiam.

    Domin46
  • #13
    mirex
    Level 43  
    Trochę trudno coś wskazać. Niezależnie od wszystkiego - jakie napięcia zasilacza, szczególnie +B?
    Bzyczenie jest w głośnikach czy wydobywa się z wnętrza TV? Jeśli z wnętrza - czy da się określić bliżej skąd? zasilacz? cewki odchylania? trafo WN?
    To jest porównywalne z innymi TV? Od nowości tak było?
    W zasadzie każdy TV wydaje podczas pracy jakieś odgłosy. Jedni ludzie to słyszą inni nie.

    Jeśli chodzi o pasy - pionowe? poziome? tylko z DVD? bez sygnału wejściowego też? Jakoś na stałe umiejscowione czy sie przesuwają?
    Z anteny ich nigdy nie ma?
  • #14
    Domin46
    Level 10  
    mirex wrote:
    Trochę trudno coś wskazać. Niezależnie od wszystkiego - jakie napięcia zasilacza, szczególnie +B?
    Bzyczenie jest w głośnikach czy wydobywa się z wnętrza TV? Jeśli z wnętrza - czy da się określić bliżej skąd? zasilacz? cewki odchylania? trafo WN?
    To jest porównywalne z innymi TV? Od nowości tak było?
    W zasadzie każdy TV wydaje podczas pracy jakieś odgłosy. Jedni ludzie to słyszą inni nie.

    Jeśli chodzi o pasy - pionowe? poziome? tylko z DVD? bez sygnału wejściowego też? Jakoś na stałe umiejscowione czy sie przesuwają?
    Z anteny ich nigdy nie ma?


    Jeśli chodzi o bzyczenie, to po naprawie się unormowało, wg mnie teraz norma - tak jak powinno być.

    W tej chwili nie podam ile wynosi B+ , bo żeśmy go już złożyli.

    Najbardziej mnie martwią te pasy - to są pasy pionowe dwa bo brzegach, znacznie oddalone od siebie, widoczne przy ciemnych obrazach.

    Wystepują tylko i wyłącznie przez podłączenie DVD, czy przez cinch czy przez euro. Inne DVD też podłączałem i to samo.

    Przy odbiorze programów TV pasy nie występują wcale - wszystko ok.

    Pozdrawiam!

    Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

    po dłuższej pray jest zupełnie tak jak przed naprawą:

    TV mocno bzyczy (dzwięk jakby 50 hz) , nie wydobywa się z głośników tylko z wnętrza tv, no i te pasy pionowe po podłączeniu jakiegoś zew. urzadzenia np. dvd - bdb widoczne na ciemnych tłach .

    Co może być jeszcze nie tak. Aktualnie jest tak jak przed naprawą. Dodam, że tv mam od około pół roku, kupiłem z allegro, i od początku miał takie wady, chciałem zamienić na inny, ale sprzedający okazał się nieuczciwy. Po 4
    miesiącach od zakupu padł.

    Pozdrawiam